tasos_karamitsos

Ελεος πια με το φετίχ της Κυριακής!

Τάσος Καραμήτσος

Ενα πράγμα που σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο έχει λυθεί από... την ίδια τη ζωή, την αγορά, τους εμπλεκόμενους φορείς, στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια συνεχίζει να αποτελεί σίριαλ: το αν και πότε θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ και δεκαετίες η απίστευτη αυτή υπόθεση ενός τόσο απλού, ξεκάθαρου αλλά και ζωτικού ζητήματος στη λειτουργία της οικονομίας έχει λυθεί στις τοπικές κοινωνίες «με τα μάτια», όπως λέει και ο λαός. Τουτέστιν, οι έμποροι που διατηρούν μαγαζιά σε τουριστικές περιοχές έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους και τα ανοίγουν και τα κλείνουν ό,τι ώρα θέλουν ή, καλύτερα, ό,τι ώρα απαιτεί η αγορά.

Στα αστικά κέντρα είναι σίγουρα πιο σύνθετο το ζήτημα και υποτίθεται ότι με το να μην ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές προστατεύονται οι αδύναμοι, δηλαδή τα μικρά εμπορικά, αλλά και τα χασάπικα και τα μανάβικα σε σχέση με τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ αντίστοιχα.

Να που εδώ βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μια απόλυτα κομμουνιστική-παλαιολιθική αντίληψη, άσχετη με τη σημερινή πραγματικότητα όχι μόνο λόγω κρίσης, αλλά και της σύγχρονης οπτικής γύρω από τη λειτουργία της οικονομίας. Προσοχή, δεν το γράφω για τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αφού και επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το ίδιο γινόταν. Μάλιστα στην τελευταία φάση διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων υποθετικά φρέναρε το άνοιγμα της αγοράς από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλλον μια πολύ ωραία δικαιολογία για να μην εφαρμοστεί κάτι που στην Ελλάδα έπρεπε να το βάλει ως όρο η τρόικα σε κάποιο μνημόνιο ενώ σε όλο τον κόσμο ισχύει ανέκαθεν.
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα δώσει δουλειά στους εργαζομένους των μεγάλων εμπορικών γιατί οι πολυεθνικές, που συνήθως είναι οι ιδιοκτήτριες, δεν ρέπουν προς τη μαύρη εργασία και πληρώνουν έστω και λίγες υπερωρίες πια.

Οι μικροί μαγαζάτορες είναι βέβαιο ότι αν ερωτηθούν (οι ίδιοι και όχι οι συνδικαλιστές) στην πλειοψηφία τους θα απαντήσουν καταφατικά για το αν πρέπει να ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές, ειδικά όσοι πιστεύουν ότι κάτι θα πουλήσουν στη γειτονιά. Επιτέλους, σε μια εποχή που ο κόσμος καίγεται ακόμη και για ένα ευρώ, ας δουλέψουν και δύο Κυριακές.

Η συνήθεια της βόλτας μαζί με κάποια ψώνια θα επεκταθεί και αυτή την ημέρα της εβδομάδας - ειδικά στην Ελλάδα που έχει τόσο καλό καιρό. Ελεος πια με την τόση υποκρισία και ανοησία!
Καλό είναι στην Αθήνα να δουλέψουν όσα μαγαζιά έχουν σχέση με τον τουρισμό, ο οποίος αυξάνεται ραγδαία κάθε χρόνο, και να διαφοροποιήσουν το ωράριό τους έτσι ώστε να έχουν κέρδος. Εξάλλου σ’ αυτή τη ζωή δεν έχασε ποτέ κανείς δουλεύοντας παραπάνω, τουλάχιστον στο οικονομικό σύστημα που ζούμε. Ή όχι;

ΣΧΟΛΙΑ (59)

κοινός χρόνος για την οικογένεια;

Η ύπαρξη ενός κοινού χρόνου που η οικογένεια βρίσκεται μαζί και ο πατέρας με τα παιδιά του λειτουργεί θεραπευτικά - για όλη την εβδομάδα. Πόσα χρήματα μπορούν να αγοράσουν αυτή τη δυνατότητα να βγουν όλοι μαζί για μια βόλτα, για ένα μπάνιο, για ένα κοινό τραπέζι;;; Φαίνεται ότι εσύ φίλε Τάσο δεν το έχεις ζήσει ή το έχεις προδώσει άθελά σου.

Πέτρος Πατσαφλούτσας

Μα πόσο μακρυά από το Θεό μπορεί να βρίσκεται κάποιος που θέλει σώνει και καλά να υποχρεώσει χιλιάδες κόσμο να εργάζεται την ιερή μέρα της Κυριακής. Ο Αγιος Κοσμάς, περί τα τέλη του 18ου αιώνα κρεμάστηκε (απαγχωνίστηκε) από Εβραίους και Τούρκους επειδή έπεισε τους σκλαβωμένους τότε Χριστιανούς Ορθόδοξους Έλληνες να μην εργάζονται την Κυριακή, αλλά να αφιερώνουν την ημέρα αυτή αποκλειστικά στον Θεό, εκκλησιαζόμενοι και πράττοντες έργα αγάπης. Οι Εβραίοι μισούσαν τον Άγιο διότι με τον τρόπο του κατάφερε τους Έλληνες να μην υπηρετούν τα εβραϊκά παζάρια τα οποία λειτουργούσαν κανονικά τις Κυριακές. Βεβαίως, οι Εβραίοι που ήθελαν τους Έλληνες να δουλεύουν τις Κυριακές, το Σάββατο το σέβονταν και δεν έκαναν απολύτως τίποτε, διότι τους απαγορεύει η δική τους θρησκεία. Αλλά από τους Έλληνες είχαν την απαίτηση να μην τηρούν την αργία της Κυριακής! Προφανώς εσείς εκεί στο Πρώτο Θέμα όλα αυτά τα αγνοείτε, διότι δεν έχετε καμία σχέση με Θεό, Χριστό και Εκκλησία, εκτός αν είναι να πάτε σε κανένα γάμο ή κάποια βάφτιση για κοινωνικούς λόγους.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΒΕ

ΕΥΓΕ κ Πέτρο

ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΒΕ

Που πας βρε Καραμήτσο? (για να κάνω και λίγη πλάκα). Αγνοείς πλήρως την ύπαρξη του Θεού, ή έχεις κάνει ενα Θεό στα μέτρα σου και νομίζεις οτι είσαι σωστός όπως οι περισότεροι από μας.

Μελίνα

Συμφωνούμε να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές οικειοθελώς με προσωπική εργασία μόνο των ιδίων των επιχειρηματιών-συζύγων-τέκνων τους και όχι με δουλειά των υπαλλήλων.

Ειναι παραβιαση 10 εντολων

6 ημερες εργα και ποιησεις παντα τα εργα σου. Με το ζορι μουσουλμανοι ή αθεοι ευρωπαιοι δεν θα γινουμε. Ειτε τους αρεσει εκει στο συριζα ειτε οχι. Καταλαβανε; ή θελουν να κανουμε και ... Ας μας πουν οπισθοφρομικους ας πουν οτι θελουν. Οι ελληνες ειναι χριστιανοι ορθοδοξοι το θρησκευμα οπως λεει το συνταγμα.

Φαιη

Οι εκκλησίες πάντως "λειτουργουν"όλες της Κυριακές. ....

Λακης

Και τα ζαχαροπλαστεία. Και τα ανθοπωλεία. Και οι καφετέριες. Και τα εστιατόρια. Και τα μπαρ. Μεχρι και οι κουλουρτζήδες. Αλλά τα ρουχαλάδικα είναι αλλιώς και θέλουν να την αράζουν.

Νίκος

Κράτος πρέπει να πληροφορήσει εργαζόμενους και καταναλωτές για τηλέφωνα αναφοράς παρανομιών εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονομικών, φορολογικών, υγειονομικών, παραβατών εργοδοτών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών, προς αποκατάσταση νομιμότητας σε πραγματική οικονομία αγοράς.

Ιωάννα

Σκοπός λειτουργίας καταστημάτων Κυριακή είναι αύξηση κερδών επιχειρηματιών όχι με προσωπική εργασία ιδίων, αλλά με ξεζούμισμα σε βάρος αναξιοπαθούντων ομήρων υπαλλήλων για διατήρηση απασχόλησης χαμηλόμισθης-ανασφάλιστης επιβίωσης.

Νίκος Ζέρβας

To μέτρο είναι ραμένο κομμένο στα μέτρα των πολυκαταστημάτων .Η Κυριακή θα είναι ο αργός θάνατος των μικρών μαγαζιών ( μιλάμε για τα μεγάλα αστικά κέντρα ) και το γνωρίζετε πολύ καλά .Αυτός είναι εξάλλου ο σκοπός κι ο στόχος ! Πότε νοιάστηκαν τελευταία για την μεσαία τάξη για να νοιαστούν τώρα ;

Παναγιώτης

Εργασία 7 ημερών εβδομαδιαίως σημαίνει για ιδιωτικό υπάλληλο αδυναμία ανάπαυσης, απουσία προσωπικής ζωής, αρνητική επίδραση οικογενειακών σχέσεων, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, εκβιασμό απόλυσης, εκμετάλλευση απασχολούμενου από εργοδότη.

εισοδηματίας

ας αντιδρασουν, δεν ειναι ρομποτακια, αλλα τα θελει ο κ...ος τους

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ας ψηφίσουν νόμο να παίρνει ο εργαζόμενος διπλάσια αμοιβή για τις Κυριακές κι ας ανοίξουν... 'Ολα να γίνονται με κανόνες, όχι να κοιτάει ο καθένας μόνο την πάρτη του...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία