Η παραοικονομία και το μαύρο χρήμα ζουν και βασιλεύουν
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Η παραοικονομία και το μαύρο χρήμα ζουν και βασιλεύουν

Ενα στα τέσσερα νοικοκυριά δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2020. Για δύο στα δέκα νοικοκυριά η φορολογική επιβάρυνση δεν υπερβαίνει τα 15 ευρώ. Φόρο πάνω από 300 ευρώ κατέβαλαν 2.638.551 νοικοκυριά

Έξι στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Το 40% των φορολογουμένων είπαν ότι το 2020 τα εισοδήματά τους ήταν κάτω από 5.000 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι έκπληξη ότι από τα συνολικά εισοδήματα των 79,727 δισ. ευρώ που δήλωσαν για το 2020 οι φορολογούμενοι σχεδόν τα μισά, δηλαδή τα 32,5 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από μισθωτούς. Τα 24,89 δισ. ευρώ προέρχονται από συνταξιούχους, τα 10,7 δισ. ευρώ από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τα 8,242 δισ. ευρώ από εισοδηματίες και τα 3,3 δισ. ευρώ από φορολογούμενους με αγροτική δραστηριότητα.

Επειδή όλοι στην ίδια χώρα ζούμε, αρκεί μια απλή ανάγνωση των στοιχείων για να αντιληφθούμε ότι μεταξύ μας συνεχίζουμε να παίζουμε τις... κουμπάρες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυταπασχολούμενοι δηλώνουν εισοδήματα πείνας, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη. Πολλοί απ' αυτούς που μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους ζητούν και καταφέρνουν να πληρώνονται με μαύρα. Ποια επαγγέλματα είναι αυτά; Δύσκολο δεν είναι. Ολοι γνωρίζουμε αλλά κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε.

Και το πώς μπορούν να ξετρυπώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αυτούς που κρύβουν εισοδήματα είναι μάλλον εύκολο. Μπορούν να γίνουν διασταυρώσεις. Για τους 6 στους 10 που δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο θα μπορούσαν να ελεγχθούν αντικειμενικά στοιχεία για να σταματήσουν να διαφεύγουν από την πληρωμή φόρων. Αυτοί οι έξι στους 10 Έλληνες που δηλώνουν ότι κερδίζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα τι ξοδεύουν για στέγαση, θέρμανση, διατροφή, κίνηση, ένδυση και τι καθημερινά έξοδα έχουν;

Όσο κι αν έχει επεκταθεί η χρήση πιστωτικής κάρτας και πλαστικού χρήματος, είναι πολλές οι επαγγελματικές κατηγορίες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μετρητά. Πολλά τα καταστήματα που πληρώνονται για προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρουν με μετρητά αφαιρώντας από το τελικό τίμημα τον ΦΠΑ, πολλοί οι επαγγελματίες που αμείβονται με μετρητά και δεν κόβουν απόδειξη. Και στο τέλος το μάρμαρο το πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους.

Αυτό όμως δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη. Και τελικά η ανισότητα δείχνει τη διαφθορά και αποκαλύπτει ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους. Οταν συγκεκριμένα επαγγέλματα ξεφεύγουν και δεν πληρώνουν φόρους, αυτή τους η φοροδιαφυγή επιβαρύνει τους άλλους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

Προφανώς, είναι μάλλον ουτοπικό να θεωρούμε ότι η πρακτική του μη ελέγχου των φοροφυγάδων θα αλλάξει τους μήνες μέχρι τις εκλογές. Μήπως όμως μετά πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα της φορολογικής δικαιοσύνης μήπως και μειώσουμε την παραοικονομία και το μαύρο χρήμα από το οποίο κάποιοι καταφέρνουν και κάνουν ζωάρα σε βάρος των άλλων;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK