700.000 ανασφάλιστοι πολίτες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές
alagh

Μιχάλης Στούκας

700.000 ανασφάλιστοι πολίτες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές

Από την 1η Μαρτίου 2024 έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, το οποίο δεν έχει λάβει την έκταση που έπρεπε στα Μ.Μ.Ε., λόγω των εξελίξεων στο θέμα των Τεμπών και της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και άλλων γεγονότων

Με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου, χιλιάδες ασφαλισμένοι ως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, λόγω αρρύθμιστων οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ , έμειναν στην κυριολεξία εν μία νυκτί ανασφάλιστοι. Τόσο οι ίδιες/ίδιοι, όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους. Το πρόβλημα τέθηκε επανειλημμένα από το protothema.gr και από το κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα». Η γενναία παραχώρηση της κυρίας Μιχαηλίδου ήταν να μην είναι πλέον ανασφάλιστοι όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ μέχρι 100€! Και όμως υπάρχουν 60.000-65.000 συμπολίτες μας με αυτό το χρέος στον ΕΦΚΑ… Η απόφαση αυτή βέβαια είναι ανεπαρκής.

Δυστυχώς, το σοβαρό αυτό πρόβλημα των ανασφάλιστων άρχισε να γίνεται αντιληπτό όταν χρειάστηκε πολλοί από αυτούς να επισκεφτούν κάποιον ιδιώτη γιατρό και στη συνέχεια να πληρώσουν αυξημένο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα, αλλά και στις διάφορες εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μας το έθεσαν υπόψη φίλοι γιατροί και φαρμακοποιοί και μας ζήτησαν να το κάνουμε ευρύτερα γνωστό. Βέβαια, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραπέμπει τους «νέους» ανασφάλιστους σε δημόσιες δομές υγείας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παραδέχεται τα τεράστια προβλήματα του ΕΣΥ. Αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συμπολιτών μας ως τώρα, πώς θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ακόμα; Και αν για τα φάρμακα, τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν δεν είναι, συνήθως, πολύ μεγάλα, το πρόβλημα για τους συμπολίτες μας που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, είναι τεράστιο. Θα δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, που αφορά κάποιον φίλο που μας το κοινοποίησε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ο συγκεκριμένος διαγνώστηκε με καρκίνο στα τέλη του 2021 και υποβλήθηκε σε πετυχημένη, ευτυχώς, εγχείρηση. Ακολούθως έκανε 33 ακτινοθεραπείες (ως τα τέλη Μαρτίου 2022). Από τον Ιούλιο του 2022 έκανε ανά τρίμηνο εξετάσεις (μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες), οι οποίες πλέον έγιναν εξαμηνιαίες. Τώρα, βρέθηκε και αυτός ανασφάλιστος, λόγω οφειλών από τον νόμο Κατρούγκαλου και υποχρεώθηκε να πληρώσει, σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο 500€+100€ για τα σκιαγραφικά, συνολικά 600€. Την προηγούμενη φορά που έκανε εξετάσεις (Οκτώβριος 2023) πλήρωσε συνολικά, περίπου 130€.

Όταν τον ρωτήσαμε για ποιο λόγο έχει αρρύθμιστες οφειλές στον ΕΦΚΑ, μας είπε ότι πληρώνει συστηματικά τις μηνιαίες εισφορές του, απλά τα χρέη προέκυψαν από τον αντισυνταγματικό νόμο Κατρούγκαλου.

Φανταζόμαστε ότι στη θέση του φίλου μας θα υπάρχουν χιλιάδες ακόμα συμπολίτες μας. Ίσως κάποιοι υποστούν την ταλαιπωρία του ΕΣΥ και κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία, αν ζουν μέχρι να βρουν διαθέσιμο ραντεβού. Ίσως άλλοι, που έχουν μια σχετική οικονομική δυνατότητα, ακολουθήσουν την τακτική του φίλου μας. Τέλος, ίσως κάποιοι άλλοι απελπισμένοι αμελήσουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους. Μήπως όμως για κάποιους από αυτούς, η συγκεκριμένη «αμέλεια» είναι ολέθρια; Μήπως, από μία ακατανόητη και αβασάνιστη απόφαση της κυρίας Μιχαηλίδου χάσουν, άδικα τη ζωή τους κάποιοι συνάνθρωποί μας; Οι «αναλώσιμοι», δεν απασχολούν άλλωστε σοβαρά καμία κυβέρνηση.

Δεν θα έπρεπε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να λάβει κάποια μέριμνα για τους καρκινοπαθείς και άλλους με σοβαρά χρόνια νοσήματα; Να δικαιούνται, έστω κάποιες φορές τον χρόνο να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με μειωμένο ποσοστό συμμετοχής; Θα υπάρχει, ναι ή όχι, ευθύνη της Πολιτείας για πιθανούς θανάτους κάποιων από αυτούς, αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν νέα προβλήματα;

Είναι βέβαιο, ότι κάποιοι θα γράψουν σχόλια για κακοπληρωτές κ.λπ., ρίχνοντας την ευθύνη στους πολίτες και όχι στο κράτος. Σαφώς, υπάρχουν κάποιοι συστηματικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι, όχι άδικα, είναι ανασφάλιστοι. Υπάρχουν όμως χιλιάδες άλλοι, «θύματα» του αντισυνταγματικού νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2019, ο νόμος Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματικός. Συγκεκριμένα, ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς ήταν ανάμεσα στις διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικός. Για την ακρίβεια, το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό ήταν 6%, καθώς ο κύριος Κατρούγκαλος, «πέρασε» αντισυνταγματικό νόμο που προσέβαλε την αρχή της ισότητας!

Δυστυχώς, η Ν.Δ. ήταν αυτή που, παραβλέποντας την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, φρόντισε να «ζητήσει» αναδρομικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες τη «διαφορά» των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος 4387/2016. Αντισυνταγματικός ο νόμος, συνταγματική η είσπραξη χρημάτων. Το μόνο που έκανε η Ν.Δ. ήταν να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων για τους οφειλέτες από 12 σε 24, θετικό μέτρο για όσους χρωστούν λίγα χρήματα, καθόλου ωφέλιμο για όσους έχουν μεγάλες οφειλές…

Η κυρία Μιχαηλίδου έχει, σύμφωνα με το βιογραφικό της, εξαιρετικές σπουδές, εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό. Δεν έχει εργαστεί ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα, παρά μόνο στον ΟΟΣΑ, ως σύμβουλος διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ κ.λπ.) και σε θέσεις ξένων Πανεπιστημίων. Πού να ξέρει τι «ζόρια» περνά ο απλός πολίτης; Από το 2019 κατέχει κυβερνητική θέση. Ως Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού απέτυχε παταγωδώς. Ακόμα κι ο Δημήτρης Νατσιός, Πρόεδρος της «Νίκης» την κατατρόπωσε σε συζήτηση στη Βουλή για τα σχολικά βιβλία. Εύλογα τα ερωτήματα που έθετε ο κύριος Νατσιός, «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» η απάντηση της κυρίας Μιχαηλίδου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τελευταίο ανασχηματισμό, την «προβίβασε» όμως σε Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κλείσιμο
Με την απόφασή της, να μείνουν ανασφάλιστοι 700.000 συμπολίτες μας, χρεώνεται σίγουρα την οργή και την αγανάκτησή τους. Θα μπορούσαν να γίνουν εξαιρέσεις για ανθρώπους με χρόνια προβλήματα, άλλους που πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις και ορισμένους ακόμα. Σαφώς, οι συστηματικοί «μπαταχτσήδες» και κακοπληρωτές, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της… ασυνέπειάς τους.

Όσο για τις 24 δόσεις για τα… θύματα του νόμου Κατρούγκαλου, μήπως θα έπρεπε να γίνουν 48; Κάποιος που έχει οφειλές 200€ ή 300€, κακώς δεν τις έχει τακτοποιήσει ως τώρα. Κάποιοι άλλοι όμως με μεγαλύτερες οφειλές, μπορούν να πληρώνουν 500 ή 1.000€ τον μήνα (με βάση τις 24 δόσεις);

Το θέμα με τους ανασφάλιστους έχει αρχίσει να αναδεικνύεται σταδιακά, καθώς ο ένας μετά τον άλλον διαπιστώνουν ότι έχασαν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις. Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Πέρα από τα υπαρκτά προβλήματα που αναγνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση, αν προστεθεί και το συγκεκριμένο, θα βρεθεί πιθανότατα προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Μπορεί να μην έχει να αντιμετωπίσει ισχυρή αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει όμως κάτι πολύ χειρότερο απέναντί του: την αγανάκτηση του κόσμου για την ακρίβεια, την τραγωδία των Τεμπών, για την οποία υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα, αλλά και μεμονωμένες ενέργειες βουλευτών και ευρωβουλευτών του (π.χ. Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου, υπόθεση με τα μέιλ), τους στενούς του συνεργάτες που παρευρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις που δεν θα έπρεπε και αποπέμπονται(τα περί παραιτήσεων είναι για τους παρωπιδοφόρους οπαδούς της Ν.Δ. και για μικρά παιδιά)…

Αλήθεια, ο πρωθυπουργός γνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση της κυρίας Μιχαηλίδου; Αν όχι, μήπως θα πρέπει να παρέμβει προσωπικά για να δώσει κάποια λύση;

Η κυβέρνηση φροντίζει να δίνει επιδόματα σε άτομα που απλώς βαριούνται να δουλέψουν, συντάξεις σε μπον βιβέρ που έκαναν ελάχιστα μεροκάματα στη ζωή τους και, φυσικά, πλήθος επιδομάτων και παροχών σε (λαθρο)μετανάστες, οι οποίοι έχοντας ξεφύγει από κάθε λογική και όριο φτάνουν στο σημείο να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς ακόμα και στο πολυσύχναστο ΚΤΕΛ Κηφισού. Φυσικά οι δημόσιες δομές υγείας κατακλύζονται από αλλοδαπούς που δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την ασφάλισή τους. Το θεάρεστο αυτό έργο, το έχουν επωμιστεί εκόντες- άκοντες κάποιοι όπως ο υπογράφων ,που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο σε Εφορία και ΕΦΚΑ. Έτσι πρέπει, έτσι πράττουμε και δεν μετανιώνουμε που δεν αποκρύπτουμε εισοδήματα και πληρώνουμε ό,τι προβλέπουν οι Νόμοι.

Δυστυχώς για πολλά κυβερνητικά στελέχη η επαφή με τον απλό κόσμο και τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα έχει χαθεί. Φαινόμενα αλαζονείας και αναλγησίας προς τους νομοταγείς πολίτες κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους. Κανένας δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την εξουσία και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές. Ας μην εκπλαγούν κάποιοι στη Ν.Δ. από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές, αν δεν χαράξει άλλη ρότα. Και το μεγάλο πρόβλημα θα είναι η φυγή των ψηφοφόρων της προς ακόμα πιο δεξιά κόμματα (βλ. «Ελληνική Λύση»).

Οι κηραλοιφές και τα σαμπουάν για φαλακρούς ξεχνιούνται. Ό,τι πονάει στην τσέπη την Ελληνίδα και τον Έλληνα δεν ξεχνιέται… Και αυτό έχει φανεί περίτρανα, διαχρονικά στις κάλπες προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων και, πιθανότατα, θα φανεί και τώρα…Η δεύτερη τετραετία, ήταν η τελευταία για πολλές μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις(Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής). Θα είναι άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο επόμενος της λίστας αυτής;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network