Στο προσκήνιο η νέα επιχειρηματικότητα
kuriakos

Γιώργος Κυριακός

Στο προσκήνιο η νέα επιχειρηματικότητα

Κάθε μέρα ακούμε για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας.

Για τους νέους που εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να αναζητήσουν ευκαιρίες σε άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς. Ευτυχώς όμως -σε πείσμα των καιρών- υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Νέοι άνθρωποι με όραμα, πείσμα, επιμονή αλλά και θέληση να αναδείξουν την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της ποιότητας και της συνέπειας.

Γνωρίζω δύο νέα παιδιά γύρω στα 35 που ασχολούνται πολύ επιτυχημένα εδώ και 4 χρόνια με τον χώρο της ημερήσιας κρουαζιέρας. Κάθε χρόνο περίπου 150.000 επιβάτες -οι πιο πολλοί ξένοι- απολαμβάνουν την ομορφιά τριών ελληνικών νησιών, της Υδρας, του Πόρου και της Αίγινας, καθώς και την ελληνική φιλοξενία σε συνδυασμό με την ποιότητα και τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Οι τουρίστες συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία πάνω από 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο και τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ακόμα και στους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Τα δε ιδιαίτερα κολακευτικά τους σχόλια αναβαθμίζουν το προϊόν «Ελλάδα». Η χώρα μας είναι ίσως η μοναδική όπου σε μια μέρα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τρία νησιά.

Ποιο είναι λοιπόν το μάθημα που προσωπικά παίρνω βλέποντας νέους ανθρώπους να πετυχαίνουν σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο και γραφειοκρατικό; Τι θα πρέπει να εφαρμοστεί και από την Πολιτεία, αλλά και από κάθε επιχειρηματία -νέο ή παλιό- που θέλει να αφήσει το αποτύπωμά του στη χώρα μας;

Καταλήγω λοιπόν ότι όταν υπάρχουν όραμα, αξίες, επιμονή, υπομονή, συμμαχίες, ομάδα, ιδέες, εμμονή στην ποιότητα, σημασία στη λεπτομέρεια, πάθος, πίστη στο αποτέλεσμα, εμπιστοσύνη στη χώρα μας και στις δυνατότητες των Ελλήνων, πειθαρχία και τσαγανό, όλα είναι δυνατά.

• Το όραμα για μια καλύτερη επιχείρηση που θα σέβεται πάνω απ’ όλα τον πελάτη, ο οποίος είναι και ο τελικός κριτής και παράγοντας της επιτυχίας.
• Αξίες διαχρονικές της εντιμότητας, του σεβασμού, της ισότητας.
• Επιμονή, ώστε οι πρώτες δυσκολίες να μη μας κάνουν να ξεχάσουμε το όραμά μας.
• Υπομονή. Σε μια εποχή όπου όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα, οι στέρεες βάσεις θέλουν χρόνο.
• Συμμαχίες και ομάδα. Η ομάδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της.
Κλείσιμο
• Εμμονή στην ποιότητα. Μέσα σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό και σε μια καταιγιστική πληροφόρηση μέσω των κοινωνικών δικτύων, η έλλειψη ποιότητας είναι η βέβαιη συνταγή αποτυχίας.
• Πίστη στο αποτέλεσμα. Εάν το πιστέψουμε γίνεται.
• Εμπιστοσύνη στη χώρα μας και στους Ελληνες. Χωρίς γκρίνιες και μικρές σκέψεις.
• Πειθαρχία. Μόνο η πειθαρχία μπορεί να βοηθήσει σε ένα άναρχο και απρόβλεπτο περιβάλλον.
• Τσαγανό. Να μη φοβόμαστε τίποτα παρά μόνο τον κακό μας εαυτό.

Δυσκολίες υπάρχουν πολλές. Η θάλασσα είναι απρόβλεπτη. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο τυφώνας «Ζορμπάς» που καθήλωσε τα πλοία στα λιμάνια. Ταυτόχρονα, εκτός από τη θάλασσα, καθημερινές δυσκολίες με τη γραφειοκρατία, τη συνολική έλλειψη υποδομών και προγραμματισμού δοκιμάζουν όλα τα επιχειρηματικά πλάνα που συνεχώς χρειάζονται αναθεώρηση.

Σκέφτομαι ότι τα ίδια που ισχύουν σε μία επιχείρηση πρέπει να ισχύουν και στη διακυβέρνηση της χώρας μας. Με ένα αξιακό σύστημα, με πλάνο και με έμφαση στα ανωτέρω.

Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες και αν όλοι μας πιστέψουμε στις δυνατότητές μας θα έρθει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι πιστεύουν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι.

*Σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην γραμματέας ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομικών (2010-2012)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network