DakhaBrakha: Το πολυβραβευμένο μουσικό σχήμα από την Ουκρανία έρχεται στην Αθήνα - Βίντεο

DakhaBrakha: Το πολυβραβευμένο μουσικό σχήμα από την Ουκρανία έρχεται στην Αθήνα - Βίντεο

Τι δηλώνουν τα μέλη του για τη ζωή στην εμπόλεμη πατρίδα τους και το ύφος της μουσικής τους

DakhaBrakha_1
«Από την έναρξη του πολέμου, νιώθουμε μια ειδική ευθύνη. Φαίνεται ότι απευθυνόμαστε στον κόσμο ως εκπρόσωποι ολόκληρης της χώρας μας: ευχαριστούμε για την υποστήριξη, ζητάμε όπλα, μοιραζόμαστε τον πόνο μας. Την ίδια ώρα όμως, προβάλλουμε ένα μικρό μόνο μέρος της πλούσιας κουλτούρας μας και μέσα από εμάς τους ίδιους επιδιώκουμε να διαψεύσουμε τη ρωσική προπαγάνδα περί "ενιαίου έθνους"»: Κάπως έτσι περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα και τα συναισθήματα των καλλιτεχνών της εμπόλεμης Ουκρανίας ο Marko Halanevych, ο τραγουδιστής του διάσημου ουκρανικού έθνικ συγκροτήματος DakhaBrakha που θα βρεθεί στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για μία συναυλία στο Fuzz Club.
DakhaBrakha - Little Hare / Mermaids
Έχοντας διανύσει μια καλλιτεχνική διαδρομή που μετρά πλέον δύο δεκαετίες το τετραμελές πολυφωνικό κουαρτέτο από το Κίεβο συνεχίζει, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα του, να γράφουν τραγούδια, να ηχογραφούν, να δίνουν συναυλίες χρησιμοποιώντας διαχρονικά ως βάση τους την πλούσια μουσική παράδοση της Ουκρανίας την οποία αναμειγνύουν αριστοτεχνικά με τζαζ, ροκ, πανκ και χιπ χοπ επιρροές δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο και πολυσυλλεκτικό μουσικό χαρμάνι.
DakhaBrakha - Sho z-pod duba (Live on KEXP)
Κλείσιμο

«Η μουσική μας δεν είναι απλά μια έθνικ μουσική, είναι περισσότερο «ethno chaos», δηλαδή ένα μείγμα διαφορετικών στυλ, ειδών, πολιτισμών. Ωστόσο, το background παραμένει ουκρανικό ενώ και ο τρόπος απόδοσης των τραγουδιών έχει τις ρίζες του στα ουκρανικά πολυφωνικά τραγούδια» εξηγεί ο Marko Halanevych θέλοντας να δώσει το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα της δουλειάς τους στην οποία η ουκρανική λαϊκή παράδοση και ο αυτοσχεδιασμός διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.Λαϊκά παραδοσιακά τραγούδια της Ουκρανίας αποδίδονται με φωνητικά, ακορντεόν, γκρανκάσα, φυσαρμόνικα και τσέλο σε ινδική, αραβική, αφρικανική, ρωσική και αυστραλιανή παραδοσιακή ενορχήστρωση δημιουργώντας έναν ήχο παγκόσμιο και υπερ-εθνικό που συνδέει την Ουκρανία με ολόκληρο τον κόσμο.
DakhaBrakha_3

Οι τρεις γυναίκες του συγκροτήματος εξάλλου έχουν σπουδάσει εθνομουσικολογία και έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την Ουκρανία προκειμένου να αναζητήσουν, να μελετήσουν σε βάθος και να διασώσουν την μουσική παράδοση της πατρίδας τους, μαθαίνοντας, παράλληλα, να παίζουν παραδοσιακά μουσικά όργανα καθώς δεν ήταν επαγγελματίες μουσικοί.

Η επίσημη πορεία του συγκροτήματος ξεκινά το 2004 όταν ο διακεκριμένος Ουκρανός και παραγωγός Vlad Troyitsky τις φέρνει σε επαφή με τον φιλόλογο και ερασιτέχνη ηθοποιό Marko Halanevych. Οι δικές του καταβολές θα προσθέσει και θεατρικό χαρακτήρα στις παραστάσεις τους στις οποίες εμφανίζονται φορώντας παραδοσιακές στολές και εντυπωσιακά γούνινα καπέλα δημιουργώντας μια γοητευτική τελετουργική ατμόσφαιρα γιορτής .
DakhaBrakha_2
Πολυβραβευμένοι, οι DakhaBrakha έχουν εμφανιστεί στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου μαγεύοντας το παγκόσμιο ακροατήριο με τον μοναδικό τρόπο που συνδυάζουν το εθνικό με το διεθνές μουσικό ιδίωμα περνώντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας.

Ειδήσεις σήμερα:

Κλείδωσε η τετράδα των μονομάχων του Survivor, έρχεται ελληνοτουρκικός αγώνας - Δείτε βίντεο

Αυτοκίνητο στην Πειραιώς παρέσυρε πέντε άτομα - Ανάμεσά τους τρία παιδιά, το ένα διασωληνωμένο

Άγριο ξύλο μαμάδων στην Ντίσνεϊλαντ της Καλιφόρνια - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης