tasos_karamitsos

Μια λύση για τα μικρομεσαία σπίτια

Τάσος Καραμήτσος

Στην Ελλάδα πάντοτε συνέβαινε αυτό, φτιάχνονταν πολύ σκληροί νόμοι ώστε στο τέλος από την πολλή «σκληράδα» τους να καθίστανται ανεφάρμοστοι. Το πράγμα βέβαια τερμάτισε τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή της τρόικας, που απαιτεί τώρα (με συγκεκριμένο προαπαιτούμενο που θα έρθει στη Βουλή σε λίγες ημέρες) να εξισωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας για τις οφειλές μεταξύ ιδιωτών με αυτές που υπάρχουν για το Δημόσιο.

Με άλλα λόγια, να μπορεί το Δημόσιο να σου βγάλει για οφειλή 500 ευρώ την περιουσία σου στο σφυρί, και αυτό την ώρα που στην Ελλάδα χρωστάνε περίπου 2,5 εκατομμύρια Ελληνες στην Εφορία. Τρέλες!
Ας πάμε, όμως, στο μείζον θέμα της εποχής, τα σπίτια.

Για την υπόθεση αυτή, η μεν κυβέρνηση πανικόβλητη ψελλίζει τα ίδια και τα ίδια, η δε αντιπολίτευση χαίρεται που βλέπει την κυβέρνηση να υποφέρει, συν το ότι αυτοί που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, Ζωή) βλέπουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναμπούν στη Βουλή ή, έστω, να εκδικηθούν τον Τσίπρα.

Η αλήθεια είναι ότι, πρώτον, το πρόβλημα είναι τεράστιο γιατί ο αριθμός των κόκκινων στεγαστικών δανείων είναι περίπου 400.000, άρα δεν αντιμετωπίζεται με πλειστηριασμούς ούτε σε δέκα χρόνια, ακόμα κι αν... κοιμηθεί ο Θεός, μαζί και ο Λαφαζάνης.

Δεν μπορεί παρά να πουληθούν καμιά δεκαριά χιλιάδες καλά σπίτια, αλλά τα υπόλοιπα δεν μπορεί παρά να έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις ιδιοκτήτη τον ίδιο και μόνο τον ίδιο που τα έχει σήμερα.

Και εξηγούμε: ούτε οι τράπεζες θέλουν δεκάδες χιλιάδες δυάρια σε όλη τη χώρα να τα κρατάνε και να πληρώνουν για ΕΝΦΙΑ και συντήρηση, αλλά ούτε και τα ξένα funds, τα λεγόμενα «κοράκια», θα μπορέσουν να εισπράξουν από εκεί τίποτα, παρά μόνο σε λίγες περιπτώσεις, γεγονός που καθιστά ανώφελο να αγοράσουν πακέτα τέτοιων μικρομεσαίων στεγαστικών δανείων.

Το καλύτερο, λοιπόν, θα ήταν όλα αυτά τα ακίνητα να περιέλθουν με κάποιον τρόπο στις τράπεζες και να βρεθεί ένα είδος πολυετούς leasing που θα δίνουν οι ιδιοκτήτες τους στις τράπεζες ουσιαστικά για να τα κρατήσουν. Οι τράπεζες θα έχουν εγγράψει τα ακίνητα αυτά ως περιουσιακό στοιχείο αντί να τα έχουν ως επισφάλεια ή απαίτηση και οι άνθρωποι θα κρατήσουν τα σπίτια τους κι ας πληρώνουν γι’ αυτά τρεις γενιές.

Ετσι ή κάπως έτσι μπορεί να λυθεί το ζήτημα και όχι με αυτή την προσέγγιση που έχουν σήμερα οι δανειστές και την επιβάλλουν στην κυβέρνηση και στις τράπεζες, τις οποίες βεβαίως ελέγχουν. Ούτε οι συλλήψεις στα πρωτοδικεία και τα συμβολαιογραφεία της χώρας θα φοβίσουν κανέναν, απλώς θα δημιουργήσουν πιο μεγάλο πρόβλημα.

Με όλα αυτά, κυρίως δηλαδή με τη στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα των κόκκινων δανείων, στο τέλος θα συμβεί το χειρότερο, που θα είναι μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα μας γυρίσει πίσω, στην αρχή της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Διονύσης

Μια ρεαλιστική πρόταση, που δίνει δίεξοδο στα κόκκινα δάνεια των ανθρώπων της διπλανής πόρτας και ταυτόχρονα προφυλάσσει τις τράπεζες από ακόμα μια ανακαιφαλοποίηση στον κάδο χωρίς πάτο!!! Μάκαρι να είχαν το θάρρος οι κυβερνώντες χωρίς προκατάληψη λνα διαβάσουν έστω, την πρόταση του εκδότη της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ...

γιο

η λύση είναι μία . Ρίχνεις τους τσάτσους των ξένων )ΝΔ, Συριζα, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κλπ) , βγαίνεις απο ΕΕ , σεισάχθεια και μόνος σου τα βγάζεις πέρα.

aporia?

θα μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος τι θα πει "σεισάχθεια" και πως τέλος πάντων θα γίνει;

Οι κολιγοι και φεουδαρχες

Εγώ την βρισκω πολύ ωραια ιδέα. Δηλαδη να πληρώνουν οι ιδιοκτητες των σπιτιων ένα αντιτιμο κάτι σαν ενοικιο μικρό και ας είναι και μακροχρονιο. Αλλά κάνουμε όνειρα νομίζω. Όχι ότι οι δανειστες και κακοί άνθρωποι, μοβοροι,απαιτούν τα λεφτά τους εδώ και τώρα, αλλά είναι αυτό που δισταζουν να αναφέρουν οι περισσότεροι αρθρογράφοι, οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου και μόνο με υπονοούμενα, απέξω απέξω δηλαδή ,να μην ενοχλήσουν .Δεν εξυπηρετεί τον στρατό κατοχής, το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο, το πελατειακο σύστημα των κομμάτων της Βουλής. Με άλλα λόγια το 62% του δημοψήφισματος του όχι. Που πιθανόν να τους δυσκόλευε να κάνουν τις τραβηκτικες τους σε δανεια .Που κακως διαδόθηκε οτι μαζί τα φάγαμε . Τα φάγανε οι συνδηκαλιστες με τους πολιτικούς, με τους κομματικούς στρατούς. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αναφέρονται με το όνομα τους. Να μην γίνουν δυσάρεστοι στην πλειοψηφία των Ελλήνων, που έχει πρόσβαση στον προυπολογισμο με διάφορους τρόπους, κατόπιν συναλλαγής, ρουσφέτιου .Πουλω την ψήφο μου για κάποιο αντίτιμο. Νομίζω αποδείξεις περιτευουν. Οδηγός λεωφορείου έχει μισθό 2.500 .Ενώ στον ιδιωτικό τομέα, ξέρουμε τι γίνεται. Χρονιαρα μέρα σκευτουμε τους ανέργους, τους εργαζόμενους με μερική απασχολιση , τους αμοιβομενους που δεν φθάνουν ούτε για το φαγητό. Για να πληρώνονται βασιλικά,οι του δημοσιου.Και μια και πλησιάζουν εκλογές, ετοιμάζονται να πουλήσουν ψήφους στα κόμματα, να παζαρεψουν τα σωματια. Πόσα δίνεις εσύ. Τους κολιγους δεν τούς σκέφτεται κάνεις. Μόνο τους επιστατες των φεουδαρχων.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

και αυτοι που μεχρι σημερα πληρωνουν ??? και αν δεν δινουν ουτε το λιζινγκ ??? και αυτοι που θελουν να παρουν καινουργια στεγαστικα δανεια ??? και αυτοι που εχουν τις βιλες ???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία