Δοκιμάζουμε το νέο Saab 9-5 (video)

Δοκιμάζουμε το νέο Saab 9-5 (video)

Ο αέρας αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης που νιώσαμε από τους ανθρώπους της Saab στη Σουηδία δικαιολογείται απόλυτα με το νέο τους προϊόν το οποίο οδηγούμε στο Γκέτεμποργκ...

Δοκιμάζουμε το νέο Saab 9-5 (video)
Πιθανώς να νομίζετε ότι είμαστε προκατειλημμένοι υπέρ της Saab και γι’ αυτό γράφουμε τόσο θετικά σχόλια γι’ αυτή. Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε με συμπάθεια μια εταιρεία που έφτασε στο χείλος του γκρεμού και τώρα δίνει έναν αγώνα ανάκαμψης βασιζόμενη στις αξίες της. Γιατί, αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι της Saab μας έπεισαν ότι η αναγέννηση βασίζεται πάνω στην ιστορία και στην κουλτούρα της εταιρείας και όχι σε μια έρευνα marketing, όπως συνέβη σε περιπτώσεις άλλων εταιρειών. Φυσικά, αν το αυτοκίνητο που οδηγήσαμε ήταν απλά «καλό», θα γράφαμε για μια τίμια προσπάθεια με προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον…
Ομως το νέο 9-5 μας εντυπωσίασε και μάλιστα όχι μόνο στον δρόμο, αλλά και σε πίστα δοκιμών!

Οι άνθρωποι της Saab βάζουν πολύ ψηλά τον πήχη: θεωρούν ότι το νέο 9-5 έχει ως βασικό αντίπαλο το Audi A6. Η δική μας άποψη είναι ότι αυτό είναι μια… μπούρδα που κάποιος Σουηδός σκέφτηκε για να μας εντυπωσιάσει. Το γόητρο της Saab είναι πληγωμένο (χωρίς η ίδια η εταιρεία να φταίει γι’ αυτό…) και συγκρίσεις με μοντέλα όπως το Α6 ή η BMW σειρά 5 ή ακόμη και η Mercedes-Benz E-Class δεν ταιριάζουν στην τίμια κατά τ’ άλλα προσπάθεια της εταιρείας. Το 9-5 δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα παραπάνω πολυτελή μοντέλα…
Ομως αναγκαστικά πρέπει να είναι φθηνότερο, καθώς στο μυαλό των υποψήφιων αγοραστών ένα Saab τοποθετείται κάτω από ένα Audi (ακόμη κι αν το Saab είναι εξίσου καλό ή και καλύτερο), μόνο και μόνο επειδή η σουηδική εταιρεία έχει «λερωμένο» όνομα. Ευτυχώς, οι ιθύνοντες της Saab το έχουν καταλάβει αυτό και μας ξεκαθάρισαν ότι η τιμή του 9-5 θα είναι σημαντικά χαμηλότερη απ’ αυτήν του A6. Μια και το αναφέραμε, η ελληνική αντιπροσωπία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο διαπραγματεύσεων για τις τιμές, τις οποίες θα γνωρίζουμε πιθανότατα προς το τέλος του μήνα.

Κλείσιμο
Fresh!
Προτού καν οδηγήσουμε το νέο 9-5 είχαμε θετική εικόνα γι’ αυτό λόγω του σχεδιασμού του. Τόσο το εμπρός και το πλαϊνό όσο (ακόμη περισσότερο) και το πίσω μέρος δένουν αρμονικά και δημιουργούν ένα όμορφο σύνολο που σου φέρνει στο μυαλό τις λέξεις: ωραίο, μοντέρνο, τεχνολογικά προηγμένο, πολυτελές.
Στο εσωτερικό βέβαια συναντούμε και πάλι άπειρα κουμπάκια (καθόλου σύγχρονο), όμως αυτή τη φορά ακόμη και αυτά είναι πιο κομψά και πιο σωστά μελετημένα. Και ο παλιομοδίτικος πράσινος φωτισμός έχει δώσει τη θέση του σε… μοντέρνο πράσινο φωτισμό! Γενικά, όλα τα στοιχεία των παλιών Saab βρίσκονται εκεί, αλλά σε πολύ πιο σύγχρονη έκδοση. Για παράδειγμα, πλέον το 9-5 έχει μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα, το οποίο βρίσκεται και πάλι δίπλα στο χειρόφρενο.

Στο εσωτερικό του νέου 9-5 υπάρχουν αρκετά καινούρια στοιχεία υψηλής τεχνολογίας, όπως οι ενδείξεις στο παρμπρίζ (Head-up display), το θεϊκό surround ηχοσύστημα Ηarman/Kardon με οθόνη 8 ιντσών και GPS, το σύστημα DriveSense με τρεις ρυθμίσεις για την ανάρτηση, το τιμόνι και τη διαχείριση του κινητήρα, το cruise control ρυθμιζόμενης απόστασης από το προπορευόμενο όχημα, το σύστημα αναγνώρισης των οδικών σημάτων, το σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος, τα ενεργά προσκέφαλα τρίτης γενιάς, οι 8 αερόσακοι κ.ά. Παράλληλα, οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, κάτι αναμενόμενο για ένα αυτοκίνητο με συνολικό μήκος πάνω από 5 μέτρα (κι ας μην του φαίνεται).

Μπράβο!
Οδηγώντας το νέο 9-5 στους δρόμους της Σουηδίας και στην πίστα δοκιμών της Volvo (την οποία ενοικιάζει κατά καιρούς η Saab) εντυπωσιαστήκαμε από τις δυνατότητες του πλαισίου και την εξαιρετική ρύθμιση της ανάρτησης. Ακόμη και με πολύ μεγάλες ταχύτητες (οριακές στην περίπτωση του τεστ αποφυγής ταράνδου), το αυτοκίνητο παρέμενε σταθερό και προβλέψιμο. Τολμούμε να πούμε ότι το νέο 9-5 είναι το πιο σπορ μοντέλο στην κατηγορία του! Οσον αφορά στους κινητήρες, το νέο Saab θα είναι διαθέσιμο από τον Σεπτέμβριο με το μοτέρ 1,6 Τ απόδοσης 180 PS. Εμείς οδηγήσαμε το 9-5 με τον κινητήρα 2,0 Τ απόδοσης 220 PS και με τον κορυφαίο 2,8 V6 T των 300 ίππων. Ακόμη, το νέο μοντέλο θα διατίθεται σε εκδόσεις 2,0 Biopower και σε δύο πετρελαιοκίνητες με δίλιτρα σύνολα απόδοσης 160 PS και 190 PS. Το εξαιρετικό σύστημα τετρακίνησης XWD θα διατίθεται με όλους τους κινητήρες, εκτός από τον 1,6 T.
Περισσότερα για το νέο 9-5 θα έχουμε τον Σεπτέμβριο, οπότε το αυτοκίνητο θα βρίσκεται στη χώρα μας…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας (cc):
1.598, 1.998, 2.792
Ισχύς (PS/rpm): 180/5.500, 220/5.300, 300/5.500
Ροπή: (kgm/rpm): 23,4/2.200, 35,7/2.500, 40,8/2.000
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων ή αυτόματο 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα (km/h): 220, 240, 250
Επιτάχυνση 0-100 km (sec): 9,5, 7,9, 6,9
Μικτή κατανάλωση (/100km): - , 8,4 l, 10,6 l
Εκπομπές CO2: -, 194 g/km, 244 g/km
Βάρος (kg): 1.575-2.025
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 5.008x1.868x1.466 mm
Χώρος αποσκευών: 515 lt


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης