Τι δεν έκαναν τα κόμματα
Γρ. Νικολόπουλος
Τι δεν έκαναν τα κόμματα
Τις μεταρρυθμίσειςτις που δεν προχώρησε η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα τις κάνει ούτε ο Τσίπρας. Αν εκλεγεί η Ν.Δ., ο πολίτης θα πληρώνει περισσότερους φόρους επειδή το κράτος δεν μειώθηκε και αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρώνει ακόμη περισσότερους φόρους επειδή το κράτος θα μεγαλώσει
Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, αυτό που θα βιώσουμε φέτος -και ίσως και τα επόμενα χρόνια αν δεν έχουμε κάποια ριζική αλλαγή στη νοοτροπία των ελληνικών κομμάτων και των πολιτικών ηγετών (πράγμα το οποίο δεν είναι καν ορατό σήμερα)- θα είναι η ταχύτατη επιστροφή στον κρατισμό και η πλήρης εγκατάλειψη κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να λειτουργεί με όρους της δεκαετίας του ’80 -ανορθολογικά, πελατειακά και γραφειοκρατικά- και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα παραμείνει στο στόχαστρο της πολιτικής εξουσίας.
Αυτό θα συμβεί είτε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ. και ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασιών, ή ακόμη και «οικουμενική». Ο λόγος είναι ότι όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα έχουν ως κοινή και μοναδική ιδεολογία το ισχυρό κράτος, το οποίο με τις παρεμβάσεις του καθορίζει το τι συμβαίνει στη χώρα. Κανένα κόμμα από αυτά που διεκδικούν την εξουσία ή ακόμη και απλώς την είσοδό τους στη Βουλή δεν έχει αρθρώσει μεταρρυθμιστικό λόγο, αντίθετα όλα υπόσχονται καλύτερες μέρες μέσω της κρατικής παρέμβασης, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, ιδιαίτερα όταν η χώρα δεν έχει ούτε δικό της νόμισμα, ούτε επαρκή παραγωγή που να εξασφαλίζει πλεονάσματα στο ισοζύγιο με το εξωτερικό.
Ας κάνουμε μια σύγκριση όσων κάνουν και όσων λένε τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς, τις μεταρρυθμίσεις και τους φόρους.
Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που έγινε μέσω της μη πρόσληψης νέων και με τη συνταξιοδότηση ή την εθελουσία των παλαιών μείωσε μεν τις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά αύξησε το κόστος των συντάξεων.
Αυτό θα συμβεί είτε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ. και ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασιών, ή ακόμη και «οικουμενική». Ο λόγος είναι ότι όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα έχουν ως κοινή και μοναδική ιδεολογία το ισχυρό κράτος, το οποίο με τις παρεμβάσεις του καθορίζει το τι συμβαίνει στη χώρα. Κανένα κόμμα από αυτά που διεκδικούν την εξουσία ή ακόμη και απλώς την είσοδό τους στη Βουλή δεν έχει αρθρώσει μεταρρυθμιστικό λόγο, αντίθετα όλα υπόσχονται καλύτερες μέρες μέσω της κρατικής παρέμβασης, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, ιδιαίτερα όταν η χώρα δεν έχει ούτε δικό της νόμισμα, ούτε επαρκή παραγωγή που να εξασφαλίζει πλεονάσματα στο ισοζύγιο με το εξωτερικό.
Ας κάνουμε μια σύγκριση όσων κάνουν και όσων λένε τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς, τις μεταρρυθμίσεις και τους φόρους.
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Η Νέα Δημοκρατία, συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΠΑΣΟΚ νωρίτερα, επί κυβέρνησης Παπανδρέου, δεν εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που υποδείκνυαν οι εταίροι. Οσες υποτίθεται ότι εφάρμοσαν τις μπλόκαραν εντέχνως ώστε τελικά να ισχύουν μόνο στα χαρτιά. Η απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων δεν έγινε ή έγινε εντελώς περιορισμένα και εκ του πονηρού, ώστε να εμφανίζεται προς την τρόικα ότι έγινε, αλλά ουσιαστικά να μην ισχύει.Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που έγινε μέσω της μη πρόσληψης νέων και με τη συνταξιοδότηση ή την εθελουσία των παλαιών μείωσε μεν τις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά αύξησε το κόστος των συντάξεων.
Ουδείς δημόσιος υπάλληλος απελύθη, ούτε καν αυτοί που είχαν πιαστεί στα πράσα για χρηματισμό. Υποτίθεται ότι προχώρησε η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή η μετακίνηση προσωπικού που πλεόναζε σε μια άλλη υπηρεσία που έχει ανάγκη. Οσοι μετακινήθηκαν μετακινήθηκαν στα χαρτιά. Κάθονται ακριβώς στο ίδιο γραφείο που καθόντουσαν πριν μετακινηθούν και «εργάζονται» το ίδιο σκληρά.
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν πέρασε. Οι διεφθαρμένοι ή οι άχρηστοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αξιολογούνται, δεν τιμωρούνται, δεν απολύονται ποτέ και με καμία διαδικασία.
Οι 300 οργανισμοί του Δημοσίου που είχαν ενταχθεί σε μια λίστα «άχρηστων» παραμένουν και λειτουργούν κανονικά.
Αποκρατικοποιήσεις έγιναν με το σταγονόμετρο και με «περίεργους» όρους, ενώ οι πραγματικά ζημιογόνες ή οι υπολειτουργούσες ΔΕΚΟ παραμένουν και ξοδεύουν. Η κρατική ακίνητη περιουσία ούτε πουλήθηκε ούτε αξιοποιήθηκε.
■ Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ευθέως ότι δεν θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, δεν θα κλείσει δημόσιες επιχειρήσεις και άχρηστους δημόσιους οργανισμούς, δεν θα πουλήσει την κρατική ακίνητη περιουσία.Λέει επίσης ότι θα προσλάβει κόσμο στο Δημόσιο, θα ακυρώσει την κινητικότητα (που έγινε μόνο στα χαρτιά από τη Ν.Δ.), θα ξαναπροσλάβει όσους απολύθηκαν από την ΕΡΤ (κάτι μου λέει ότι δεν θα προσλάβει μόνο αυτούς αλλά και άλλους και ότι δεν θα τους προσλάβει όλους, αλλά κάποιους από τους παλιούς και αρκετούς νέους), θα επαναφέρει τους μισθούς του Δημοσίου στο ύψος που ήταν πριν από τις περικοπές, μαζί βεβαίως με όλα τα αδίκως καταβαλλόμενα επιδόματα και όλα τα συναφή. Εννοείται ότι ούτε σκέψη για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία θεωρεί απαράδεκτη και ως σκέψη και φυσικά καμία απόλυση οποιουδήποτε άχρηστου ή απατεώνα.
Δηλώνει επίσης ότι η απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων είναι και λάθος και δεν αποδίδει, οπότε ούτε λόγος για να προχωρήσει.
Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Η οικονομική πολιτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων στηρίχτηκε στη διαρκή αύξηση των φόρων μέσω έκτακτων εισφορών, φόρων στα ακίνητα, φόρων πολυτελούς διαβίωσης κ.λπ. Η φοροδιαφυγή δεν περιορίστηκε καθόλου, αντιθέτως μπορεί και να αυξήθηκε (αλλά δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία γι’ αυτό), η ανεξαρτησία των μηχανισμών είσπραξης των φόρων καταρρακώθηκε εν τη γενέσει της με την απόλυση του Χάρη Θεοχάρη, πράγμα που εξόργισε -και δικαίως- τους εταίρους. Ποτέ δεν μάθαμε γιατί απολύθηκε (δεν τον συμπαθούμε, πώς εξάλλου μπορεί κανείς να συμπαθήσει τον υπεύθυνο για την είσπραξη των φόρων), αλλά η προφανής αιτία ήταν ότι κινούνταν ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία (ως όφειλε) και κάνοντας τη δουλειά του έθιξε κάποια συμφέροντα στενά συνδεδεμένα με την πολιτική ηγεσία.Η Εφορία -το ποιος θα ελεγχθεί, τι θα πληρώσει, αν θα συλληφθεί ή όχι η φοροδιαφυγή και αν θα φτιαχτεί ένα σταθερό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα- παραμένει υπό τον απόλυτο έλεγχο του υπουργού Οικονομικών, δηλαδή βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου.
Η φορομπηχτική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων είναι η βασική αιτία της ύφεσης που διέλυσε τον ιδιωτικό τομέα, κατέστρεψε ολόκληρους κλάδους -όπως π.χ. την οικοδομή- και περιόρισε όλες τις συναλλαγές προκαλώντας φτώχεια και ανεργία.
Θετικό αποτέλεσμα δεν είχε κανένα, εκτός αν θεωρήσουμε θετικό το γεγονός ότι όσοι πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους πληρώνουν τώρα πολύ περισσότερους. Ομως οι φοροφυγάδες που ποτέ δεν πλήρωναν συνεχίζουν να μην πληρώνουν - και μάλιστα αυξήθηκαν σε αριθμό επειδή προστέθηκαν σε αυτούς κάποιοι που απηύδησαν από τους φόρους και κάποιοι που δεν έχουν πια λεφτά για να πληρώσουν.
Το φορολογικό σύστημα παρέμεινε περίπλοκο, επιτρέπει -αν δεν επιβάλλει- τη διαφθορά και δεν κατάφερε να αυξήσει τις επενδύσεις ή να προσελκύσει ξένους επενδυτές.
■ Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και ταυτόχρονα θα μεταφέρει χρήματα από τους πλούσιους στους φτωχούς. Καταρχάς θα προσπαθήσει να μαζέψει περισσότερους φόρους -όπως λέει- για να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο κράτος που θέλει να δημιουργήσει. Αρα την αύξηση των φόρων μπορούμε να τη θεωρούμε δεδομένη. Δεν θα προέλθει όμως από την ανάπτυξη της οικονομίας η οποία θα μπορούσε να αυξήσει λογικά τα δημόσια έσοδα, αλλά από την αύξηση της φορολογίας των μικρομεσαίων και των «πλουσίων» - ο Θεός ξέρει ποιους εννοεί πλούσιους. Παρόλο που επισήμως ο κ. Τσίπρας έχει αποφύγει να εξηγήσει ποιους θεωρεί πλούσιους, ο κ. Γλέζος έχει πει ότι πλούσιος είναι όποιος έχει πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο εισόδημα. Ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναρωτήθηκε: «Μα καλά, δεν είναι πλούσιος όποιος έχει πάνω από 20.000 ευρώ τον μήνα;», αλλά δεν είπε ότι δεν είναι πλούσιος όποιος έχει πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο. Μένει λοιπόν να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιον εννοεί πλούσιο. Μένει επίσης να μας πει ποια θεωρεί μεγάλη ακίνητη περιουσία, διότι κάποια μεγαλοστελέχη του κόμματος είπαν ότι η ακίνητη περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ θεωρείται μεγάλη. Ενα τριάρι δηλαδή θεωρείται μεγάλη ακίνητη περιουσία. Κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασαν τον πήχη στις 450.000 ευρώ. Καλύτερα, αλλά και πάλι είναι συζητήσιμο αν είναι μεγάλη. Πάντως, ορισμένοι που καταφεύγουν σε γραφεία συνοικεσίων προκειμένου να παντρευτούν αναφέρουν στις μικρές αγγελίες τους ότι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ. Μάλλον έχουν άλλη άποψη από τον κ. Τσίπρα για το πόσο είναι η μεγάλη.Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί πολλά λεφτά για να εφαρμόσει το πρόγραμμα αύξησης των δημοσίων δαπανών και να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες επενδύσεις - και αυτά τα λεφτά δεν θα τα βρει ζητιανεύοντας στους εταίρους, αλλά θα τα πάρει από τους φορολογούμενους. Εχει ασαφώς πει ότι θα πάρει λεφτά από τις τράπεζες μέσω της έκδοσης εντόκων που δεν έχουν και πολλά να του δώσουν, κάποιοι λένε ότι θα φορολογηθούν οι «μεγάλες» καταθέσεις -πάλι δεν ξέρουμε ποιες είναι μεγάλες- και ότι θα βάλει φόρο περιουσίας σε κάθε μορφή περιουσίας: κινητή, ακίνητη, τιμαλφή, ακόμη και έργα τέχνης. Πού θα τα βρει για να τα φορολογήσει; Στο Περιουσιολόγιο, το οποίο θα στηριχτεί σε μια φαεινή ιδέα που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές δηλώσεις του: ότι η φορολογική δήλωση αποτελεί αυτομάτως εξουσιοδότηση προς το Δημόσιο να κατάσχει ό,τι περιουσιακό στοιχείο βρει που δεν έχει δηλωθεί. Ωραίο! Η δήλωση, λοιπόν, είναι εξουσιοδότηση κατάσχεσης, δεν έχει πρόστιμα, δεν έχει αμέλεια, δεν έχει «ξέχασα», έχει απευθείας κατάσχεση.
Μαθητευόμενοι μάγοι
Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ένα πολύ απλό φορολογικό σύστημα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και λέει ότι δεν θα χρειάζεται να έχει επαφή ο φορολογούμενος με τον εφοριακό και έτσι θα περιοριστεί η διαφθορά. Σωστό μεν, αλλά πώς συμβιβάζεται αυτό με το άλλο που λέει ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών και ότι θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο τα εισοδήματα, αλλά και οι ανάγκες των φορολογουμένων; Ποιες είναι οι «ανάγκες»; Αν δηλαδή κάποιος θέλει να σπουδάσει το παιδί του στο εξωτερικό ή αν θέλει να το στείλει σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο, είναι «ανάγκη» ή είναι περιττό έξοδο, αφού τα ελληνικά σχολεία και το ελληνικό πανεπιστήμιο υπερκαλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των Ελλήνων;Τρέχα γύρευε, λοιπόν, οι μαθητευόμενοι μάγοι θέλουν να μας κρατήσουν σε αγωνία, αλλά αργά ή γρήγορα όλα τα διαθέσιμα και τα μη διαθέσιμα θα περάσουν στο κράτος για να χρηματοδοτήσουν το «ανεξάρτητο» και «υπερήφανο» τεράστιο κράτος-πατερούλη.
Το συμπέρασμα επομένως είναι ότι όποιος πίστευε πως η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το κόστος του Δημοσίου και τα ελλείμματα, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των δημοσίων οργανισμών, που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, που θα οδηγήσουν σε υγιή ανάπτυξη τον ιδιωτικό τομέα, που θα φέρουν, με λίγα λόγια, καλύτερες μέρες στην ελληνική οικονομία, μπορεί πλέον να είναι σίγουρος ότι αυτά δεν θα συμβούν. Δεν τα έκανε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και δεν θα τα κάνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί επίσης να είναι σίγουρος ότι από φέτος θα πληρώνει ακόμη περισσότερους φόρους. Αν εκλεγεί η Ν.Δ. θα πληρώνει περισσότερους φόρους επειδή το κράτος δεν μειώθηκε και αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώνει περισσότερους φόρους επειδή το κράτος θα μεγαλώσει.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Τι έκαναν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ■ Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έγινε λόγω συνταξιοδότησης και μη πρόσληψης νέων ■ Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν απολύθηκε, ούτε καν όσοι συνελήφθησαν για χρηματισμό ■ Η κινητικότητα έμεινε στα χαρτιά ■ Ελάχιστες οι αποκρατικοποιήσεις Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ■ Θα προσλάβει κόσμο στο Δημόσιο ■ Θα ακυρώσει την κινητικότητα ■ Λάθος η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων ■ Λέει «όχι» στις αποκρατικοποιήσεις |
ΦΟΡΟΙ Τι έκαναν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ ■ Διαρκής αύξηση των φόρων μέσω έκτακτων εισφορών, φόρων στα ακίνητα, φόρων πολυτελούς διαβίωσης κ.λπ. ■ Η φοροδιαφυγή δεν περιορίστηκε καθόλου Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ■ Θα προσπαθήσει να μαζέψει περισσότερους φόρους για να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο κράτος ■ Αύξηση της φορολογίας των μικρομεσαίων και των «πλουσίων» χωρίς να ξέρει κανείς ποιους θεωρεί πλούσιους |
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα