Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Οι σημαντικότερες στιγμές της διοργάνωσης

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Οι σημαντικότερες στιγμές της διοργάνωσης

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία

Gestival_Kalamatas_2023_1
Πανηγυρική αυλαία έριξε, χθες, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο φιλοξένησε χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από δέκα διαφπρετικές χώρες του κόσμου. Η φετινή διοργάνωση παρουσίασε ένα απαιτητικό πρόγραμμα με παραστάσεις χορού που συνδύασαν πολλά διαφορετικά είδη, συνδυάζοντας τον χορό με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη ζωντανή μουσική και τα ψηφιακά μέσα.

Festival_Kalamatas_2023_4


Ο σύγχρονος χορός αντιπροσωπεύτηκε μέσα από 17 συνολικά παραγωγές, εννέα ομάδες από την Ελλάδα και επτά από το εξωτερικό. Στην Καλαμάτα συναντήθηκαν 95 καλλιτέχνες, 17 ομάδες χορού, 27 εθελοντές, 74 σπουδαστές χορού στα επαγγελματικά σεμινάρια, 68 παιδιά στο εργαστήρι χορού για παιδιά και εφήβους, 50 συμμετέχοντες στο εργαστήρι για γονείς και παιδιά, 25 άτομα άνω των 50 ετών στο αντίστοιχο εργαστήρι και 19 ΑμεΑ στο εργαστήρι για ΑμεΑ.


Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, που είχε τίτλο « Επι)Στροφή στο Σώμα» που έφερε την υπογραφή της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Λίντας Καπετανέα, παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, η παράσταση της ομάδας χορού Tao Dance Theater από την Κίνα «11», σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα, το βραβευμένο έργο για όλη την οικογένεια «The Others» του Σλοβάκου Anton Lachky, το καινοτόμο, ευρηματικό έργο «Bygones» από τους Καναδούς Out Innerspace Dance Theatre & Film Society, που ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η ανατρεπτική παράσταση «CARCAÇA» συνοδεία ζωντανής μουσικής από την ομάδα του πολυβραβευμένου Πορτογάλου χορογράφου Marco da Silva Ferreira.

Στο Βlack Box του Μεγάρου Χορού, αίσθηση προκάλεσε έργο «En son lieu» (Στη θέση του) του Γάλλου χορογράφου Christian Rizzo με πρωταγωνιστή τον Nicolas Fayol που παρακολούθηκε με το σώμα τη γένεση χορών στο φυσικό τους περιβάλλον. Τις εντυπώσεις κέρδισαν και οι τρεις ελληνικές παραγωγές με τις υπογραφές της Βάσ Γιαννακοπούλου που χορογράφησε στο σόλο «Flutter» τον Νώντα Δαμόπουλο, του Ηλία Χατζηγεωργίου που παρουσίασε το «A Bounce 4 Men», μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, και της Ιωάννας Παρασκευοπούλου και Γιώργου Κοτσιφάκη που παρουσίασαν σε χορογραφία της πρώτης το έργο «Mos», επίσης παραγωγή της Στέγης.

Festival_Kalamatas_2023_3


Στην Κεντρική Πλατεία της πόλης το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, εντελώς δωρεάν, τα έργα από τους Δανάη & Διονύσιος «FÁRISA» και «Ο Νάπι, το Κορίτσι και η Φούσκα», το εμβληματικού «Μπολερό» του Αντώνη Φωνιαδάκη, το έργο «Laloba» της Λαμπρινής Γκόλια, το «Αναβρα» της Ειρήνης Αποστολάτου, το έργο «Two» της Sita Ostheimer, το «Remembering Bodies» σε χορογραφία της Εύας Γεωργιτσοπούλου, σε συνεργασία με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, με τη συμμετοχή τελειόφοιτων της Σχολής, το έργο της Μαριάννας Τζούδα «Ασυνήθιστη Ματιά» και το έργο «ΑΜΑΕ» των Εliana Stragapede και Borna Babić.

Κλείσιμο
Στην Πλατεία διαγωνίστηκαν και οι οκτώ φιναλίστ του προγράμματος «Αrt within One». Επιπλέον, καλλιτέχνες του Φεστιβάλ και σπουδαστές από το πρόγραμμα των επαγγελματικών σεμιναρίων είχαν διαγωνιστεί ανά δυάδες επί σκηνής σε δύο διαδοχικά μονόλεπτα. Οι 8 που διακρίθηκαν, αναμετρήθηκαν το βράδυ στην Πλατεία όπου το κοινό ψήφισε τον μεγάλο νικητή, για να ακολουθήσει ένα πάρτυ στη σκηνή από κοινό και χορευτές μαζί.

Παράλληλα, κάποια από τα έργα του προγράμματος παρουσιάστηκαν, σε δημόσιους χώρους της Σπάρτης, της Τρίπολης και του Ναυπλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο, που υλοποιήθηκε φέτος για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Festival_Kalamatas_2023_2


Μια νέα παράλληλη εκδήλωση του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν το Danceathon, σε συμπαραγωγή με την ομάδα χορού Almalibre της Αναστασίας Μπρουζιώτη, ενώ στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος που σταθερά πραγματοποιεί, παρουσιάστηκε το έργο «Shooting Stars» της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Antonello Ghezzi σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Επιπλέον, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάστηκε για τέταρτη χρονιά φέτος με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 10ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο «Ο Άνθρωπος στο Κέντρο» του Μουσείου.  Όλα τα έργα των παιδιών 4-15 ετών από τη Μεσσηνία, παρουσιάστηκαν στην έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ο Άνθρωπος στο Κέντρο» που διοργανώθηκε στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ενώ πραγματοποιήθηκε και εικαστικό εργαστήρι για παιδιά.

Τέλος πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια και εργαστήρια στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ για τους επαγγελματίες και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε τρεις άξονες: εκπαίδευση για τους μαθητές χορού της Καλαμάτας, για επαγγελματίες και για το ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και τα ΑμεΑ. Το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελείτο από 4 σεμινάρια που κάλυψαν συνολικά 54 ώρες διδασκαλίας από τους Anton Lachky (Σλοβακία), Λίντα Καπετανέα και Jozef Fruček, Ηοracio Macuacua (Μοζαμβίκη) και την Sita Ostheimer (Γερμανία).

Τα εργαστήρια χορού για το κοινό περιλάμβαναν ένα εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά και εφήβους και ένα εργαστήρι χορού για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου, ένα εργαστήρι κίνησης «50+» από την Πηνελόπη Μωρούτ και ένα εργαστήρι κίνησης για ΑμεΑ από την Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και την Ειρήνη Κουρουβάνη σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.).

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Βουλή: Βρισκόμαστε σε πόλεμο με τις πυρκαγιές, θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν

Φωτιά στο Γεννάδι Ρόδου: Προσπαθούν να «κόψουν» την πυρκαγιά - «Έχει περάσει τον δρόμο», δείτε βίντεο

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Μετά τον καύσωνα έρχονται μπουρίνια και «βουτιά» 8 βαθμών Κελσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης