Νίκος Φίλιππας

Η μετατόπιση του πλούτου από τη Δύση στην Ασία

Νίκος Φίλιππας

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εντυπωσιακή μετατόπιση του οικονομικού πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή και κυρίως σε δύο χώρες της Ασίας, την Κίνα και την Ινδία, με σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη όσον αφορά την άσκηση οικονομικής και επενδυτικής πολιτικής. 


Οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις του Ντεν Ξιαοπίνγκ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρασίμχα Ράο και του υπουργού Οικονομικών του Μανχόμαν Σινγκ, το 1991, είχαν εντοπιστεί έγκαιρα από τον Τζιμ Ο’Νιλ, σε κλασικό άρθρο του [1], με αποτέλεσμα οι βασικές προβλέψεις του για την εκρηκτική ανάπτυξη των χωρών BRICs -και ιδιαίτερα της Κίνας- για το 2050 να έχουν ήδη επαληθευτεί. Οπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο ίδιος ο συγγραφέας σε βιβλίο του [2], το μόνο λάθος του ήταν ότι όλα συνέβησαν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αυτός είχε περιγράψει το 2001.

Πράγματι η Κίνα σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Parity - PPP) είναι ήδη από το 2014 η χώρα με το μεγαλύτερο ΑΕΠ παγκοσμίως. Επιπλέον, η Ινδία ξεπέρασε την Ιαπωνία και κατατάσσεται στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ταυτόχρονα οι εκτιμήσεις όλων των μεγάλων διεθνών οίκων συγκλίνουν στο ότι το 2018 το ΑΕΠ της Κίνας, σε όρους ονομαστικών δολαρίων, θα ξεπεράσει το αντίστοιχο των ΗΠΑ, εκτοπίζοντάς τις μετά από δεκαετίες από την πρώτη θέση. Αξιο παρατήρησης είναι το φαινόμενο της δυναμικής των χωρών MINT (Μεξικό - Ινδονησία - Νιγηρία - Τουρκία), οι οποίες τις επόμενες δεκαετίες θα εκτοπίσουν τις δυτικές υπερδυνάμεις (Γερμανία - Γαλλία - Αγγλία) από τις πρώτες θέσεις.

Η απελευθέρωση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης, η φιλελευθεροποίηση αλλά και το άνοιγμα των χωρών αυτών στις αγορές της Δύσης συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη των χωρών τους, αφού το φθηνό και πολυπληθές εργατικό δυναμικό αποτέλεσε πόλο έλξης σημαντικών ξένων άμεσων επενδύσεων. Η χρήση δανειακών κεφαλαίων ώθησε ακόμα περισσότερο τις οικονομίες αυτές, αφού τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέος ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η μετεξέλιξη του εργατικού δυναμικού μέσω της αύξησης του βιοτικού επιπέδου σε αυτόνομο μέγεθος ανάπτυξης έχει περιορίσει την οικονομική τους μεγέθυνση πλέον από τις χώρες της Δύσης. Φυσικά, έχουν ακόμα να γίνουν πολλά σε επίπεδο θεσμών και άλλων παρεμβάσεων για τη μείωση της κοινωνικής ανισότητας και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φτώχειας, αλλά σίγουρα το μέλλον φαίνεται ότι ανήκει στις χώρες αυτές.

Από την προηγούμενη ανάλυση καθίσταται προφανές ότι το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον έχει μετατοπιστεί προς την Ανατολή και κυρίως στην Κίνα και την Ινδία. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού οι χώρες αυτές ξεπερνούν τα 2,7 δισεκατομμύρια σε πληθυσμό, ενώ συνολικά η Ασία ξεπερνάει τα 4,5 δισεκατομμύρια. Σε αντιδιαστολή οι χώρες της Δύσης αντιμετωπίζουν σοβαρά δημογραφικά προβλήματα και έναν πληθυσμό που συνεχώς γερνάει.
Ως αποτέλεσμα, χώρες όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Ρωσία και το Μεξικό σε μερικά χρόνια θα βρίσκονται σε επίπεδα μεγαλύτερης ανάπτυξης από τις σημερινές ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης. Οι οικονομικοί αναλυτές δεν αναρωτιούνται πλέον αν η Κίνα και η Ινδία θα είναι οι μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο το 2050 -αυτό θεωρείται δεδομένο-, αλλά ποια από τις δύο θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Η αδυναμία κατανόησης από τους πολίτες της Ευρώπης αλλά και άλλων χωρών της Δύσης των τεκτονικών αλλαγών προκαλεί παράπλευρους πολιτικούς τριγμούς αδυνατώντας να κατανοήσουν το αίτιο με το αιτιατό.

Η καινοτομία και οι επενδύσεις μαζί με το ανθρώπινο κεφάλαιο και τους θεσμούς θα αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης των οικονομιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

[1] «Building Better Global Economic BRIC’s» (2001)
[2] «The growth map: Economic opportunity in BRIC’s and beyond» (2011)

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Ψ

Tha sarosi h india

Ελληνις

Θαυμασιο

stathis apo Germania

Poli sosto to arthro sas. Sta teleftea 25 hronia me tis metarithmisis pu eginan se Kina ke India dimiurgithike mia mesea taksi se aftes tis hores 500 ekatommirion anthropon, osus ehi i EE. Afto ginete se varos tis Disis ke USA pu stin usia katanalonun afta pu paragonte eki. Etsi sta ditika krati dimiurgunte anergia, elimata k.l. To komikotragiko ine pos oso i Kina itan kommunistiki itan enas nanos ikonomika ke tora me ton kapitalismo ginete proti pankosmia dinami. O vlakas o Trump den katalaveni pos o ehthros tu den ine i Evropi, alla i Kina ke i Aggli me to Brexit nomizn oti tha kanun sto melon kales busness me tus Indus, pu tus ihan apikia. I Ellada ine stin karakosmara tis me kati Tsipres gia prothipurgus...

Νικος

Αγαπητέ Στάθη από Γερμανία μας βγάλατε τα μάτια με τα greeklish σας.

stathis apo Germania

File, lipame. Efharistos na ta sta grapso germanika, alla den ginete. Prospatho na grafo liga.

Όταν φασιστοκρατειται το κράτος

Εγκληματικές οργανωσεις και συμμορίες είναι το αντίβαρο στην εργατικότητα των ασιατων που αντιμετωπιζουν το φασμα της ανεργίας και της φτωχιας, αρκετα χρονια πριν. Αυτές οι οργανωσεις έχουν στήσει φασιστικα συστήματα, αρπαγής πλούτου από τους άλλους πολίτες.Έχουν χωρίσει τους πολίτες σε δημόσιους και του ιδιωτικού τομέα .Δημιούργησαν το φασιστικό σύστημα του πελατειακου φασισμού εκδιδοντας συντάξεις μαϊμού,και όχι μονο, φορτωσαν το κράτος με εκατομμύρια άχριαστους υπαλλήλους, που τους πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι. Έχουν τα στρατεύματά κατοχής για κάλυψη από τις απίστευτες κλεψιες. Και αυτό είναι το μικρότερο. Αποποιηθηκαν και του δικαιώματος να παράγουν αυτά που καταναλώνουν με την παγκοσμιοποίηση .Που πρεπει να αλλάξει γρήγορα. Δεν αναφερωμαι στους Δυτικούς τόσο ,όσο στους ντοπιους όπου το έχουν παραξηλωσει ,ο φασισμός και η φασιζουσα συμπεριφορά δεν πάει άλλο. Έχουμε και ένα Σοιμπλερ πανηλιθιο, να κάνει μνημονια σε ένα λαό που φασιστοκρατειται,με το 62 % να έχει εισόδημα από το κράτος. Καταραμένοι δολοφόνοι.

ΚΥΠΡΙΟΣ

Αναλύσεις επι αναλύσεων που αγνοούν το προφανές- και γνωστό εδώ και 5000 χρόνια. Η ισχύς μιας χώρας/αυτοκρατορίας είναι οι πολίτες της και η παραγωγή τους. Όσο περισσότεροι παράγουν τόσο πιο ισχυρή χώρα. Όταν αρχίζουν να μην γεννούν- ύψιστο δείγμα παρακμής- είτε λόγω φτώχιας (Αν. Ευρώπη) ή λόγω φεμινισμού (όλη η υπόλοιπη + ΗΠΑ, Αυστραλία κτλ), τότε μειώνεται η παραγωγή ΑΦΟΥ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ και συνεπακόλουθα το κράτος καταρρέει. Αφήνω που και το ένα παιδί που γεννούν μπαίνει στην παραγωγή στα 30 του χρόνια για να δουλέψει μόνο για άλλα 30- όσο να ξοφλήσει το σπουδαστικό δάνειο. Τι κι αν έχεις χρυσάφι, διαμάντια, πετρέλαιο (Ν. Αφρική) κι άψογο κλίμα; Κάτω από τη γη δεν αξίζουν τίποτα! Θα είσαι δεύτερη στη λίστα με τις πιο άθλιες και υπανάπτυκτες χώρες, επειδή δεν παράγεις. Στην περίπτωση της Ν. Αφρικής φυσικά ο λόγος είναι ο αντιλευκός ρατσισμός που αφάνισε το πιο μορφωμένο και προσοντούχο τμήμα του λαού της χώρας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία