Ερντογάν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Μεσογείου
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Ερντογάν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Μεσογείου

Σφαλιάρα τεράστια η υπόθεση Καϊλή. Γιατί συνειδητοποιούμε πώς γίνεται το λόμπινγκ από κάποιους βουλευτές και στην πραγματική ζωή

Με τρόπο που ξεπερνάει και το House of Cards. Μόνο ο Γουόλτερ Γουάιτ στο Breaking Bad είχε σκεφτεί να καταχωνιάσει τα εκατοντάδες χιλιάδες ναρκοδολάρια μέσα στο κουτί με τις πάνες της κόρης του. Στην Ελλάδα τα είχαμε ξαναδεί και στο παρελθόν τα κουτιά με τα πάμπερς σε άλλες εποχές. Αλλά η υπόθεση της Εύας Καϊλή δείχνει μια σειρά από πράγματα, όχι μόνο για την σαραντάρα πολιτικό που φαίνεται να αποθησαύριζε παράνομες αμοιβές αλλά και για όλη την κοινωνία μας. Που είχε γοητευθεί από την όμορφη πολιτικό και την αναδείκνυε πρώτη σε ψήφους μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προφανώς όχι για τον πολιτικό της λόγο, την ευφράδεια, τις προτάσεις και τις ιδέες της. Είναι νωρίς ακόμη αλλά πολλά φαίνεται ότι θα δούμε για τους λομπίστες ευρωβουλευτές των Βρυξελλών που μπορεί να τιμολογούσαν ένα ψήφισμα. Θέλει το Κατάρ άρση του καθεστώτος της βίζα για να ταξιδεύουν οι πολίτες του στην Ευρώπη σαν να είναι πολίτες χώρας μέλους της ΕΕ; Κάποιοι πρόθυμοι, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Παντζέρι, η Ελληνίδα Εύα Καϊλή και ο 35άρης Ιταλός σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι που ζούσε τρυφηλή μεγιστάνα αν και ήταν ένας απλός υπάλληλος της Κομισιόν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προωθήσουν τα συμφέροντα των Καταριανών στις Βρυξέλλες. Είναι πιθανό να γίνονται ή να έχουν γίνει κι άλλες αντίστοιχες δωροδοκίες για λογαριασμό άλλων χωρών που θέλουν να επωφεληθούν από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Για τις ελληνικές αρχές είναι πολλά τα διδάγματα. Κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας των διωκτικών αρχών. Οι Βέλγοι το έκαναν με ελάχιστα λόγια και πολλά έργα. Γρήγορα, σιωπηλά και αποτελεσματικά. Για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες που σε ακόμη μια περίπτωση αποδεικνύεται ανύπαρκτος, υποτυπώδης, ανεπαρκής ή διάτρητος.

Αλλά το πολύ σοβαρό θέμα είναι άλλο. Είναι οι τουρκικές απειλές. Είναι ο Ταγίπ Ερντογάν που απειλεί ευθέως και ξεδιάντροπα ότι θα χτυπήσει την Αθήνα με πυραύλους. Είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας που καλλιεργεί πολεμικό κλίμα προετοιμάζοντας τους πολίτες της γειτονικής χώρας ότι η σύρραξη με την Ελλάδα είναι επί θύραις. Που απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, που αξιώνει να σταματήσει η Αθήνα τον προγραμματισμό αγοράς οπλικών συστημάτων για την άμυνα των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που θέλει τον έλεγχο του μισού Αιγαίου και όλης της Μεσογείου, που δεν μπορεί να χωνέψει ότι έχει και η Ελλάδα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Κρήτης, Ρόδου, Καστελόριζου.

Τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Και τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας είναι ξεκάθαρα: Ο Ερντογάν δεν είναι απομονωμένος. Κανενός είδους ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών ρητορικών προκλήσεων δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα. Και γι' αυτό ο πρόεδρος της Τουρκίας εφαρμόζει τις τακτικές του Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τραμπουκίζει την Ελλάδα με πυραυλικές δοκιμές, απειλώντας ευθέως με βομβαρδισμό της ελληνικής πρωτεύουσας. Παρά τα όσα λένε διάφορα παπαγαλάκια στις τηλεοράσεις, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει την Τουρκία πανίσχυρη. Και ο Ερντογάν ανοιχτά παίζει και με την Μόσχα, με την οποία έχει πολλαπλασιάσει τις εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές και με το Κίεβο στο οποίο πουλάει όπλα. Ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Ζελένσκι έχουν τολμήσει να τα βάλουν με τον Ερντογάν που το παίζει ξεκάθαρα σε διπλό ταμπλό. Ομοίως και οι ισχυροί, ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Βρετανία που αντί να σταματήσουν τισ πολεμικές απειλές του Ερντογάν τον ανέχονται και επί της ουσίας ανατροφοτούν την διεκδικητική πολιτική του σε βάρος της Ελλάδας. Η απάντηση της Ουάσιγκτον «βρείτε τα, κάντε διάλογο, είστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» δεν φρενάρει αλλά αποθρασύνει την Άγκυρα. Ένας απειλεί, ένας διεκδικεί με δημόσιες δηλώσεις εδάφη και θαλάσσιες ζώνες του άλλου, ένας είναι αυτός που έχει διακόψει τις πολιτικές και διπλωματικές επαφές λες και Ελλάδα και Τουρκία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Ελπίζω να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κρίση με την Τουρκία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, εάν το αποφασίσει ο Ερντογάν. Και να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη του παρελθόντος, κυρίως τον οικειοθελή αφοπλισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων λόγω μνημονίων και δωροδοκιών του παρελθόντος, αφού η πολιτεία για χρόνια ήταν ανίκανη να προχωρήσει σε διαφανείς αγορές οπλικών συστημάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα