Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε τελείωσε
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε τελείωσε

Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ όλα διαλύονται, άλλοι φεύγουν κι άλλοι περιμένουν στη σειρά για να τους ακολουθήσουν ο Στέφανος Κασσελάκης διαπιστώνει ότι υπάρχει ενότητα! Η δε εκπρόσωπός του Αυγέρη αποφαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμώνει! Μπάφο δεν καπνίζουν, ληγμένα χάπια δεν παίρνουν, διαταραχή αποπραγματοποίησης (derealization) δεν έχουν, (είναι ψυχική διαταραχή που προκαλεί απότομη και έντονη αποκοπή από το περιβάλλον και την πραγματικότητα) άρα κάτι άλλο συμβαίνει.

Όταν στις επόμενες δημοσκοπήσεις δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με τις κυλιόμενες και ποιοτικές έρευνες, θα είναι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα νοιώθει στο σβέρκο του την καυτή ανάσα του ΚΚΕ και οι kaselistas ζητωκραυγάζουν επειδή έφυγε ο Τσακαλώτος, θα τον ακολουθήσει, και το ξέρουν, η Αχτσιόγλου και μετά πιθανώς ο Τεμπονέρας θα πρέπει ο Stefanos να αρχίσει εντατικά μαθήματα πολιτικής και όχι γλώσσας. Το πιθανότερο είναι να μην προλάβει να μάθει αφού οι ευρωεκλογές είναι σε έξι μήνες. Και τότε ακόμη και η Γεροβασίλη, ο Φλαμπουράρης, η Μαριλίζα και όσοι άλλοι θα έχουν απομείνει στο κόμμα του κυρίου Κασσελάκη θα διαπιστώσουν πόσο λάθος είναι η προτροπή του Τσίπρα να δώσουν στον διάδοχό του την ευκαιρία να κριθεί στις ευρωεκλογές.

Και είναι λάθος επειδή ο Κασσελάκης δεν πρόκειται να φύγει ακόμη κι αν έλθει τέταρτο κόμμα. Θα ρίξει την ευθύνη για την ήττα του σε όσους έφυγαν και θα συνεχίσει. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος που έσπρωχνε στην έξοδο την Ομπρέλα και συνεχίζει με την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου. Θέλει να μην υπάρχουν πρόσωπα που να τον αμφισβητήσουν. Το διάγγελμα, το δημοψήφισμα και ο διχαστικός λόγος στην Κεντρική Επιτροπή ένα και μόνο σκοπό είχαν: να φύγουν ή να περιθωριοποιηθούν οι δυνάμει αμφισβητίες του στις ευρωεκλογές. Εξάλλου μέχρι τότε ελπίζει πως θα έχει καταφέρει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν προσωποπαγές κόμμα, με χαλαρή οργανωτική δομή που αντί για μέλη και στελέχη θα έχει φόλουερς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε τελείωσε. Εφεξής υπάρχει το κόμμα Κασσελάκη κι όσοι βουλευτές και στελέχη της Κουμουνδούρου δεν το καταλαβαίνουν τώρα θα το καταλάβουν στην πορεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φεύγει από το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς για να εγκατασταθεί στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ (ή όπως αλλοιώς θα ονοματίσει αργότερα ο Κασσελάκης το κόμμα του) γίνεται ένα ελαφρολαϊκό μόρφωμα με θέσεις τις επιθυμίες και τη συμπεριφορά του αρχηγού και όσων τον επηρεάζουν. Ακόμη οι εικασίες κάποιων πως ο Κασσελάκης θέλει να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι σαν το Δημοκρατικό Κόμμα της Αμερικής είναι λάθος. Κόμμα - αλ τσαντίρι (την τηλεοπτική εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, που σάρωνε σε τηλεθέαση) θέλει να κάνει. Πολλάκης, Τζάκρη, Γιώργος Τσίπρας, Αυγέρη θα πρωταγωνιστούν στο ρόλο του γύφτου που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, όπως ο πρωταγωνιστής του Λαζόπουλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σ’ ένα νταχταρτζίδικο κόμμα. Όπως ορθά προφητεύει ο Σταθάκης ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογείται να γίνει ένα λαϊκίστικο κόμμα και δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε φορέα προοδευτικών ιδεών με σοβαρό και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων.

Εικόνες από το μέλλον δεν πρόκειται να δούμε από το κόμμα του Κασσελάκη. Οι διανοούμενοι, η νεολαία, τα κινήματα αποχαιρετούν το κόμμα της ριζοσπαστικής, ανανεωτικής και ευρωπαϊκής αριστεράς. Στο κόμμα του Κασσελάκη θα μείνουν οι τιμωροί που νομίζουν πως θα κερδίσουν τον Μητσοτάκη σε μονομαχία. Εξυπακούεται πως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι προς την κυβέρνηση αλλά προς την ελάσσονα αντιπολίτευση. 

Φυσικά ούτε η Ομπρέλα πρόκειται πολιτικά και εκλογικά να ευδοκιμήσει αν δεν υπάρξει συμμαχία με την Αχτσιόγλου. Και πιθανώς θα έχει καλύτερο μέλλον από το κόμμα του Κασσελάκη αν σε αυτούς προστεθούν και ο Τεμπονέρας με τη δική του ομάδα. Φανταστείτε ένα κόμμα με επικεφαλής τον Κασσελάκη, την Τζάκρη, τον Γιώργο Τσίπρα, τον Πολλάκη, τον Παππά -αν και αυτόν δεν τον πάνε και πολύ οι σκληροί του Μαϊάμι- και από την άλλη ένα κόμμα με επικεφαλής την Αχτσιόγλου και ηγετική ομάδα τον Χαρίτση, τον Τεμπονέρα, τον Τσακαλώτο. Ποιό από τα δύο νομίζετε ότι θα προτιμούσε ο κόσμος; Ποιό από τα δύο θα μπορούσε να διαμορφώσει σοβαρή και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη; Ποιό από τα δύο θα μπορούσε να ανακόψει την αριστερή αιμορραγία του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιό από τα δύο θα μπορούσε να συμβάλει στην αναδιοργάνωση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;

Αν ο δρόμος του Κασσελάκη για εκλογική ευδοκίμηση είναι ένα κόμμα - αλ τσαντίρι, ο δρόμος επιτυχίας της αριστερής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνένωση των δυνάμεων της Ομπρέλας με την ομάδα των 6+6 και την ομάδα Τεμπονέρα. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί διαφορετικά ο …γύφτος του Λάκη από το αλ τσαντίρι θα τους πάρει σβάρνα με το ντάτσουν. Εξυπακούεται πως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι προς την κυβέρνηση αλλά προς την ελάσσονα αντιπολίτευση. Διαγενομένου του χρόνου και των εξελίξεων θα γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια κυβερνητικό κόμμα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να το εγκαταλείπουν εκτός από τα στελέχη και οι ψηφοφόροι. Αν καρποφορήσουν οι συζητήσεις για κοινή πορεία της Αχτσιόγλου, του Τεμπονέρα και του Τσακαλώτου τότε μπορεί οι δυνάμεις αυτές να έχουν και κοινοβουλευτική Ομάδα κάτι που θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των kaselistas και πιο εύκολη όσων διαφωνούν…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ