Ο Τραμπ απειλεί τον πλανήτη και ο Μακρόν τον ...αποστομώνει
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Ο Τραμπ απειλεί τον πλανήτη και ο Μακρόν τον ...αποστομώνει

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ακόμη μια φορά ότι είναι γνήσιος κωμικός.

Έκανε τους εκατοντάδες συνέδρους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να γελάσουν δυο φορές. Αν ένας άνθρωπος κάνει τους προέδρους κρατών και πρωθυπουργούς που συνήθως είναι σοβαροί και σφιγμένοι να ξεσπάσουν σε γέλια δυο φορές, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει ο ίδιος σ' ένα τσίρκο με θεατές προδιατεθειμένους να θαυμάσουν και να γελάσουν και τι εισιτήρια θα έκοβε το τσίρκο!

Μόλις πήρε τον λόγο ο Τραμπ, ο κατά τα άλλα Πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε ότι η κυβέρνησή του έκανε μέσα σε δυο χρόνια όσα δεν είχε κάνει καμία άλλη κυβέρνηση στην αμερικανική ιστορία. Και τότε πρόεδροι και πρωθυπουργοί ξέσπασαν σε γέλια. Ο ίδιος ξαφνιάστηκε για μια στιγμή, αλλά μετά από τη στιγμιαία αμηχανία ξέσπασε κι αυτός σε γέλια. Κατάλαβε την ειρωνεία του πράγματος. Οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί νόμιζαν ότι κόμπαζε από ματαιοδοξία, ενώ ο ίδιος είχε πάει για να εξομολογηθεί για τις …αμαρτίες του! Γι΄ αυτό άρχισε αμέσως να απαριθμεί τα… κατορθώματά του:

  • Τάχθηκε κατά της παγκοσμιοποίησης, που όπως είναι γνωστό παγκοσμίως είναι έργο των Αγγλοσαξόνων και κυρίως των ΗΠΑ, χάρη στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ξέχασε επίσης ότι η παγκοσμιοποίηση έκανε για ένα διάστημα τις ΗΠΑ παγκόσμια υπερδύναμη, ικανή να επεμβαίνει σε όποιο σημείο του πλανήτη Γη ήθελε, από την Ασία έως την Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική: Στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική κλπ.
  • Τάχθηκε ακόμη υπέρ της εθνικής κυριαρχίας, μιλώντας μέσα στο ναό της διεθνούς συνεργασίας που ίδρυσε ο Φραγκλίνος Ντελάνι Ρούσβελτ και ο Χάρι Τρούμαν. Γι΄ αυτό δεν πρόλαβε ν' αναλάβει Πρόεδρος και έφυγε από τη Συμφωνία του Ειρηνικού, ελπίζοντας να τη διαλύσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Διέλυσε όμως τη Συμφωνία της NAFTA και τώρα προσπαθεί να κάνει νέα NAFTA. Αποσύρθηκε επίσης από την UNESCO, αλλά ούτε κι αυτή διαλύθηκε, όπως κι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν κλπ.


Επίσης οι πρόεδροι κρατών και οι πρωθυπουργοί ξέσπασαν πάλι στα γέλια όταν ο αξεπέραστος κωμικός Τραμπ επιτέθηκε στις χώρες του ΟPEC τις οποίες κατηγόρησε ότι… εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ και δήλωσε "αυτό δεν μου αρέσει"! Προφανώς ήθελε να πει ότι "εγώ θέλω μόνο οι ΗΠΑ να εκμεταλλεύονται τους άλλους". Γι΄ αυτό έβγαλε και το σύνθημα "Πρώτα η Αμερική", ένα σύνθημα που μοιάζει τόσο με το σύνθημα "Ντόιτσλαντ Ύμπερ Άλλες" του Χίτλερ. Και το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία.

Αλλά είχε κι άλλες κωμικές στιγμές ο Τραμπ, όπως όταν επαίνεσε τον ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που πέρυσι είχε αποκαλέσει περιφρονητικά "μικρό πυραυλάνθρωπο"! Μ' αυτό το αστείο, όμως, δεν γέλασαν οι σύνεδροι του ΟΗΕ. Δεν το βρήκαν επιτυχημένο. Ίσως επειδή φέτος τα 'βαλε με την Ευρώπη, την Κίνα, το Ιράν και άλλους, κυρίως συμμάχους των ΗΠΑ. Απείλησε μάλιστα ότι δεν θα δίνει βοήθεια σε όσες χώρες δεν συμφωνούν μαζί του και δεν τον χειροκροτούν. Είπε, όμως, ακόμη ένα ψέμα, ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής διεθνούς βοήθειας, ενώ είναι γνωστό σε όλες τις χώρες ότι ο μεγαλύτερος πάροχος οικονομικής, τεχνικής και άλλης βοήθειας στις φτωχές χώρες είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια. Μέσα σε 20 μήνες Προεδρίας ο Τραμπ είπε 5.000 ψέματα! Τόσα μέτρησε η εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ"…

Από τις κατηγορίες και την γκρίνια του δεν γλίτωσε ούτε το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το οποίο κατηγόρησε ότι "προστατεύει τους καταχραστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Για το μεταναστευτικό είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν στις μεταναστευτικές συμφωνίες του ΟΗΕ. Η μετανάστευση είπε ότι δεν πρέπει να ελέγχεται από διεθνείς φορείς… Αλλά από ποιον πρέπει να ελέγχεται, μεγάλε κωμικέ; Αφού τα εθνικά κράτη αδυνατούν έτσι κι αλλιώς να την ελέγξουν; Από τα πράσινα ανθρωπάκια του πλανήτη Άρη; Γενικά ο Τραμπ κήρυξε τον Γ΄ Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμο. Πρόκειται για Νεάντερταλ.

Η ομιλία του κωμικού Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν η σκληρή ομιλία ενός ανόητου εθνικιστή και ξενόφοβου και κυρίως ενός άγριου αρπακτικού που απαιτεί, ο,τι δεν μπορεί να αρπάξει ο ίδιος, να έρθουν τα θηράματα του να του προσφέρουν τα ίδια τον λαιμό τους για να τα κατακρεουργήσει και να τα κατασπαράξει. Ο Ιρανός πρόεδρος Ροχάνι απαντώντας στις κατηγορίες Τραμπ ότι το Ιράν είναι "διεφθαρμένη δικτατορία», είπε ότι οι ΗΠΑ πάσχουν από "διανοητική αδυναμία " και ότι η προσέγγιση Τραμπ είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αλλά ποιος δίνει σημασία στο τι λέει ένας Ιρανός Πρόεδρος;

Αλλά όλοι έδωσαν προσοχή σ' αυτά που είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επειδή έμοιαζε να μιλά εκ μέρους όλων. Ο Γάλλος Πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον απομονωτισμό, τον εθνικισμό και το "νόμο του ισχυρού", δηλαδή στο νόμο της ζούγκλας του Τραμπ. Επίσης καυτηρίασε την απόσυρση των ΗΠΑ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την UNESCO, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη συμφωνία για το παγκόσμιο κλίμα. Όσον αφορά το θέμα της Παλαιστίνης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια στη Μέση Ανατολή "ποδοπατώντας τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων". Υπογράμμισε, επίσης, ότι η μόνη λύση είναι δύο κράτη με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ…

Ο Μακρόν καταλήγοντας έκανε μια παθιασμένη υπεράσπιση των οικουμενικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας μάλιστα, για να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του, χτύπησε επανειλημμένα το χέρι του στο βήμα, σαν να έλεγε ότι αυτός που μίλησε πρώτος, ο Τραμπ είναι εχθρός του πλανήτη, εχθρός των λαών της Γης. Ισως γι' αυτό οι σύνεδροι, πρόεδροι κρατών και πρωθυπουργοί χειροκρότησαν ασυνήθιστα θερμά και επιδοκιμαστικά στην ομιλία Μακρόν. Αντιλήφθηκαν ότι ο Τραμπ διαταράσσει και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια ειρήνη. Και κάποιος έπρεπε να του το πει καθαρά και ξάστερα. Κι αυτός ήταν ένας Ευρωπαίος, ο Εμανουέλ Μακρόν.


*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ