Μπαϊράκι από τους Σκοπιανούς: Απαιτούν η Ελλάδα να τους αποκαλεί «Μακεδονία»!

simfonia-prespon

Αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr - Αντί του συμφωνηθέντος RNM (Republic of North Macedonia) αξίωσαν να χρησιμοποιηθεί η σύντμηση MKD (Makedonia) στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2020 - Αποκαλυπτικά έγγραφα - Πώς αντιδρούν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών

Ξεφτίζει η Συμφωνία των Πρεσπών λόγω της αδιαλλαξίας και του μαξιμαλισμού των Σκοπιανών που δεν αρκούνται στη χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν κερκόπορτα για να αναγκάσουν την Ελλάδα να δεχθεί να τους αποκαλεί «Μακεδονία» νέτο σκέτο!

Η πρωτοφανής αξίωση των Σκοπιανών προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών για την σύνταξη του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2020.

«Όσον αφορά στην υπογραφή και υλοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2020 με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Αξιωματικός Σύνδεσμος Σκοπίων, ανέφερε την αιφνίδια αλλαγή στάσης της εν λόγω χώρας και συγκεκριμένα ότι επιδιώκει τη χρήση του ακρωνυμίου MKD αντί του RNM» αναφέρεται σε εμπιστευτικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. «Στο Action Plan 2019 με τη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο υπεγράφη έναντι ΠΣΣ 2019, καθώς και σε όλες τις συναφείς δράσεις, χρησιμοποιήθηκε η σύντμηση RNM (δηλαδή Republic of North Macedonia) με τη συναίνεση της εν λόγω χώρας» αναφέρεται στο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ.

Όπως επισημαίνεται στο σημείωμα που είναι διαβαθμισμένο ως εμπιστευτικό, η άποψη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι «να μην υπογραφεί το ΠΣΣ 20 με τη σύντμηση MKD» και «να επιδιωχθεί να γίνει χρήση των ονομάτων των χωρών ολογράφως (Greece - Republic of North Macedonia ή North Macedonia) προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα των συντμήσεων και να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό το ΠΣΣ 2020 Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και να υλοποιηθούν οι δράσεις του».

Διαβάστε το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ:

EGRAFO--6
EGRAFO--3


Ο Δημήτρης Γιαννακάκης, πρεσβευτής της Ελλάδας στα Σκόπια, με τηλεγράφημά του από 19ης Ιουνίου 2020 το οποίο διαβαθμίστηκε ως εμπιστευτικό και επείγον, τονίζει ότι το κείμενο για το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης επί σχεδόν ένα χρόνο (πρόκειται για την 5η εκδοχή του) και είχε γίνει αποδεκτό από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο του είχε δώσει οδηγία να το υπογράψει».

Ενημερώνοντας τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τις απαιτήσεις των Σκοπιανών, ο πρέσβυς Γιαννακάκης σημειώνει ότι οι Σκοπιανοί συνομιλητές του Έλληνα αξιωματικού που χειριζόταν τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας είπαν «προφορικά ότι θέλουν κάτι τεχνικές αλλαγές ήσσονος σημασίας και αντικατάσταση του RNM από MKD. Ακολούθως έλαβε το email το οποίο καταγράφει το αίτημα για αλλαγή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις».

Διαβάστε το email από το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, με το οποίο ζητήθηκε να αλλάξει σε MKD η συντομογραφία του ονόματος της γειτονικής χώρας για το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας με την Ελλάδα για το έτος 2020.

EGRAFO-1


Απαντώντας στους Σκοπιανούς, ο ακόλουθος Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια ζήτησε χρόνο για να ενημερώσει το ΓΕΕΘΑ σχετικά με τα αιτήματα των γειτόνων να τους αναγνωρίσει η Αθήνα με την κωδική συντομογραφία MKD και να λάβει οδηγίες.

EGRAFO--4Επιχειρώντας να εξηγήσει την αιφνίδια μεταστροφή των Σκοπιανών που απαίτησαν από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υπογράψει επίσημη συμφωνία αναγνωρίζοντας τη γειτονική χώρα σαν «Μακεδονία», ο πρέσβυς Γιαννακάκης επισημαίνει: «Από πλευράς μας, σημειώνεται ότι ενδεχομένως, ενόψει υπογραφής, το κείμενο να δόθηκε από υπηρεσιακά στελέχη προς τελική έγκριση στην εδώ πολιτική ηγεσία, η οποία να έκρινε ότι, ενόψει βουλευτικών εκλογών στις 15 Ιουλίου, δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτό το RNM (Republic of North Macedonia)» και καταλήγει: «Σε κάθε βέβαια περίπτωση, η ξαφνική προβολή ενός δύσκολου αιτήματος την τελευταία στιγμή δείχνει να αποτελεί προσφιλή εδώ τακτική».

Στο εμπιστευτικό και επείγον τηλεγράφημά του προς την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στα Σκόπια τονίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμμερίζονται τα ελληνικά επιχειρήματα για την ανάγκη χρήσης της συντομογραφίας RNM. «Οι εδώ τουλάχιστον συνομιλητές μας στην ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι τα αρχικά RNM χρησιμοποιούνται ευρέως στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης. Αποδέχονται όμως την επιχειρηματολογία της εδώ πλευράς ότι τα αρχικά MK και MKD προβλέπονται από το άρθρο 1.3 (e)της Συμφωνίας των Πρεσπών για όλες τις περιπτώσεις και δεν αντιμετωπίζουν ευνοϊκά το επιχείρημά μας ότι οι συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται για την Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ Χρειάζονται διαφορετική ρύθμιση» σημειώνει ο πρέσβυς Γιαννακάκης.

Διαβάστε το τηλεγράφημα του Δημήτρη Γιαννακάκη, πρεσβευτή της Ελλάδας στα Σκόπια, για το ζήτημα που δημιουργήθηκε από την αξίωση των Σκοπιανών να αναφέρεται η χώρα τους σαν MKD.

EGRAFO-2
EGRAFO--5


Διαβάστε τι αναφέρεται κατά λέξη στο άρθρο 1, παράγραφος 3, εδάφιο ε της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτων του δεύτερου μέρους (Σκόπια) θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς, κωδικοί χώρας παραμένουν οι MK και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ΔΟΤ)».

Δυστυχώς η συγκεκριμένη πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών δικαιώνει την κριτική σε βάρος εκείνων που υπέγραψαν το πρωτόκολλο για την μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ότι οι αναφορές σε αρκετά σημεία του μοιάζουν σαν να στρώνουν το χαλί στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των Σκοπιανών να σφετεριστούν το όνομα της Μακεδονίας...

Ειδήσεις σήμερα:

Διαφθορά στην ΕΛΑΣ: «Ξήλωσε» όλους τους επίορκους αστυνομικούς ο Χρυσοχοΐδης

Μετά την Ξάνθη «καμπανάκι» για τον κορωνοϊό και στην Καστοριά

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Επανεκκίνηση στα 50 του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Γιώργος

Αφού οι συντομογραφίες αυτές (MKD, MK) προβλέπονται ρητώς στην συμφωνία των Πρεσπών γιατί ασχολούμαστε με ανοησίες; Νόημα θα είχε να παραβιάσουν οι Σκοπιανοί την συμφωνία ώστε να την καταγγείλουμε, όχι να την παραβιάζουμε εμείς!

O.E

Α ρε άσχετε καταληψία με τι σνοφίτες συμμορίτες μας έμπλεξες!. Ειδικό Δικαστήριο σού χρειάζεται στην Πλατεία Αριστοτέλους και τούς Θεσσαλονικείς Ενόρκους...

Σιγά τα ωά

Όλος ο κόσμος τους ξέρει σαν Μακεδονία και τη γλώσσα τους σαν μακεδονική. Αν αυτό ενοχλεί κάποια καραγκιοζάκια στο τριτοκοσμικό κρατίδιο των Αθηνών δεν απασχολεί ιδιαίτερα κανέναν. Το πολύ πολύ να γελάσει πάλι όλος ο ντουνιάς με τους βουλγαροαλβανότορκους "απογόνους" των αρχαιων ελλήνων.

Η συνέχεια από την τραγική συμφωνία των Πρεσπών!

Η υποχωρητικότητα στις σχέσεις με τα Σκόπια ανοίγει την όρεξη για συνεχείς απατήσεις από μέρους τους. Δώσε αέρα στο χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι. Φτάνει ως εδώ αρκετή ζημιά έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών!

Κόναν

Τι μπαϊράκι ; Εσείς δεν λέγατε εθνικόφρονες και φασίστες όσους ήσαν ενάντια στη συμφωνία ; Οι ΣΑΝΕΛ δεν παρακάλαγαν τους Σκοπιανούς και μίλαγαν για καλό deal . Αυτοί δεν ήθελαν να κλείσουν και τα θέματα Αιγαίου και Κύπρου με ίδιο τρόπο ; Ε , λοιπόν τώρα οι Σκοπιανοί γείτονες θέλουν το «‘Ονομα τους» !!! ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ να λέγονται — Αυτό που για μας φάνταζε «λίγο» !!!! Γι’ αυτούς είναι σημαντικό ! Όπως και τα ξερονήσια του Αιγαίου , που για τον γέρο -τράγο Ζουράρη που κάποιοι ψήφισαν , δεν τρέχει τίποτα να χάσουμε μερικά , καθώς έχουμε άπειρα ! Όμως για τους Τούρκους που τα θέλουν είναι πολύ σημαντικά !!! Εσείς βολεμένοι φίλοι , που ψηφίζετε για να μπει το παιδί στο Δημόσιο , αύριο θα κλαίτε και θα μιλάτε για Προδοσία .... ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΨΥΧΗ : Μαζί τα ΦΑΓΑΜΕ !!!!

Υπομονη ......

Σε λιγο ερχωνται κι αλλα , η προδοσια εχει πολλες ριζες ......

Ο αλεξης έλεγε....

Ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του. Και η Μακεδονία στις αρκούδες της....πολλοί Μακεδόνες και Ελληναρσδες ψήφισαν το λεβεντοπαιδο Αλέξη....

Έλληνας

Υπομονή σε λίγο θα εχουν Αλβανό πρωθυπουργό όποτε δεν θα τους νοιάζει το mk

stefanos

Παρά έγινε αστείο αυτό με τους γύφτους τους σκοπιανούς.Το ότι τους έχουμε χεσμένους άραγε το αντιλήφτηκαν?

ΤΕΛΑΜΩΝ

δεχ εχεις καταλαβει οτι εσενα σε εχουν χε@μενο με τους πολιτικους που ψηφιζεις;;;;;; και οχι μονο οι ψευτομακεδονες αλλα και οι αλβανοι και οι τουρκοι ακομα και οι βουλγαροι

ΣΚΟΠΙΑΝΟΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ

Το είπαμε το ξαναλέμε για τους διάφορους γκοτζιάδες. Τα κρατικά κανάλια τους οι σκοπιανοί τα λένε MRT (macedonian radio television), το ίδιο και τα κρατικά ραδιόφωνα (makedonsko radio). Μέχρι καί σήμερα δεν τρέχει τίποτα για αυτούς.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης