Η Εθνική Πινακοθήκη «μετακομίζει» στο άλσος Στρατού

Η Εθνική Πινακοθήκη «μετακομίζει» στο άλσος Στρατού

Εκατόν είκοσι έργα από τις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης θα εκτίθενται στο χώρο της Γλυπτοθήκης, στο Άλσος Στρατού, μέχρι το 2016 όπου αναμένεται να εγκαινιαστεί το νέο κτίριο.

Θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης-120 στον αριθμό- «μετακομίζουν» στον χώρο της Γλυπτοθήκης, στο Άλσος Στρατού, μέχρι το 2016 , όπου αναμένεται να εγκαινιαστεί το νέο κτίριο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία «περίληψη» (από τα 480 έργα) της έκθεσης των μόνιμων συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης-και ως προς τα έργα και ως προς τη χρονολογική έκταση- που ξεκινά με έργα από τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας και εκτείνεται έως τη γενιά του '30.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού,  Πάνος Παναγιωτόπουλος, αύριο, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Μοιρασμένη σε τέσσερις ενότητες, η παρουσίασή τους συνιστά μια εποπτεία της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής, περίπου έως το 1950. «Δεν προδίδουμε το αίσθημα των φιλότεχνων που θα επισκεφθούν την Πινακοθήκη στο Γουδή, γιατί η επιλογή των έργων, και με τον τρόπο που εκτίθενται, συνομιλούν με την κοινωνία, με την Ιστορία» υπογράμμισε η διευθύντρια της, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Δεσπόζουν στην είσοδο τρία έργα του Γκρέκο και από την άλλη πλευρά ο Κωνσταντίνος Παρθένης (το μνημειακό του έργο ''Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου'', διαστάσεων 4Χ4μ., αφού αφαιρέθηκε από το τελάρο του, μεταφέρθηκε τυλιγμένο σε ειδικό κύλινδρο με γερανό από το παράθυρο).

Όσο για το έκτακτο πρόβλημα που δημιούργησε η διαπίστωση ότι τα υπόγεια της νέας Πινακοθήκης, όπου θα φυλάσσονται οι συλλογές και θα γίνονται οι περιοδικές εκθέσεις, θα περιβάλλονται από τα νερά του Ιλισσού, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης δήλωσε:  «η σύγχρονη τεχνολογία αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα».

Η Λαμπράκη-Πλάκα από την πλευρά της, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην κατασκευαστική εταιρεία, και ανέφερε ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές εργασίες για τη συμπληρωματική μελέτη που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έδωσε, μάλιστα, παραδείγματα μεγάλων μουσείων του εξωτερικού που βρίσκονται δίπλα σε νερό. Ακόμα και το Κατάρ, όπου με τις υπερσύγχρονες τεχνολογίες «τα Μουσεία κτίζονται μέσα στην θάλασσα».

Η μετακόμιση και η φύλαξη των θησαυρών της Εθνικής Πινακοθήκης στις αποθήκες υψηλής ασφαλείας της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες διαμορφώθηκαν καταλλήλως για την φύλαξη των έργων, ήταν σύμφωνα με την κ. Λαμπράκη-Πλάκα «μια επιχείρηση μνημειακή, που επιτεύχθηκε με τρόπο υποδειγματικό».


 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sevilla_gavras

«Εδώ, βλέπουμε ότι μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί, από διαφορετικές χώρες, από διαφορετικές κουλτούρες και από διαφορετικές ταινίες και ν' αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» δήλωσε ο Έλληνας σκηνοθέτης από το Teatro de la Maestranza της Σεβίλλης

foto-elson1

Στις 20:00 στην Αίθουσα “Σταύρος Νιάρχος” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο - Θα ακολουθήσει δεύτερη συναυλία στις 17 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη - Οι συναυλίες υποστηρίζονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση