Ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση περισσότερων γυρισμάτων στην Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση περισσότερων γυρισμάτων στην Ελλάδα

Μέσα από τις ουσιαστικές βελτιώσεις στο πρόγραμμα του επενδυτικού κινήτρου - cash rebate που προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

γυρισμτα
Η αύξηση του συνολικού ποσού επιχορήγησης, ο εξορθολογισμός των προϋποθέσεων συμμετοχής και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αποτελούν τις σημαντικότερες βελτιώσεις που επιφέρει στο ήδη υπάρχον καθεστώς της ενίσχυσης των οπτικοακουστικών έργων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» που εισήχθη σήμερα το απόγευμα στη Βουλή.

Πρόκειται για την επί της ουσίας βελτίωση του προγράμματος ενίσχυσης των οπτικοακουστισκών έργων μέσω χρηματικής ανταπόδοσης, του  cash rebate όπως είναι γνωστό σε διεθνείς όρους, το οποίο αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο προσέλκυσης γυρισμάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια.

Η Ελλάδα, μπήκε με καθυστέρηση μεν, το 2017, δυναμικά δε στο χορό του επενδυτικού κινήτρου καθώς μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) 81 συνολικά παραγωγές, στο πλαίσιο μιας επένδυσης που αγγίζει τα 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων θα επιστραφούν τα 22 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω, ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, σε συδνυασμό με την δημιουργία περισσότερων από 20.000 νέων θέσεων εργασίας οδήγησαν την Κυβέρνηση στην απόφαση περαιτέρω στήριξης του cash rebate μέσω των απαραίτητων βελτιωτικών τροποποιήσεων.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, αυξάνεται από 35%, που ήταν μέχρι τώρα, σε 40% το ποσοστό επιχορήγησης των οπτικοακουστικών παραγωγών που θα γυριστούν στην Ελλάδα ενώ μειώνονται τα επιμέρους ποσά επιλέξιμων δαπανών που αποτελούν προϋπόθεση για να γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παραγωγών από το αρμόδιο ΕΚΟΜΕ.
Συγκεκριμένα, μπορεί το εν λόγω ποσό για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία μυθοπλασίας να παραμένει στα επίπεδο των 100.000 ευρώ, ωστόσο, μειώνεται από τις 100.000 στις 60.000 το όριο συμμετοχής στο πρόγραμμα κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας ντοκιμαντέρ ενώ εισάγονται στον κατάλογο χρηματοδότησης και οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες αποκλείονταν μέχρι τώρα, με όριο επιλέξιμων δαπανών τις 60.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, ορίζεται ως μίνιμουν ποσό δαπανών ανά επεισόδιο για τηλεοπτικές ή μίνι τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας οι 25.000 ευρώ από 30.000 που ήταν μέχρι σήμερα ενώ κατά 10.000 ευρώ, από 30.000 σε 20.000, μειώνεται το αντίστοιχο ποσό για τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και τις τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων.

Κλείσιμο
Επιπλέον για να εισαχθεί στο cash rebate τηλεοπτική ή μίνι τηλεοπτική σειρά με ελάχιστο αριθμό επεισοδίων τα 100, θα πρέπει πλέον να παρουσιάζει επιλέξιμες δαπάνες ύψους 15.000 ευρώ ανά επεισόδιο, ακριβώς το μισό δηλαδή από αυτό που ίσχυε με τον παλαιό νόμο.

Σε περίπτωση, τώρα, που κάποιος παραγωγός, Ελληνας ή ξένος, επιθυμεί να γυρίσει στην χώρα μας ορισμένα τμήματα από τα επεισόδια τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ ή κινουμένων σχεδίων θα πρέπει οι δαπάνες του, για το σύνολο των τμημάτων, να φθάσουν τις 60.000 ευρώ και όχι τις 100.000 ευρώ που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.

Τέλος, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει μεγάλη μείωση, ύψους 50%, στο απαραίτητο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επενδυτικού κινήτρου ποσό δαπανών των ψηφιακών παιχνιδιών το οποίο ορίζεται πλέον στις 30.000 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κόλαφος του CNN για τον Τραμπ: «Θύμα» του Πούτιν και του Ερντογάν - Έκανε «bullying» σε Μέρκελ και Μέι

Κωνσταντόπουλος: Υβριστής των αγώνων της Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας

Μπαϊράκι από τους Σκοπιανούς: Απαιτούν η Ελλάδα να τους αποκαλεί «Μακεδονία»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης