miltiadis

Μιλτιάδης Νεκτάριος

Tο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ανταποκρίθηκε πολύ καλά στις απαιτήσεις διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού. Αλλά αυτή η μεγάλη κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τη χώρα να υλοποιήσει επιτέλους τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν σε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης. 

Οι μεγάλες οικονομικές καταστροφές έχουν ιστορικά αποτελέσει την αιτία για την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Η τρέχουσα οικονομική καταστροφή που έχει προκληθεί από τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού θα ξεπεράσει το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής του 1929 με βάση τις εκτιμήσεις των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών.

Το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ε.Ε. είναι πολύπλευρο, δεν συνοψίζεται στη χαμηλή γεννητικότητα και δεν αρκεί η αύξηση των γεννήσεων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού. 

6

Χρειάζεται µια νηφάλια αντιµετώπιση όλων των πτυχών του µεταναστευτικού ζητήµατος. Υπάρχουν τρία επίπεδα ανάλυσης για το εν λόγω θέµα: το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό.

11

Η τρέχουσα διακυβέρνηση έδωσε το δεύτερο δείγμα γραφής μετά την αθρόα διανομή επιδομάτων μέσω του νέου Προϋπολογισμού αντί της ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων: παρουσίασε μια ασήμαντη ασφαλιστική παρέμβαση. Σχετικά με το ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας, πρέπει να απαντηθούν τρία ερωτήματα: (α) ποια ήταν ή κατάσταση στο τέλος του τρίτου μνημονίου, (β) τι έκανε η νέα κυβέρνηση και (γ) τι θα έπρεπε να έχει γίνει

2

Τα δείγματα γραφής της νέας διακυβέρνησης δόθηκαν με τον νέο Προϋπολογισμό στη σχετική συζήτηση στη Βουλή: η κυβέρνηση διάβαζε καταλόγους από παροχές και βοηθήματα και η αντιπολίτευση τα συνέκρινε με αυτά που η ίδια σωρηδόν μοίραζε προεκλογικά. Γίνεται πάλι το ίδιο λάθος: εφαρμόζουμε τις πολιτικές παροχών που μας έφεραν στην τελευταία κρίση η οποία, σημειωτέον, δεν έχει τελειώσει ακόμα.

7

Η νέα δεκαετία αρχίζει με σχετικά καλούς οιωνούς. Εχει πλέον σταματήσει η κατολίσθηση της χώρας και μια νέα διακυβέρνηση έχει αναλάβει την εδραίωση μιας κατάστασης κανονικότητας μετά από μια καταστροφική δεκαετία που ανέδειξε όλες τις αρνητικές πλευρές της κοινωνίας και της πολιτικής.

1

Το 2006 ο συνταγματολόγος Δημήτριος Τσάτσος στο βιβλίο του «Η μεγάλη παρακμή» διατύπωσε την άποψη ότι το κυριότερο πρόβλημα της χώρας είναι η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της πολιτικής

1Ο αγροτικός τομέας πάντα αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της χώρας τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στη συντήρηση της εθνικής ταυτότητας.

4


Η πολιτική της αύξησης των γεννήσεων αποτελεί τον έναν από τους τρεις τρόπους αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος - οι άλλοι δύο είναι η προσέλκυση των ομογενών και η επιλεκτική αποδοχή των μεταναστών.

6

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο διότι σπάζοντας την αρνητική παράδοση του συνόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων έκανε πριν από λίγες ημέρες την πιο ριζοσπαστική πρόταση για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). 

4

Το μεταναστευτικό πρόβλημα διογκώνεται διαχρονικά και, ως συνήθως, το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν έχει επιτύχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης για τη διαχείριση ενός προβλήματος που έχει άμεση σχέση με την εσωτερική ασφάλεια, βραχυχρόνια, και με την εθνική επιβίωση, μακροχρόνια.

17