Καλαμάτα: Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στο Μέγαρο Χορού

Καλαμάτα: Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στο Μέγαρο Χορού

Άνοιξε αυλαία η έκθεση του Δήμου Καλαμάτας - Η εκδήλωση, τα αριστουργήματα της συλλογής Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου και οι βραβεύσεις

271787
Το πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής με έργα των Γύζη, Λύτρα, Πανταζή, Παρθένη, Ροϊλού, Καραβία, Μαλέα, Ιθακήσιου, Κόντογλου, Μπουζιάνη, Σπυρόπουλου, Διαμαντόπουλου, Γουναρόπουλου, Μαυροΐδη, Τσίγκου, Μυταρά, Μπότσογλου από την εμβληματική συλλογή των Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου “ξεδιπλώνεται” για πρώτη φορά προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού σε μια σπουδαία έκθεση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Η έκθεση «Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας»ξεκίνησε την Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά. Για δύο εβδομάδες, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενεί τους πολύτιμους πίνακες κορυφαίων και διακεκριμένων ζωγράφων, από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα με “πυρήνα”της συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος έργα της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου, σημαντικών ανανεωτών της νεοελληνικής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα, μεγάλων εκπροσώπων της Γενιάς του ’30, καλλιτεχνών της αφαίρεσης και του σουρεαλισμού, έως εκείνων που ακολούθησαν νεωτεριστικά ρεύματα και τάσεις της σύγχρονης τέχνης. Αριστουργηματικά έργα, δημιουργών που εκπροσωπούν όλες τις περιόδους της εξέλιξης της ελληνικής ζωγραφικής:

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ και Προέδρος του Τελλογλείου Ιδρύματος Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χρυσόστομος, οι βουλευτές Μ.Χρυσομάλλης και Π.Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Νίκας, οι Αντιπεριφερειάρχες Στ. Αναστασόπουλος και Αννα Καλογεροπούλου, ο γραμματέας. της ΚΕΔΕ Δημήτρης. Καφαντάρης, δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας και ο πρ.Δήμαρχος Γ.Κουτσούλης.

271790
271791
Κλείσιμο


Τα έργα

Ξεκινώντας από την εποχή της Επτανησιακής Πολιτείας με την ομώνυμη Σχολή καλλιτεχνών όπως ο Καντούνης για να ακολουθήσει η ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους με ζωγράφους της εμβληματικής Σχολής του Μονάχου. Κατόπιν, έρχονται οι ρηξικέλευθοι Πανταζής, Μαλέας και Μπουζιάνης, οι εκπρόσωποι της Γενιάς του ‘30 που αναβάπτισε τη ζωγραφική του τόπου στην αρχαία και βυζαντινή παράδοση με τον Παρθένη, τον Κόντογλου, τον Διαμαντόπουλο και τον Τσαρούχη και οι εκφραστές της ιδιαίτερα σημαντικής γενιάς του ’60- αναπόσπαστα συνδεδεμένης με το ελληνικό πνεύμα και τα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής- με σημαντικούς εκπροσώπους τον Μυταρά, Μαυροΐδη, Μπότσογλου και άλλους άξιους δημιουργούς.

Ενδεικτικά έργα της συλλογής είναι : Ο Αρχιερέας του Νικολάου Καντούνη, Το Προφίλ Κοριτσιού, όπου ίσως να απεικονίζεται η κόρη του, Ιφιγένεια, του Νικολάου Γύζη, Το Παιδάκι με την Κούκλα του Περικλή Πανταζή, Η Αλεξάνδρεια της Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Η Αυτοπροσωπογραφία του Νικολάου Λύτρα, Προσωπογραφία Γυναίκας του Κωνσταντίνου Παρθένη, Ο Κώστας Σδράβος του Φώτη Κόντογλου, Το Πορτραίτο της Τατιάνας Γκρίτση Μιλλιέξ του Γιώργου Γουναρόπουλου, Οι Εργάτες του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Το Παλάτι της Κλυταιμνήστρας του Γιάννη Σπυρόπουλου, Ο Βυθός του Θανάση Τσίγκου, Το Διπλό Πορτραίτο του Χρόνη Μπότσογλου, Οι Μορφές του Εδουάρδου Σακαγιάν, Η Αννούλα η Σκυριανή του Πολύκλειτου Ρέγγου και Η Ήβη του Λουκά Βενετούλια, μεταξύ των άλλων.

271788
271789
271804


Δήμαρχος Καλαμάτας: Φέρνουμε κοντά στους δημότες σπουδαία έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων και προσφέρουμε την δυνατότητα μιας υψηλης πνευματικής εμπειρίας

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Ο Δήμος Καλαμάτας, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη και την επιθυμία των συμπολιτών μας για ποιοτική ανάπτυξη, έχει θέσει τον πολιτισμό ως προτεραιότητα για τις πολιτικές που ασκεί.Η Καλαμάτα, η πόλη του πολιτισμού συνεχίζει σε συνθήκες δύσκολες να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες δράσεις, εκδηλώσεις, γεγονότα πολιτιστικά. Αυτό είναι κάτι που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, ως συνεχιστές μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.Έχουμε τη χαρά σήμερα να φιλοξενούμε εδώ, στο Μέγαρο Χορού, μια μοναδική έκθεση, που αποτελεί, σύμφωνα με τους μελετητές, ένα πραγματικό πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής. Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εγκαινιάζω την έκθεση της επιβλητικής Συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα.Με το ουσιαστικό αυτό βήμα, φέρνουμε κοντά στους δημότες σπουδαία έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων και προσφέρουμε την δυνατότητα σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους, μια υψηλή πνευματική εμπειρία, που τους οφείλουμε, συντελώντας έτσι στην διαμόρφωση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος μέσα από τη μόρφωση και την επαφή με τον σύγχρονο πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.Ως Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε πολιτιστικές δράσεις υψηλού επιπέδου».

Βραβεύσεις

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος βράβευσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης την Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. και καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά για την πολιτιστική τους προσφορά. Από την πλευρά τους, ο κ. Ζέρβας και η κυρία Βουτυρά, συνεχάρησαν τους διοργανωτές της έκθεσης κ.κ Αθανάσιο Βασιλόπουλο, Παναγιώτη Λαμπρινίδη και Τάκη Μαυρωτά τονίζοντας την αξία της συλλογής των Νέστωρα και Αλίκης Τέλλογλου. Ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι “Η Καλαμάτη δίνει αφορμές και χαίρομαι που ενώθηκε η Καλαμάτα με τη Θεσσαλονίκη με αυτή τη γέφυρα”.

Τάκης Μαυρωτάς: Συλλογές, που αντανακλούν το πνεύμα της μεγάλης προσφοράς στο έθνος

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς τόνισε ότι «Η ζωγραφική ανά τους αιώνες αντιστρατεύεται την αλυγισιά, την απελπισία, την μοναξιά και την ασχήμια, φέρνοντας μας κοντά στην απόλυτη καθαρότητα και διαύγεια» ενώ στον πολυσέλιδο κατάλογο «Συλλογές Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Νεοελληνική Τέχνη: Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική», των εκδόσεων του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. Επισημαίνει πως «Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, μετά από τον επίμονο τριανταπεντάχρονο αγώνα της Αλίκης Τέλλογλου, εδραιώνεται στην Ελλάδα ως το μοναδικό Ίδρυμα, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου σε Πανεπιστήμιο και διακρίνεται για το μέτρο, τον αισθησιασμό και το βάθος του, ξεκινώντας από την κλασική ζωγραφική για να φτάσει στην τέχνη της εποχής μας. […]

Η Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος, από τη ματιά της Αλίκης Τέλλογλου έως της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, μπορεί να προσεγγιστεί λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν μας τη συγκίνηση και την ευθύνη, που τους έχει προκαλέσει η τέχνη, αφού τα πολυάριθμα επιλεγμένα έργα διακρίνονται για την ευαισθησία και τη σαφήνεια τους, ξεκινώντας από την κλασική ζωγραφική για να φτάσουν στην τέχνη της εποχής μας, με τις ευρηματικές και αυθόρμητες διατυπώσεις. Και οι δυο τους, αδιαπραγμάτευτα παθιασμένες απέναντι σε καθετί ωραίο, ξεπερνούν το επίπεδο της γοητείας για να αγγίξουν την ελευθερία και την ουσία της τέχνης, αφού σε όλη τους τη ζωή υποστηρίζουν με σθένος την άποψη ότι η τέχνη πάντα ξυπνά τη φαντασία. Οι Τέλλογλου, με το γόνιμο και μόνιμο έργο τους, έχεις την αίσθηση ότι πάλεψαν με το θάνατο, απόκτημα της μοίρας και του χρόνου, κερδίζοντας την ελευθερία του εκλεπτυσμένου πνεύματος και την ελπίδα, ότι συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στο να προβάλλουν, καθετί που αξίζει να αναμετρηθεί με την αιωνιότητα και τον λεπτεπίλεπτο καθρέφτη της πραγματικότητας, μιας καθαρής πραγματικότητας, την οποία όλοι μπορούν να αισθανθούν, αφού εκφράζει μια ουσιαστική πτυχή της ανθρωπότητας, αφήνοντάς μας τις συλλογές τους, που αντανακλούν το πνεύμα της μεγάλης τους προσφοράς στο έθνος.»

Λαμπρινίδης: Σημαντική έκθεση που αποδεικνύει ότι για εμάς ο πολιτισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα

Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαµπρινίδης τόνισε«Τη δύσκολη αυτή χρονιά όπου οι ακυρώσεις εκδηλώσεων διαδέχονται η μία την άλλη, η πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης έκθεσης δίνει μια ανάσα στην πολιτισμική ζωή της πόλης και της χώρας μας. Εδώ στο Μέγαρο Χορού που αποτελεί σημείο αναφοράς στη νότια Ελλάδα, θα φιλοξενηθούν μερικά από τα αριστουργήματα της  ελληνικής ζωγραφικής τέχνης, έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων ζωγράφων με παγκόσμια ακτινοβολία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση που αποδεικνύει ότι για εμάς ο πολιτισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα, πνοή ελπίδας  και  αισιοδοξίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Τέλος, πρέπει να τονίσω πως στην έκθεση έχουν ληφθεί και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά: Μια συλλογή που αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης, που έγινε με πάθος, ένστικτο και, κυρίως, αγάπη για τον άνθρωπο 

«Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου», όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, «αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης, που έγινε με πάθος, ένστικτο και, κυρίως, αγάπη για τον άνθρωπο. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα της συλλογής. Οι Τέλλογλου, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην παιδεία του τόπου και στην καλλιέργεια του καθημερινού ανθρώπου, δώρισαν τη συλλογή τους, καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης” αναφέρει η κυρία Βουτυρά και επισημαίνει πως “ Τον Δεκέμβριο του 1999, το Τελλόγλειο Ίδρυμα άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στο εντυπωσιακό του κτίριο, με θαυμάσια θέα στον Θερμαϊκό, στις παρυφές της Πανεπιστημιούπολης, όπου ανήκει χωροταξικά και ουσιαστικά. Ενταγμένο στο Πανεπιστήμιο, το Τελλόγλειο Ίδρυμα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δημιουργική πρόκληση: να συνδέσει την έρευνα, την εκπαίδευση, την τέχνη, τον πολιτισμό, την επιστήμη με το παιδί, τον σπουδαστή, τον εργαζόμενο, την τρίτη ηλικία, τις ειδικές κοινωνικές ομάδες»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση πραγματοποιείται ακολουθώντας τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό.

Διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας: Παναγιώτης Λαμπρινίδης
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Διάρκεια έκθεσης: 11-25 Οκτωβρίου 2020
Ώρες και μέρες λειτουργίας: Καθημερινά 9π.μ. – 9 μ.μ., Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Ειδήσεις σήμερα:

Σάμος: Συνελήφθησαν μετανάστες που έγλειφαν συσκευασίες σε σούπερ μάρκετ και τις άφηναν στο ράφι (βίντεο)

Τρομακτικό βίντεο: 26χρονος στις ΗΠΑ προσπαθεί να ξεφύγει από πούμα - «Δεν σκοπεύω να πεθάνω σήμερα»

«Έφυγε» από καρδιακή ανακοπή η Μπέρτα του «Two and a half men»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης