Δοκιμάζουμε: SUZUKI JIMNY

Δοκιμάζουμε: SUZUKI JIMNY

Σκεφτείτε το Jimny σαν έναν κακομαθημένο χαρακτήρα, από αυτούς που δεν αλλάζουν τις ιδιοτροπίες τους, που δεν γνωρίζουν την έννοια των ορίων και γι’ αυτό ακριβώς σε κάνουν να τους λατρέψεις

Jimny_07
Στην αρχή είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσεις τον αντίκτυπο που έχει το Jimny. Συγκεντρώνει τα βλέμματα σαν να πρόκειται για κάποιο ακριβό, επιβλητικό τζιπ που αναπόφευκτα θα προκαλούσε στο πέρασμά του. Ωστόσο αυτά τα βλέμματα δεν κρύβουν κάποια δόση ζήλειας. Είναι γεμάτα με τον ενθουσιασμό του ενδιαφέροντος που εν τέλει εκφράζεται από τους περισσότερους με έναν καταιγισμό ερωτήσεων. Το σίγουρο είναι ότι το νέο Jimny αρέσει, ακόμα και σε ένα κοινό που δεν έχει απολύτως καμία ιδέα για τον πραγματικό του χαρακτήρα.


Του Γιάννη Χαρπίδη, Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης

Θυμίζει κάτι από Jeep Wrangler και, πολύ περισσότερο, Mercedes-Benz G-Class υπό κλίμακα, ενώ θα μπορούσε πιο εύκολα να θεωρηθεί απευθείας διάδοχος του θρυλικού Samurai παρά η συνέχεια του προηγούμενου Jimny. Αυτή η έντονα ρετρό αίσθηση είναι ίσως ένα από τα πιο έξυπνα βήματα της Suzuki, αφού αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις έχει στα χέρια της ένα προϊόν που θα μπορούσε να δημιουργήσει μόδα και να πολλαπλασιάσει τον ήδη ισχυρό πυρήνα φανατικών οπαδών του Jimny. Το ακόμα καλύτερο είναι πως οι τελευταίοι όχι μόνο δεν θα ενοχληθούν από τη στυλιστική στροφή αλλά είναι πολύ πιθανό να επισπεύσουν τη μετάβαση από το παλιό στο νέο για λόγους ουσίας. Η εξέλιξη του Jimny δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη λογική του εξευγενισμού που επέβαλε ο «εκδημοκρατισμός» των SUV, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στην αλλοίωση του χαρακτήρα. Παραμένει το σκληροτράχηλο 4x4 με τις πρωτόγονες προδιαγραφές, το πλαίσιο τύπου σκάλας, τους άκαμπτους άξονες εμπρός και πίσω, την κρεμαγιέρα με επανακυκλοφορούντα σφαιρίδια και την κλασική κατ’ επιλογή τετρακίνηση με μηχανικό επιλογέα και κοντές σχέσεις.



Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, το άγγιγμα της τεχνολογίας και ο εν γένει εκμοντερνισμός έχουν στοχεύσει στη βελτιστοποίηση της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια συνταγή. Για παράδειγμα, οι επιπλέον σύνδεσμοι στο πλαίσιο προσφέρουν μεγαλύτερη ακαμψία, οι ελαστικοί σύνδεσμοι μεταξύ πλαισίου και σασί έχουν επανασχεδιαστεί και ενισχυθεί για βελτίωση της άνεσης των επιβατών, ενώ η ανάρτηση έχει ρυθμιστεί για περισσότερη ακρίβεια, χωρίς όμως αυτό να αποβαίνει σε βάρος της ελευθερίας άρθρωσης. Η απουσία μπλοκέ διαφορικού καλύπτεται πλέον από την αντίστοιχη λειτουργία που προσφέρεται μέσω της επενέργειας στα φρένα του τροχού με τη χαμηλότερη πρόσφυση σε κάθε άξονα, ενώ ανά πάσα στιγμή είναι διαθέσιμη η βοήθεια τόσο του συστήματος αυτόματου φρεναρίσματος στην εκκίνηση σε ανωφέρεια όσο και του Hill Descent Control, που ρυθμίζει αυτόματα τη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα σε κατωφέρεια χωρίς καμία παρέμβαση του οδηγού στα φρένα. Με άλλα λόγια, το Jimny εξακολουθεί να είναι από τα ελάχιστα αυτοκίνητα που μπορεί να φτάσει στα πιο απροσπέλαστα σημεία, να βουτήξει άφοβα στη λάσπη και το νερό, να σκαρφαλώσει σαν ένα τετράγωνο μεταλλικό κρι-κρι. Τα στενά ελαστικά το καθιστούν απίθανο στο χιόνι, το χαμηλό βάρος βοηθά να περνά αέρινα από σαθρές επιφάνειες ενώ οι κόμπακτ διαστάσεις και ο μικρός κύκλος στροφής του χαρίζουν ζηλευτή ευελιξία. Είναι ελάχιστα πιο κοντό και λίγο πιο φαρδύ από την προηγούμενη γενιά, με τους τροχούς να παραμένουν στα τέσσερα άκρα του αμαξώματος, οπότε εξακολουθεί να είναι άπιαστο στην προσέγγιση και στο πέρασμα από σημεία με έντονες κλίσεις και ανωμαλίες.



Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως τη στιγμή που το Jimny ανοίγει δρόμο, ακόμα κι εκεί που δύσκολα μπορείς να φανταστείς, τα πράγματα για τους επιβάτες είναι σαφώς πιο ευχάριστα. Το μεταξόνιο δεν έχει αλλάξει, όμως η χωροταξία είναι ως έναν βαθμό βελτιωμένη, καθώς το πλάτος είναι ελαφρά αυξημένο όπως και ο χώρος για τα πόδια των πίσω επιβατών, χάρη στη μικρή μετατόπιση των καθισμάτων. Βέβαια η πλάτη τους έχει έρθει πιο κοντά στην πίσω πόρτα, με αποτέλεσμα ο χώρος αποσκευών να μειωθεί από τα 113 στα υποτυπώδη 85 lt. Η χωρητικότητα, πάντως, αυξάνεται στα 377 lt (από τα 324 της προηγούμενης έκδοσης) ρίχνοντας τις πλάτες των πίσω καθισμάτων, οι οποίες διαμορφώνουν μάλιστα έναν απόλυτα επίπεδο χώρο φόρτωσης. Ο οδηγός θα βολευτεί ευκολότερα ακόμα και αν το ανάστημα ξεπερνά τον μέσο όρο, χάρη στην αυξημένη διαδρομή που έχουν οι ράγες των εμπρός καθισμάτων. Επίσης δεν θα αισθανθεί στριμωγμένος περίεργα αφού το τιμόνι βρίσκεται στη σωστή γωνία, ενώ ακόμα και ο «αέρας» στα πεντάλ είναι πλέον αρκετός. Η εργονομία δεν έχει κάποια παραξενιά. Ο συμπλέκτης είναι αρκετά ελαφρύς και το κούμπωμα του επιλογέα είναι εύκολο και σαφέστατο, οπότε δεν προκύπτει λόγος ταλαιπωρίας ακόμα και στην καθημερινή χρήση. Η κεντρική οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων, αν και δεν ενθουσιάζει με την ταχύτητα απόκρισης, δίνει την απαραίτητη πινελιά εκσυγχρονισμού και ικανοποιητικές δυνατότητες συνδεσιμότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα ενοχλήσει ούτε η σπαρτιάτικη αισθητική που θυμίζει Samurai αλλά ούτε τα σκληρά πλαστικά, καθώς αφήνουν μια αίσθηση αντοχής και σίγουρα διευκολύνουν τον καθαρισμό της σκόνης και της βρωμιάς που συνεπάγεται η σκληροπυρηνική εκτός δρόμου χρήση. Η καθημερινότητα είναι σαφώς πιο ευχάριστη σε σχέση με το παρελθόν: η κύλιση έχει γίνει πιο ποιοτική και το πέρασμα από κάθε είδους ανωμαλία έχει περισσότερη συνοχή και πιο ελεγχόμενες κάθετες ταλαντώσεις ώστε οι επιβάτες να μη νιώθουν ότι βρίσκονται σε τρικυμία, όμως όσοι πιστεύουν πως η αίσθηση πλησιάζει αυτή ενός SUV μάλλον θα απογοητευτούν.

Κλείσιμο


Είναι ασφαλές -διαθέτει ESP, προειδοποίηση σύγκρουσης και ακούσιας αλλαγής λωρίδας στον στάνταρ εξοπλισμό- και φιλικό, όμως οι προδιαγραφές θέτουν περιορισμούς που δεν μπορούν να παρακαμφθούν. Οι μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης συνεπάγονται σημαντικές κλίσεις, ενώ οι αντιδράσεις των άκαμπτων αξόνων δεν μπορούν να φτάσουν την προοδευτικότητα μιας ανεξάρτητης ανάρτησης. Το τιμόνι είναι φτιαγμένο για να απορροφά τους κραδασμούς και να απομακρύνει τη νευρικότητα στο χώμα, όμως στον δρόμο αποδεικνύεται πολύ αργό -με περισσότερες από 4 στροφές απ’ άκρη σ’ άκρη- και ασαφές. Ο νέος 1.500άρης ατμοσφαιρικός κινητήρας των 102 PS και 13,3 kgm είναι καλύτερος σε κάθε επίπεδο από τον 1.3 της προηγούμενης έκδοσης. Είναι εύστροφος και σε συνδυασμό με την κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου. Ωστόσο, όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν και η αεροδυναμική… ντουλάπας αυξάνει εκθετικά τις αντιστάσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι το Jimny δεν έχει τη σπιρτάδα αντίστοιχων υπερτροφοδοτούμενων 1.000αριών μικρών SUV και σίγουρα το ταξίδι δεν συγκαταλέγεται στα ατού του. Υπάρχει θόρυβος από τη μετάδοση και φυσικά από την αεροδυναμική, ενώ η απουσία έκτης σχέσης από το κιβώτιο σημαίνει ότι κοντά στα 120 km/h η βελόνα του στροφόμετρου φλερτάρει με τις 4.000 rpm, αυξάνοντας τα ντεσιμπέλ μέσα στην καμπίνα.



Ναι, το Jimny έχει γίνει πιο χαριτωμένο, είναι πιο ικανό και ολοκληρωμένο, αλλά παραμένει ένα σκληροπυρηνικό 4x4. Θα κάνουν λάθος όσοι ξεγελαστούν από την εμφάνιση και το επιλέξουν ως ένα στυλάτο αυτοκίνητο για να περνούν τον χρόνο τους αποκλειστικά μέσα στην πόλη. Υπάρχουν πολλά, σαφώς πιο άνετα και πρακτικά μικρά SUV που προσφέρουν την ίδια εποπτική ευκολία του ψηλού αυτοκινήτου και θα καβαλήσουν με αντίστοιχη ευκολία ένα πεζοδρόμιο. Οσοι, όμως, στραφούν στο Jimny επειδή η καθημερινότητά τους επιβάλλει ένα αυτοκίνητο ειδικών αποστολών ή διότι απλώς η περιπέτεια είναι συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής τους είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψουν. Ως συνειδητοποιημένη επιλογή, το Jimny είναι αντίστοιχα θαυμάσιο με το Fiesta ST - και γνωρίζετε πολύ καλά πόσο αγαπάμε το τελευταίο. Το μικρό καθαρόαιμο 4x4 της Suzuki σού επιτρέπει να αγγίξεις και να βιώσεις την πλήρη διάσταση των συγκινήσεων του χώρου που πρεσβεύει με ένα κόστος (ξεκινά από τα 16.270 ευρώ) που φλερτάρει με το όριο της ευκαιρίας. Και αυτό ακριβώς κάνει το Jimny να μην έχει ουσιαστικό αντίπαλο.

KEY TECH
Εκτός από την κλασική κατ’ επιλογήν τετρακίνηση με δυνατότητα υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων, σημαντικό ρόλο στο εκτός δρόμου ταλέντο του Jimny παίζει η ικανότητα κίνησης σε εδάφη με μεγάλες υψομετρικές μεταβολές και έντονες ανωμαλίες. Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, το ύψος από το έδαφος έχει αυξηθεί από τα 190 στα 210 mm, η γωνία προσέγγισης έχει παραμείνει στις 37⁰ και αυτή της διαφυγής έχει αυξηθεί από τις 46⁰ στις 49⁰ ενώ η γωνία ράμπας έχει μειωθεί κατά 3⁰ στις 28⁰. Επιπλέον, ο κύκλος στροφής έχει παραμείνει αμετάβλητος στα 9,8 m προσφέροντας εξαιρετική ευελιξία.



NAI
ΣΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ/ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

OXI
ΣΤΟΝ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ ΧΩΡΟ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

CAR
ΤΟ ΝΕΟ JIMNY ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΤΙΜΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΥ 4X4

TECH
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.462 cc, i4, 102 PS @ 6.000 rpm, 13,3 kgm @ 4.000 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ, 5 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ (Ε/Π)
0-100 KM/H: -
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 145 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ TEST: 8,3 lt/100 km
CO2: 154 g/km (WLTP: 178)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 3.480/1.645/1.725 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.250 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 85 lt
ΒΑΡΟΣ: 1.135 kg
ΤΙΜΗ: ΑΠΟ €16.270
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης