Πριν χαθεί οριστικά το τρένο
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Πριν χαθεί οριστικά το τρένο

H αγορά αντιδρά θετικά απέναντι στις χθεσινοβραδινές εξελίξεις.

Οι Τετάρτες υποκαταστάθηκαν πλεόν από ημέρες Champions League στο ποδόσφαιρο σε ημέρες Champions League στην πολιτική. Ο πρωθυπουργός επεφύλαξε για μια ακόμα φορά έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης με πολύ σασπένς, χαμόγελα στο τέλος και convincing, όπως λέμε στην οικονομία, δηλαδή πειστικό τρόπο ότι μπορεί η διαπραγμάτευση να φτάσει σε ένα τέλος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το σενάριο για παράταση του μνημονίου κερδίζει έδαφος, κάτι που μέχρι δυο μέρες πριν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν αδύνατο. Μάλιστα οι δηλώσεις Χρυσόγονου δείχνουν εντυπωσιακή προσαρμογή στα δεδομένα της Ευρωζώνης αφού την δείχνει σαν την πιο δυνατή πηγή χρηματοδότησης και χαρακτηρίζει "χαζοχαρούμενες τις ρήξεις", που θα ταλαιπωρήσουν την κοινωνία.

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι ποιές θα είναι οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ με τις προσαρμογές που έρχονται. Σε οικονομικό επίπεδο το ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση, είναι πόσα μέτρα θα χρειασθεί για να επιτύχει φέτος ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα του 1% την στιγμή που η οικονομία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Επίσης το ζητούμενο είναι η ταχύτητα με την οποία το θέμα θα πρέπει να κλείσει, ώστε να μην χαθεί άλλο έδαφος που υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα αλλά και το γενικότερο κλίμα. Όλα αυτά μπορεί αύριο να γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έδειξε ότι το αντιλαμβάνεται.

Ένα θέμα που η αγορά περιμένει να δει είναι, πώς θα κλιμακωθεί μια συμφωνία από την πλευρά της χρηματοδότησης και πώς θα κατανεμηθούν τα προαπαιτούμενα. Τα βασικά κέρδη για την κυβερνητική πλευρά εντοπίζονται στην μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και στο ουσιαστικό άνοιγμα της νέας διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Κλείσιμο

Το ζήτημα που θα κοιτάξει η αγορά μελλοντικά είναι η αποτελεσματική διαχείριση της όποιας συμφωνίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK