Η Ελλάδα και οι κρίσεις που έρχονται
dionysopoulos01

Γιώργος Διονυσόπουλος

Η Ελλάδα και οι κρίσεις που έρχονται

Η τελευταία δεκαετία, τόσο σε ότι αφορά την Ελλάδα όσο και τον υπόλοιπο κόσμο, περιγράφεται από την εμφάνιση μίας αλληλουχίας απότομων γεγονότων, μεγάλης έντασης αλλά και εκτεταμένης χρονικής διάρκειας. Έχουμε μπει ήδη και ζούμε την πρώτη περίοδο μίας εποχής που χαρακτηρίζεται από συνεχείς κρίσεις.

Η μία διαδέχεται και ταυτόχρονα επικαλύπτει την άλλη με έναν τόσο καταιγιστικό ρυθμό που δεν επιτρέπει ούτε την προσαρμογή στους πολίτες αλλά ούτε και την ανάπτυξη αξιόπιστων μηχανισμών άμυνας από τις κρατικές οντότητες. Η αρχή έγινε με την οικονομική κρίση.

Ξεκίνησε περίπου το 2007 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έπληξε την Ευρώπη και σταδιακά απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, η παρουσία της είναι ακόμη αισθητή, ενώ και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο το αποτύπωμά της εξακολουθεί και υπάρχει κυρίως μέσα από την απορρύθμιση της εργασίας και τη μείωση των εισοδημάτων των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Το 2015 έκανε την εμφάνισή της η προσφυγική κρίση. Εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, κατευθύνθηκαν προς την ευρωπαϊκή ήπειρο ανάγοντας την Ελλάδα σε βασικό πέρασμα και εντέλει, εξαιτίας της εργαλειοποίησής τους από την πλευρά της Τουρκίας και του εγκλωβισμού τους λόγω του κλεισίματος των συνόρων της Ε.Ε, σε τελικό προορισμό τους.

Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να επαναληφθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκ νέου μία ακόμη, ενδεχομένως μεγαλύτερης σφοδρότητας σε μέγεθος και αριθμούς, μεταναστευτική κρίση, λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Δίπλα στα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πλανήτης βιώνει απ’ άκρη σ’ άκρη μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει εδώ και δεκαετίες. Η πανδημία του κορονοϊού, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, αναμένεται ότι θα επιφέρει νέες διαχειριστικές κρίσεις για τα κράτη και τους πληθυσμούς τους, π.χ λόγω της ανόδου της τιμής των τροφίμων ή της παρουσίασης προβλημάτων τροφοδοσίας και επισιτισμού.

Παράλληλα η κλιματική αλλαγή, αντιληπτή πλέον απ’ όλους μας, εκτιμάται ότι σταδιακά θα προκαλέσει σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών, με κατεύθυνση κυρίως τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, η πλειονότητα των οποίων έρχεται ήδη σε επαφή με τις δραματικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και την καταστροφή σημαντικών υποδομών, από την εμφάνιση ακραίων φυσικών φαινομένων.

Από την άλλη πλευρά, τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, δείχνουν ότι η επέκταση του ισλαμισμού εξακολουθεί και παραμένει μία από τις βασικές απειλές, τόσο για τις χώρες της Δύσης, όσο και για αυτό που ονομάζουμε δυτικό τρόπο ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προσπάθεια περιορισμού πρόσβασης των ισλαμικών χωρών στην απόκτηση τεχνολογίας και μέσων κατασκευής πυρηνικών όπλων. Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ έχουν τα τελευταία χρόνια στοχοποιήσει το Ιράν, με ισραηλινούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως η Τεχεράνη απέχει πλέον μόλις μερικές εβδομάδες από την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου, η κατοχή του οποίου θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, αποτελώντας συνάμα βάσιμη απειλή ακόμη και για την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους.

Ως εκ τούτου ένα προληπτικό χτύπημα του Ισραήλ προς το Ιράν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον υπόλοιπο κόσμο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Ένα χτύπημα που ενδεχομένως η επανάκτηση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, να έχει φέρει ακόμη πιο κοντά…

Κλείσιμο
Όπως όλα δείχνουν και τα επόμενα χρόνια θα εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από την περαιτέρω όξυνση προβλημάτων τα οποία είτε ήδη βιώνουμε είτε πρόκειται να βιώσουμε στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Η εμφάνιση απανωτών κρίσεων, κόντρα σε κάθε είδους συνομωσία που θέλει κάποιους να ελέγχουν ή να προσπαθούν να ελέγξουν όλο τον πλανήτη, δείχνει πως ο κόσμος μας είναι άναρχος, ατελής και απρογραμμάτιστος. Η εποχή που διανύουμε είναι μια εποχή υψηλής έντασης και ισχύος, κρίσεων.

Το πέρασμα τους έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού μετασχηματισμού της ανθρώπινης κοινωνίας, την κατάρρευση γνώριμων δομών και μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και την εμπέδωση ενός κλίματος αμφισβήτησης της μέχρι σήμερα πολιτικής ορθότητας.

Όπως όλα δείχνουν, οδεύουμε συνεχώς προς την έλευση ενός νέου, κατά Τόμας Κουν, Παραδείγματος η εμπέδωση του οποίου θα δημιουργήσει ευρείες ανακατατάξεις σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Όσο πιο αδύναμη είναι μία χώρα τόσο πιο έντονα θα βιώσει αυτές τις αλλαγές…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ