Η Ακαδημία Αθηνών, ο Προκόπης Παυλόπουλος και τα “fake news”
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Η Ακαδημία Αθηνών, ο Προκόπης Παυλόπουλος και τα “fake news”

Δεν μπορώ να πω ότι, προσωπικά, είμαι “fun” του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

Ίσως μάλιστα, ορισμένες συμπεριφορές του να με απογοήτευσαν και να με έστειλαν «στο απέναντι στρατόπεδο».

Συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα η «ακινησία» του κρατικού μηχανισμού οντά κάηκε στην κυριολεξία η Αθήνα το 2008, με αφορμή την δολοφονία Γρηγορόπουλου, ή η ουσιαστική πολιτική στήριξη και ένα είδος «νομιμοποίησης», πιστοποιητικό αστικού κόμματος, της κυβέρνησης Σύριζα, όταν ήταν ΠτΔ.

(Βέβαια ορισμένοι λένε ότι με την παρουσία του στην θέση του Προέδρου και ορισμένες παρεμβάσεις του εμπόδισε πολλές ακρότητες της τότε «έξαλλης» κυβέρνησης… Αυτό θα το δείξει η ιστορία).

Όμως από αυτό το σημείο, έως το να υπάρχει τις τελευταιες εβδομαδες, «συκοφαντική» ουσιαστικά επίθεση εναντίον του, με αφορμή την εκλογή του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση και διαφορά.

Κλείσιμο
Η όλη αυτή επίθεση εναντίον του, επίθεση που είχε ως στόχο και την Ακαδημία Αθηνών (μόνιμο στοχο ορισμένων, δικαιως ή –συνηθως-αδικως), όμως, ξεπερνά κάθε είδους ’οροί και αποτελεί την «πεμπτουσία» του fake news.

Η πραγματικότητα είναι απλή. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ανεξάρτητα αν κάποιος διαφωνεί ή όχι με πολίτικες του επιλογές, είναι από τους πιο καλούς καθηγητές Δημοσίου Δικαίου στην χώρα και με διεθνείς επιστημονικές περγαμηνές.

Ήταν υποψήφιος για την συγκεκριμένη έδρα της Ακαδημίας και εξελέγη>και δεν εξελέγη γιατί ήταν ο μόνος υποψήφιος (και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να μην συγκεντρώσει τις αναγκαίες ψήφους) αλλά, γιατί προφανώς ήταν ο κατάλληλος επιστημονικά, για την συγκεκριμένη θέση.

Θα είχε εκλεγεί-θεωρώ- ακόμα και αν τον συναγωνίζονταν αρκετοί συνάδελφοί του καθηγητές. Ίσως και γι αυτό και δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα.

Την ιδιά στιγμή, για άλλη ΄έδρα της Ακαδημίας, αυτή της ποίησης, ήταν τελικοί υποψήφιοι, τρείς ποιητές. Ο Τίτος Πατρίκιος, ο Μ Γκανάς και ο …

Η μη επιλογή του πρώτου, όπως πολλοί περίμεναν, αποτέλεσε νομίζω, την βολική αφορμή για όλους όσους ήθελαν να τα βάλλουν με την Ακαδημία Αθηνών (προσφιλές εξάλλου «άθλημα» ορισμένων διαχρονικά). Το έκαναν διακρίνοντας όμως “fake news”.

Η Ακαδημία Αθηνών, απέρριψε τον Πατρίκιο και εξέλεξε τον Παυλόπουλο.

Ο τίτλος σκανδαλίζει, άρα «πουλάει». Και έτσι γίνεται η δουλειά του. Δυσφημεί και την Ακαδημία αλλά και τον πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μόνον που σε αυτή την περίπτωση , έχουμε την επιτομή πρακτικών «κίτρινου τύπου», όπως θα λέγαμε παλαιότερα.

Συγχέουμε, σκόπιμα, δυο εκλογές που δεν έχουν καμμιά σύνδεση μεταξύ τους, και είναι εντελώς ανεξάρτητες για να επιτύχουμε τον στόχο μας. Την δυσφήμηση της Ακαδημίας και «εκ του πλαγίου», και του Προκόπη Παυλόπουλου.

Δίνεται σκόπιμα και εντέχνως η εντύπωση ότι αντί τον ποιητή Πατρίκιο η Ακαδημία επέλεξε τον Παυλόπουλο, αφήνοντας να εννοηθούν σαφώς πολιτικά κριτήρια και σκοπιμότητες.

Μη εξηγώντας, το αντίθετο μάλιστα, ότι ο άνθρωπος του πολιτισμού δεν ανταγωνιζόταν τον άνθρωπο της πολιτικής (και επιστήμης). Ήταν μια συνειδητή κίνηση για να εντυπωσιαστεί το κοινό, να «δει», μέσα από τα μάτια των εμπνευστών και συγγραφέων των σχετικών σχολίων και άρθρων συνωμοσίες και παρασκήνιο. Και αυτό, η συνωμοσιολογία, πάντα είναι εύπεπτη στην χώρα μας και «πουλάει», όπως λεμέ στην δημοσιογραφική γλώσσα.

Ο σκοπός λοιπόν των εμπνευστών της όλης κίνησης, μέσω των «αφελών» κάποιες φορές συναδέλφων μου, επετεύχθη.

«Με ένα σπάρο δυο τρυγόνια». Και η Ακαδημία Αθηνών και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Παράλληλα βέβαια, κατηγορείται εμμέσως πλην σαφώς το «σύστημα», το «κατεστημένο» και άλλα παρόμοια….

ΥΓ1. Αν ήμουν στην θέση του Προκόπη Παυλόπουλου, είχα δηλαδή διατελέσει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα ήθελα, δεν θα επιδίωκα και δεν θα δεχόμουν να διεκδικήσω θέση στην Ακαδημία Αθηνών, μια και ο τίτλος του (πρώην) ΠΔ, νομίζω ότι είναι από μόνος του ιδιαίτερα βαρύς. Όμως, ο καθένας κρίνει διαφορετικά.

Υπάρχει βεβαια και η άποψη ,που μου εξεφρασε συζητωντας για το θέμα πολύ γνωστός ομότιμος καθηγητής και διανοητής, πως θα πρέπει άνθρωποι με «θέσεις» στην κοινωνία και το κράτος να μπαίνουν στην Ακαδημία, μια και έτσι της δίνουν νέο κύρος.-

ΥΓ2. Όλα αυτά βέβαια, δεν σημαίνουν πως όλα είναι τέλεια στην Ακαδημία Αθηνών και όλα πρέπει να μείνουν ως έχουν, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

ΥΓ3 Με προβληματίζει το γιατί ορισμένοι Ακαδημαϊκοί, ένοιωσαν την ανάγκη, δημοσίως, να δηλώσουν ότι ψήφισαν Τ. Πατρίκιο. Τι επιδιώκουν; Να ξεχωρίζουν από τους άλλους; Να δηλώσουν ότι «δεν φταίνε» αυτοί;

Και γιατί δεν το έκαναν κάθε φορά, σε κάθε ψηφοφορία της Ακαδημίας, να δηλώνουν τι είχαν ψηφίσει….. Κρίμα….

* Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ