Ο τελευταίος αριστερά να κλείσει την πόρτα
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Ο τελευταίος αριστερά να κλείσει την πόρτα

Οι αρχικές ελπίδες για ανάκαμψη διαψεύστηκαν, ο εσωκομματικός πόλεμος διώχνει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους, στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ... έρχεται με φόρα, τα φαινόμενα αλαζονείας της ηγετικής ομάδας απέναντι στους συντρόφους είναι συχνά και ο πρόεδρος που λείπει στις ΗΠΑ για γάμο και δουλειές άρχισε τις διαγραφές από τον Τζουμάκα. Η αμηχανία Τσίπρα για όσα συμβαίνουν στο κόμμα, η επανενεργοποίηση Αχτσιόγλου και τα σχέδια της «Ομπρέλας» για αποχώρηση και αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές

Ένας από τους βασικούς λόγους που εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι γιατί οι εκλέκτορες πίστεψαν ότι μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη ή έστω να μικρύνει τη διαφορά από τη ΝΔ. Ένα μήνα μετά η πίστη αυτή θρυμματίστηκε. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών η Κουμουνδούρου χάνει αντί να κερδίζει ποσοστά. Η διαφορά με τη ΝΔ αυξάνεται ενώ μικραίνει η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε σημείο που σχεδόν όλοι προεξοφλούν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ολική ανατροπή.

Η Χαριλάου Τρικούπη να περάσει μπροστά στο επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων και στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι τρίτο κόμμα, ενδεχομένως και τέταρτο αφού το ΚΚΕ έχει ανεβάσει θεαματικά τα ποσοστά του εισπράττοντας την δυσαρέσκεια των αριστερών ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εάν μάλιστα στις ευρωεκλογές συμμετέχει και κόμμα με βασικό πυρήνα την «Ομπρέλα», όπερ και το πιθανότερο, τότε «η λαλίστατη σήμερα Δώρα Αυγέρη -που με δηλώσεις της σε καθημερινή βάση σπρώχνει τους διαφωνούντες προς την έξοδο- θα πρέπει να καταπιεί τη γλώσσα της», μάς λέει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, το οποίο όχι μόνον δεν ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και συνέβαλε αποφασιστικά στην εκλογή Κασσελάκη. Σημειώνουμε πως η Αυγέρη έχει εξοργίσει τους περισσοτέρους στον ΣΥΡΙΖΑ αφού, όπως λένε, δεν συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος του συνόλου της Κουμουνδούρου, όπως απαιτεί η θέση της, αλλά ως η φωνή του τμήματος της πλειοψηφίας που έχει ως καθοδηγητή τον Παύλο Πολλάκη.

Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι η ψιλή του εσωκομματικού εμφυλίου που λέγεται Αυγέρη, το πρόβλημα είναι ότι οι καθημερινές προσωπικές «παραστάσεις» που ανεβάζει ο Κασσελάκης στο ίνσταγκραμ και το τικ τοκ, με τελευταία αυτή του γάμου του στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό και με τις αντιηγετικές δηλώσεις στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τα χαρακτηριστικά κόμματος και μετατρέπεται σε όπερα μπούφα. Κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ένα κόμμα: Να σε πάρουν στο …ψιλό οι πολίτες.

Δυστυχώς, για την ιστορία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στους κόλπους της παραπέμπουν σε commedia dell’arte παρά σε πολιτικό φορέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διπλή ήττα στις εκλογές, την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και την εκλογή Κασσελάκη δεν έχει χάσει την πολιτικότητά του, αλλά τη σοβαρότητά του. Από δυνάμει απειλή του Μητσοτάκη έχει γίνει βούτυρο στο κρουασάν του. Από κορμός της Προοδευτικής Παράταξης γίνεται πελεκούδι της. Και από αφεντικό της Κεντροαριστεράς κινδυνεύει να μετατραπεί σε βαστάζο του ΠΑΣΟΚ.

Οποία τραγωδία για ένα κόμμα που πριν από οκτώ χρόνια έκανε την Ευρώπη να χοροπηδά από το φόβο της επέλασης των «ερυθρών χμερ» και τώρα το βλέπεις και δεν ξέρεις αν πρέπει να το λυπηθείς ή να χτυπιέσαι κάτω από τα γέλια! Τελευταίο παράδειγμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο νέος επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί για πρώτη φορά με τα μέλη του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου όχι δια ζώσης, αλλά με Skype. Προφανώς, δεν θέλει να σφίξει το χέρι αυτών που ορισμένοι στον κύκλο του αποκαλούν Sans-culottes (Αβράκωτους) της Κουμουνδούρου.

Αντί να βρίσκεται στην Αθήνα για να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης με τον σύντροφο του. Πάντως, ούτε κουφέτα υπεσχέθη να τους φέρει ούτε τους είπε πως θα κάνει γαμήλιο πάρτι και στην Αθήνα, όπου θα είναι όλοι τους καλεσμένοι. Το μόνο δώρο που επέτρεψε να του κάνουν είναι η μετάθεση του συνεδρίου για τις 23 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Πολυκάρπου, προστάτου της δυσεντερίας και του πόνου των αφτιών! Δεν ξέρω ποιός …αϊτός το σκέφτηκε, αλλά σημειολογικά δεν είναι και η καλύτερη ημερομηνία για έναρξη συνεδρίου.

Πάντως, το δώρο του δόθηκε με μισή καρδιά αφού από τα 42 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας μόνο τα 20 είπαν «ναι» στην εισήγηση του αρχηγού. Ευτυχώς για την πλειοψηφία οι Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης και Τζουμάκας προτίμησαν να μην ψηφίσουν παρά να συνταχθούν με το «κατά» ή το «λευκό». Για την ιστορία να σημειώσουμε πως στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε και η Δανάη Κολτσίδα, η οποία την ώρα της ψηφοφορίας βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Κίνα.

Η Κολτσίδα είναι στο στενό πυρήνα των υποστηρικτών της Αχτσιόγλου. Εάν στην ψηφοφορία συμμετείχαν άπαντες τότε το αποτέλεσμα θα ήταν 20 υπέρ, 11 κατά και 11 λευκά ήγουν η πλειοψηφία θα ήταν μειοψηφία αφού ο αριθμός 22 είναι μεγαλύτερος του 20. Στα 8 λευκά (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Σία Αναγνωστόπουλου, Κώστας Βλαχάκης, Νίκος Μπίστης, Θεανώ Φωτίου και Διονύσης Τεμπονέρας) θα πρέπει να προσθέσουμε και τα ονόματα των Θανάση Θεοχαρόπουλου, Δανάης Κολτσίδα και Γιάννη Ραγκούση. Και στα 10 κατά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Κατερίνα Κνήτου, Έφη Καλαμαρά και Δημήτρης Τζανακόπουλος) προστίθεται ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος ήταν και ο πλέον οξύς στην κριτική κατά Κασσελάκη καθώς μεταξύ των άλλων ζήτησε να υπάρξει πολιτικό προνουτσιαμέντο, με σκοπό την αποπομπή του Stefanos και την ανασυγκρότηση-επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Για να καταλάβουμε όμως το κομφούζιο που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρκεί να σταθούμε σε τέσσερα περιστατικά. Πρώτο, ο Κασσελάκης βλέποντας την αντίδραση που υπάρχει για τη μετάθεση του συνεδρίου συμφωνεί να γίνει τον Ιανουάριο, κάτι που θα το δέχονταν όλοι, ακόμη και τα μέλη της Ομπρέλας. Παρεμβαίνει όμως ο Πολλάκης και του λέει: Αυτό δεν γίνεται, δεν θα είναι έτοιμο το κομματικό αρχείο. Ο Stefanos συμφωνεί με τον Παυλάρα και οι παριστάμενοι καταλαβαίνουν ποιός είναι ο γενικός κουμανταδόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερο, η Έφη Αχτσιόγλου επικρίνει τον Stefanos για τα λεγόμενα του στον ΣΕΒ χωρίς να τον αποκαλέσει ούτε μια φορά « ο Πρόεδρος», αλλά λέγοντας συνεχώς «ο κύριος Κασσελάκης». Και η απάντηση του Stefanos ήταν «κάνει λάθος η κυρία Αχτσιόγλου.

Την καλώ να πάμε μαζί στον ΣΕΒ για να δει πόσο με μισούν οι βιομήχανοι για αυτά που τους είπα». Τρίτο, ο Πολλάκης επιτίθεται στον Ξανθό λέγοντας ότι «οι μισές μονάδες από αυτές που χάσαμε στις εκλογές είναι επειδή ταυτιστήκαμε με τη ΝΔ στην πανδημία» για να λάβει δύο απαντήσεις. Μία από τον Ξανθό: «Μιλάς εσύ, η εξαίρεση των επιστημόνων. Ήσουν κατά των εμβολιασμών στους κάτω των 60 ετών. Πέθαναν 4.500 ανεμβολίαστοι, ενώ μετά τον εμβολιασμό δεν πέθανε κανένας. Αν κάποιος έβλαψε το κόμμα ήσουν εσύ». Και μία από τον Σκουρλέτη, ο οποίος σε απάντηση των όσων είπε ο Πολλάκης για την υπονόμευση και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «τις πέντε από τις δέκα μονάδες που χάσαμε στις εκλογές του Μαΐου τις χάσαμε από σένα. Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια τα τρία από τα πέντε λεπτά που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν να απολογηθούμε για σένα και τα καμώματά σου».

Τέταρτο, ο Παππάς επιτίθεται στους διαφωνούντες λέγοντας ότι «ο Κασσελάκης πρέπει να είναι μεγάλος επαναστάτης αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά σας κατήργησε το κεφάλαιο, τους εργάτες, την πάλη των τάξεων, την αριστερά. Και σεις πρέπει να είστε μεγάλοι προφήτες αφού ξέρατε δέκα μέρες πριν πάει στον ΣΕΒ το τι θα πει. Στον ΣΕΒ πήγε στις 10 Οκτωβρίου, αλλά εσείς αρχίσατε την αμφισβήτηση από τις 26 Σεπτεμβρίου». Ρώτησε μάλιστα τον Τζανακόπουλο αν είναι καπιταλιστής και ένας μικρός μαγαζάτορας για να λάβει την απάντηση «ναι, αφού σύμφωνα με τον Μαρξ…», λέγοντας του για περισσότερες γνώσεις να διαβάσει το Κεφάλαιο!

Α, ο Τζανακόπουλος, απευθυνόμενος στον Κασσελάκη, μεταξύ των άλλων του είπε ότι καταργεί και την …Magna karta, δηλαδή τα έγγραφα δικαιώματα των πολιτών έναντι της αυθαιρεσίας του βασιλέως, που ισχύουν από το 1215! Πέμπτο, ο Τσακαλώτος αναρωτήθηκε αν αυτός και η Αχτσιόγλου είναι το σκοτάδι αφού ο Stefanos συνεχώς λέει ότι στις εσωκομματικές εκλογές νίκησε το φως. Και έκτο, ο Φίλης επέμενε στην παρομοίωση του Κασσελάκη με τον Τραμπ και τον Πέπε Γκρίλο λέγοντας: «έχεις το ύφος του Τραμπ, αλλά δεν φέρνεις και νίκες στο κόμμα όπως έκανε ο Γκρίλο με τα Πέντε Αστέρια.

Με την αποστροφή αυτή του Φίλη επανερχόμαστε στις αρχικές διαπιστώσεις. Ο πυρήνας της απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κατακρήμνιση των ποσοστών του και στην απομάκρυνση από την τροχιά της κυβερνητικής εξουσίας. Αν ο Κασσελάκης, με την εκλογή του, προσέδιδε δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ ουδείς θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει ή να τον ψέξει για την αντικατάσταση της πολιτικής από τις προσωπικό του επικοινωνιακό ταλέντο. Η κριτική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα έπεφτε στο κενό και συνεχώς θα λιγόστευε το ακροατήριο τους εάν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αποτυπωνόταν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δυστυχώς, για τον Κασσελάκη και τους συντρόφους του, ο ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ο Κώστας Πουλάκης- έχασε περίπου 350.000 ψηφοφόρους από τις βουλευτικές εκλογές και 400.000 από τις περιφερειακές του 2019. Με βάση την έρευνα η ΝΔ κινείται στην περιοχή άνω του 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 12,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,4% και το ΚΚΕ στο 10%. Όπως φαίνεται ο ψηφιακός κόσμος στον οποίον αρέσκεται να σερφάρει ο Stefanos υστερεί σε ψήφους από τον πραγματικό. Τα «πουρνάρια», όπως η ακρίβεια, η ασφάλεια, ο πόλεμος στην Εγγύς Ανατολή υπερισχύουν στη συνείδηση των πολιτών από τα «κουφέτα» των γάμων, τα τσιτάτα για τους «λαδέμπορους», τους «φυτευτούς» του Τσίπρα, την «κολοκυθιά» του κομματικού συνεδρίου και άλλα τέτοια εύηχα που απασχολούν την αξιωματική αντιπολίτευση στην μετά Τσίπρα εποχή.

Και επειδή αναφερθήκαμε στον Τσίπρα δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και την αμηχανία άμα και δυσθυμία του Αλέξη για όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στο κόμμα που κατέλιπε στον εξ Αμερικής ομογενή. Τουλάχιστον, αυτό λένε συνομιλητές του. Και εκεί αποδίδουν και την έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους του για τα συμβαίνοντα στο Ισραήλ. Όταν είδε ότι ο Κασσελάκης υιοθέτησε τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για το Ισραήλ έσπευσε να πει πως το μείζον είναι η υπεράσπιση των αμάχων, αναγκάζοντας το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ να εκδόσει ανακοίνωση στο πνεύμα της δήλωσης Τσίπρα, αλλάζοντας τη γραμμή που είχε δώσει ο Κασσελάκης.

Αλλαγές όμως δεν είχαμε στη γραμμή για το Ισραήλ αλλά και στον εσωκομματικό εμφύλιο. Η Έφη Αχτσιόγλου αποφάσισε, λένε οι πληροφορίες, να ξεπεράσει τους αρχικούς δισταγμούς της και να μετέχει, εφεξής, ενεργά στα κομματικά δρώμενα. Η πρώτη μάχη θα δοθεί στις 11 Νοεμβρίου όταν θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή για να επικυρώσει ή όχι την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για το συνέδριο. Η εντεινόμενη απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ και η πιθανότητα στις ευρωεκλογές να έλθει ενδεχομένως και τέταρτο κόμμα φαίνεται ότι ανάγκασαν την Έφη Αχτσιόγλου να αλλάξει την αρχική της απόφαση και να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια να συγκροτηθεί σε ενιαίο μπλοκ το 44% που έλαβε η ίδια στις εκλογές για την ηγεσία.

Σίγουρα, ρόλο στην μεταστροφή της Έφης έπαιξε και το γεγονός ότι η Ομπρέλα δρομολογεί την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον η Ομπρέλα αποχωρήσει, η Αχτσιόγλου και οι σύντροφοί της από την «Κίνηση των έξι+6» θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Σε καμμία περίπτωση η Έφη ή ο Αλέξης Χαρίτσης δεν θα ήθελαν να παριστάνουν την αριστερή αντιπολίτευση στο κόμμα του Κασσελάκη, του Πολλάκη και της Τζάκρη. Προτιμούν να δώσουν τη μάχη με τους υπολοίπους της αριστερής αντιπολίτευσης και από κοινού να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν και μέχρι πότε στον ΣΥΡΙΖΑ και αν στις ευρωεκλογές θα συμμετέχουν με άλλο κόμμα. Τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να οξυνθούν έτι περαιτέρω μετά το απαγορευτικό που εξέδωσε από την Αμερική ο Κασσελάκης στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εφεξής, στα κανάλια θα ασκείτε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και όχι σε μένα, τους είπε. Διαφορετικά , τους απείλησε, πως στις εκλογές δεν θα τους περιλάβει στα ψηφοδέλτια. Έθεσε τον Τζουμάκα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντάς τον στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος για τα όσα του καταμαρτυρεί το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Ο πόλεμος που ξέσπασε αναμενόμενος. Όσα είπε σε συνέντευξή του ο Τζουμάκας τα είχε πει προηγουμένως στην Πολιτική Γραμματεία, ενώ τα έλεγε συνεχώς όταν ήταν υποψήφιος, μαζί με τον Κασσελάκη, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεταχρονολογημένη αντίδραση του Stefanos λέγεται ότι έγινε κατόπιν υποδείξεως από τον σκληρό πυρήνα των Kasselistas. Για να στείλουν μήνυμα στους αντιφρονούντες. Και για να εμφανιστεί ο προϊστάμενος του ναυάρχου Αποστολάκη ως έχων πυγμή.

Τελικά αφού έθεσε τον Τζουμάκα εκτός κόμματος αποφάσισε να δει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Υόρκης στην Tribeca και μετά να πάει με τον σύζυγό του Τάϊλερ στο Μαϊάμι. Απ’ ότι φαίνεται θα δικαιωθεί ο Διονύσης Τεμπονέρας όστις αποφαίνεται: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές». Εμφανέστατο και αναπόφευκτο θα λέγαμε. Τις επόμενες ημέρες, όπως έχει προφητέψει ο Τσακαλώτος, θα δοκιμαστεί η ενότητα του κόμματος. Και θα δοκιμαστεί σκληρά. Οι δρόμοι έχουν χαραχθεί.

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν. Στο επόμενο επεισόδιο θα χυθεί και το «πρώτο αίμα». Ράμπο δεν είναι απαραίτητο πάντως να είναι ο Κασσελάκης. Ήδη το όπλο πήραν ο Νίκος Φίλης λέγοντας ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα τεθεί θέμα Κασσελάκη, ό,τι δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα αριστερό κόμμα. Συνέχισε ο ευρωβουλευτής Κούλογλου δηλώνοντας ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη σκυτάλη πήρε ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος με άρθρο του στην ΑΥΓΗ, υποστηρίζει ότι ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά και πρέπει να τους αδειάσει τη γωνιά. Ο Βίτσας ήταν πιο προχωρημένος, είπε ποιό πρέπει να είναι το όνομα του νέου κόμματος (Ανανεωτική Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά).

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι από πλευράς πλειοψηφίας ο μόνος, εκτός του Κασσελάκη, που απαντά στους διαφωνούντες είναι ο (ήκιστα δημοφιλής σε κοινωνία και Αριστερά) Παύλος Πολλάκης και, εκ καθήκοντος, η Δώρα Αυγέρη. Μέχρι την Κεντρική Επιτροπή τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι ο Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φτάσουν «αρτιμελείς» μέχρι τις 23 Φεβρουάριο, οπότε έχει ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί το συνέδριο…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK