Τι θα κάνει ο Τσίπρας με τον Πολάκη
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Τι θα κάνει ο Τσίπρας με τον Πολάκη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξοργισμένος με το παραλήρημα του ανεξέλεγκτου βουλευτή Χανίων παραμονές των εκλογών. Θεωρεί ότι τον υπονομεύουν τόσο η επίμαχη ανάρτησή του όσο και τα χυδαία σχόλιά του για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο «Πρώτο Θέμα». Ετσι, αν δεν ζητήσει συγγνώμη για τα απανωτά ατοπήματά του, σκέφτεται ακόμη και τη διαγραφή του. Πάντως, λόγω του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, πήρε «παράταση ζωής», καθώς αναβλήθηκαν για την ερχόμενη εβδομάδα οι συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος να είναι εκτός ψηφοδελτίων δεν αλλάζει

Αν ούτε η τραγωδία των Τεμπών συνετίσει τον Παύλο Πολάκη, τότε θα το φάει το κεφάλι του. Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα ανέβαλε, όπως ήταν φυσικό, τις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (Πολιτική Γραμματεία και Πειθαρχικό) για την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτά, εκτός της πολιτικής αποδοκιμασίας και της αποβολής του από τα ψηφοδέλτια που είναι δεδομένη, θα αποφασιστεί και η αναστολή ή μη της κομματικής του ιδιότητας, ακόμη και η διαγραφή του αν δεν παραδεχθεί το λάθος του και δεν ζητήσει συγγνώμη. Μόνο η συγγνώμη για το γεγονός ότι με τις αναρτήσεις του έβλαψε το κόμμα μπορεί να τον σώσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι απλώς ενοχλημένος με τον βουλευτή Χανίων, αλλά εξοργισμένος. Στα μηνύματα που αντάλλαξαν ήταν σαφής, αλλά ο Πολάκης αμετανόητος. Ο Αλέξης τού έδωσε ακόμη και χρονικό περιθώριο να σκεφθεί τη βλαπτική για την Κουμουνδούρου συμπεριφορά του και να παραδεχθεί το λάθος του, όμως ο «Παυλάρας» μέχρι και τώρα λέει ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και επιμένει ότι αυτά που είπε ήταν σωστά και τα έχει ξαναπεί στο παρελθόν. Υπάρχει όμως μία διαφορά: ο Πολάκης ήταν υπότροπος. Πριν από μία εβδομάδα είχε τινάξει στον αέρα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση του 75% των υποψηφίων σε όλη την επικράτεια ακυρώθηκε από τη φασαρία Πολάκη για έναν φίλο του. Τον Χαιρετάκη. Απείλησε δημοσίως ότι αν ο φίλος του δεν είναι στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, δεν θα είναι ούτε ο ίδιος.

Η δυναμική των ψηφοδελτίων που για περίπου τρεις μήνες επεξεργάστηκαν η Ράνια Σβίγγου, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου, υπό την επίβλεψη του Αλέξη Τσίπρα, εξανεμίστηκε. Ολοι ασχολήθηκαν με τον εκβιασμό Πολάκη: Ή θα είναι υποψήφιος και ο Χαιρετάκης ή εγώ σας αποχαιρετώ. Κυβέρνηση, φιλοκυβερνητικά media και άλλοι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησαν, όπως ήταν επόμενο, την ευκαιρία να πάει χαμένη.

«Ο Πολάκης εκβιάζει τον Τσίπρα» ήταν ο ήπιος χαρακτηρισμός σε σχέση με τον «εμφύλιο» που «ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ παραμονές των εκλογών». Ο βουλευτής Χανίων ακούγοντας τον Τσίπρα να λέει ότι η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική πράξη και σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να πάει σπίτι του, φάνηκε να ανακρούει πρύμναν και να λέει: «Δεν απαντώ σε πηγές, οι εξηγήσεις θα δοθούν στην Πολιτική Γραμματεία», όπου και συμμετέχει.

Η συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα»  και η ενόχληση Πολάκη

Κλείσιμο
Πριν συνεδριάσει όμως η Πολιτική Γραμματεία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης... έκανε το λάθος (!!!) να δώσει συνέντευξη στον υπογράφοντα και στο «Πρώτο Θέμα». Τι σφάλμα, τι λάθος, τι έγκλημα! Εδωσε συνέντευξη χωρίς να τον ρωτήσει. Και μάλιστα σε μια εφημερίδα την οποία ο Πολάκης δεν εγκρίνει. Και είπε πράγματα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λέει αυτός, ο πρωτοκαπετάνιος της ΟΠΛΑ του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Αν είναι δυνατόν ο αρχηγός να έχει υποπέσει σε τέτοιο ατόπημα. Τι ατόπημα, έγκλημα καθοσιώσεως. Τι είπε ο Τσίπρας; Εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει η φράση «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Είπε ότι δεν επιδιώκει ρεβάνς και ότι η κυβέρνησή του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα έρθει για να δημιουργήσει και όχι για να γκρεμίσει.

Μίλησε για όλους και για όλα. Για τις εκλογές, τις δημοσκοπήσεις, την «κυβέρνηση ηττημένων», την οικονομία, τους πλειστηριασμούς, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή. Για τις «ασκήσεις θεσμικότητας» και τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα. Μέχρι και στον Πολάκη αναφέρθηκε. Του έδωσε συγχωροχάρτι για τον Χαιρετάκη λέγοντας: «Ο Παύλος κατάλαβε το λάθος του, το θέμα έληξε, πάμε παρακάτω». Αμ δε. Ο Πολάκης όχι μόνο δεν κατάλαβε το λάθος του, αλλά και αμφισβήτησε ευθέως και δημοσίως τον αρχηγό του.

Αρχικά προσπάθησε να απαξιώσει και μάλιστα με χυδαίο τρόπο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας την εφημερίδα που έδωσε συνέντευξη «Πρώτο Φλέμα». Ο χαρακτηρισμός δεν απαξιώνει την εφημερίδα -αυτός είναι ο Πολάκης, αυτή είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί-, αλλά τον Αλέξη Τσίπρα, που τόλμησε, άκουσον άκουσον, να δώσει συνέντευξη σε μια «ρυπαρή» εφημερίδα, σε μια εφημερίδα που ο ανέλεγκτος -και ανεξέλεγκτος- ιεροεξεταστής Πολάκης δεν εγκρίνει κι ας είναι αυτή και το site της πρώτα σε αναγνωσιμότητα.

Δεύτερον, του... άναψαν τα λαμπάκια όταν ο Αλέξης είπε ότι ως πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με τον Στουρνάρα και ζήτησε οι τράπεζες να μη δώσουν φέτος μερίσματα. Αντί να πει, όπως λέει ο ίδιος στην ανάρτησή του, ότι θα πάρει το κεφάλι του κεντρικού τραπεζίτη και των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, ο Τσίπρας εμφανίζεται θεσμικός και νηφάλιος. Και το τρίτο και χειρότερο: ο Αλέξης όχι μόνο δεν υιοθετεί τις ανοησίες που λέει ο Πολάκης για δημοσιογράφους, δικαστές και κρατικούς αξιωματούχους, για το πώς «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς», αλλά λέει ακριβώς τα αντίθετα.

«Δώρο» στον Μητσοτάκη

Πώς είναι δυνατόν ο Αλέξης να αδειάζει έναν Πολάκη, έναν... ισόθεο, έναν απόγονο του Ντζερζίνσκι, έναν συνομιλητή του... ανυπόταχτου ψαροντουφεκά Πάνου Καμμένου. Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν προγραφές και ανοιχτοί λογαριασμοί με τους... σάπιους αστούς και τις ορντινάτσες τους. Τι θα λέει ο... αρχηγός των ατάκτων στους πολακιστές του αν η στρατηγική του κόμματος είναι πολιτική αλλαγή και μεταρρυθμίσεις και όχι αγχόνες και εξανδραποδισμός των αντιπάλων. Τέλος πάντων. Το παραλήρημα Πολάκη, παραμονές των εκλογών, θεωρήθηκε, και ορθώς, από το σύνολο σχεδόν του ΣΥΡΙΖΑ και οπωσδήποτε της ηγεσίας του, ανεξαρτήτως κομματικής ομάδας, ως υπονόμευση του Τσίπρα και δώρο στον συντοπίτη του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ολοι οι φίλοι του από την πλειοψηφία, ακόμη και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, του είπαν να τα... μαζέψει, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν να καλμάρουν τον Τσίπρα και η αποπομπή του από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη. Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης, που θεωρούνται οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν να τον μεταπείσουν. Να παραδεχθεί το λάθος του για να αποφύγει τα χειρότερα. Το ίδιο και στελέχη της «Ομπρέλας», όπως ο Νίκος Φίλης. Ακόμη και οι μετριοπαθείς Παπαδημούλης και Κατρούγκαλος τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της μη διαγραφής του, επειδή «εν όψει των εκλογών κανείς δεν περισσεύει». Και δεν είναι οι μόνοι.

Οπως μας λένε προβεβλημένοι βουλευτές και κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, ακόμη και αυτοί που διαφωνούν ριζικά με τον Πολάκη, εξεπλάγησαν από την αντίδραση συντρόφων τους, κυρίως στην επαρχία. «Στην περιφέρειά μου, αριστεροί με αγώνες, μετριοπάθεια και ήθος υπερασπίζονται τον Πολάκη», μας λέει ένα από τα επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κυριολεκτικά σιχαίνεται τη συμπεριφορά και τον λόγο του βουλευτή Χανίων. Οι αντιδράσεις δεν είναι όμως αρκετές για να μεταπείσουν τον Τσίπρα.

Η απόφαση να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές ο βουλευτής Χανίων δεν αλλάζει. Αν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Πολάκης δώσει εξηγήσεις και ζητήσει συγγνώμη ενδέχεται να μη διαγραφεί, αλλά να αποδοκιμαστεί πολιτικά και να στερηθεί για κάποιο χρόνο την κομματική του ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση, όπως μας λένε στελέχη της πλειοψηφίας, «θα γίνει αυτό που θέλει ο Αλέξης». Πλέον τα πάντα εξαρτώνται από τον Πολάκη. Αν θέλει να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δείξει τη μεταμέλειά του. «Διαφορετικά μπορεί να πάει στο Ροδάκινο να αγναντεύει το Λιβυκό πέλαγος».

Αλλαγή στάσης

Εκείνο πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στελέχη της αριστερής μειοψηφίας εμφανίζονται μεγάθυμοι έναντι του Πολάκη. Αυτοί που μέχρι πρότινος δήλωναν αντίθετοι με τον πολακισμό και έριχναν τις ευθύνες στον Τσίπρα για τη γιγάντωση του φαινομένου στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θέλουν να πέσει ο Παυλάρας στα μαλακά. Αυτοί που έλεγαν ότι η κουτσαβάκικη συμπεριφορά, ο ρατσιστικός και διχαστικός λόγος του Πολάκη δεν έχουν σχέση με το ήθος και τις παραδόσεις της Αριστεράς, τώρα λένε ότι η διαγραφή του θα κοστίσει.

Αυτοί που θεωρούσαν τον Πολάκη «μαντρόσκυλο» και «πιστόλι του Τσίπρα», τώρα ζητάνε από τον Αλέξη να μην τον πυροβολήσει. Ο Φίλης και ο Τσακαλώτος, που στο παρελθόν έχουν... πυροβοληθεί από τον Πολάκη (ο πρώτος επειδή διαφώνησε στο συνέδριο με τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα και ο δεύτερος επειδή άφησε 37 δισ. στα κρατικά ταμεία, αντί να τα μοιράσει στη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους για να κερδηθούν οι εκλογές του 2019), εμφανίζονται τώρα υπερασπιστές του Πολάκη.

«Εντάξει, να μην είναι υποψήφιος, αλλά μέχρι εκεί», λένε κάποια στελέχη της «Ομπρέλας», αδιαφορώντας αν αυτό θα πλήξει το αρχηγικό ιμπέριουμ του Τσίπρα. Ή μάλλον «αυτό θέλουν», κατά την εκτίμηση ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς, που ακούει Πολάκης και βγάζει σπυράκια. Οι ίδιοι το αρνούνται, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε περίπτωση που ο Τσίπρας δώσει για μία ακόμη φορά άφεση αμαρτιών στον Πολάκη, η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά media θα πέσουν να τον φάνε. Θα λένε, και με το δίκιο τους, «όμηρος του Πολάκη ο Τσίπρας» και «δεν τολμάει να τον διώξει».

Η μόνη λοιπόν οδός στην οποία εμφανίζονται να συμφωνούν όλες οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι: εκτός ψηφοδελτίων ο Πολάκης και εκτός κόμματος εάν δεν παραδεχθεί ότι έβλαψε το κόμμα του με τις αναρτήσεις και δηλώσεις του. «Χωρίς μεταμέλεια Πολάκη ο Τσίπρας είναι λογικό να σταματήσει να τον ανέχεται», μας λέει αντιηγετικό στέλεχος της Κουμουνδούρου και συμπληρώνει: «Θα πρέπει ο Παύλος να παραδεχθεί το λάθος του και δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν είναι υποψήφιος βουλευτής, εξάλλου το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να ανατρέψει τα πάντα, ειδικά σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα.

Ακόμη κι αν δεν σχηματίσουμε κυβέρνηση, υπάρχουν κι άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμμετάσχει. Τον Οκτώβριο θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και θα μπορούσε να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κρήτης. Τον Ιούνιο του 2024 είναι οι ευρωεκλογές, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα είτε το 2025 είτε το 2026 να έχουμε πρόωρες εκλογές αν η κυβέρνηση δεν αντέξει το βάρος των δημοσιονομικών περικοπών στις οποίες θα χρειαστεί, μετά από μια τετραετία χαλάρωσης, να προχωρήσει».

Ο «μισητός εχθρός»

Αν λοιπόν ο Πολάκης κάτσει φρόνιμα, μπορεί να έχει μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, κάτι άλλο δεν μπορεί να κάνει. Να κατέβει ανεξάρτητος υποψήφιος στα Χανιά απλώς για να δείξει ότι έχει δύναμη με στόχο να στερήσει την έδρα από τον «μισητό εχθρό» του Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος είναι και ο μεγάλος κερδισμένος από τσι παλαβομάρες του Πολάκη, ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία. Να πάει συνεργαζόμενος σε κάποιο άλλο κόμμα της Αριστεράς, π.χ. ΜέΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν υπάρχει περίπτωση αφού δεν ξεχνούν ότι τον Σεπτέμβρη του 2015 τούς «πούλησε» για μια θέση υφυπουργού στον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

Να φτιάξει δικό του κόμμα αποκλείεται, αν και κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως όλα αυτά τα κάνει επειδή ονειρεύεται να γίνει ο Καμμένος της Αριστεράς, με τον οποίον, ειρήσθω εν παρόδω, συνεχίζει να διατηρεί φιλική σχέση. ΑΝ.ΕΛ. της Αριστεράς δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να δημιουργηθούν επειδή το κοινωνικό εκκρεμές ταλαντώνεται προς τα δεξιά, αλλά και επειδή πέραν του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κόμματα και οργανώσεις που εκπροσωπούν κάθε τάση στην κοινωνία και στο αριστερό κίνημα. Αν πάντως το αποτολμήσει, το πιθανότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι του θα είναι λιγότεροι από αυτούς που πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενδεχομένως λιγότεροι και από του Λαφαζάνη.

Ανθρωπος που τον γνωρίζει καλά μας λέει ότι μπορεί να υιοθετήσει την εξής συμπεριφορά: Να στηρίξει, με δημόσια δήλωσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, προτρέποντας όμως τους οπαδούς του να ρίξουν είτε ασταύρωτο ψηφοδέλτιο είτε να ψηφίσουν κάποιον άλλον, όχι όμως τον Σταθάκη, έτσι ώστε όταν ανοίξουν οι κάλπες και γίνει η καταμέτρηση να φανεί ότι αυτός είναι ο ισχυρός συριζαίος στον νομό.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η τραγωδία των Τεμπών έχει κάνει την περίπτωση Πολάκη να μοιάζει με φάρσα. Κατά κάποιο τρόπο, οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα έδωσαν κάποιες ελπίδες κομματικής ζωής στον βουλευτή Χανίων. Οχι μόνο επειδή τα φώτα της δημοσιότητας έφυγαν από πάνω του, αλλά και γιατί η άφατη θλίψη για τα αναγνωρισμένα μέχρι στιγμής πτώματα μετατρέπουν τον Πολάκη και τους πολακιστές σε ζόμπι του πολιτικού και δημόσιου βίου των Ελλήνων...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ