Τι περιμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό οι μικρομεσαίοι
iwannis_xatzi_2

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου

Τι περιμένουν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό οι μικρομεσαίοι

Με την ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων να γιγαντώνονται και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έναν σκληρό χειμώνα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις επικείμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Οι επιχειρήσεις βλέπουν καθημερινά το λειτουργικό τους κόστος να αυξάνεται κατακόρυφα και την ίδια ώρα τον τζίρο τους να μειώνεται λόγω της καταναλωτικής αδυναμίας των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Τα περιθώρια αντοχών, μετά από 10 χρόνια μνημονίων και δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, έχουν εξαντληθεί. Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις και η ανύπαρκτη ρευστότητα, λόγω του αποκλεισμού του μεγαλύτερου μέρους των μικρομεσαίων από το τραπεζικό σύστημα, απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται ήδη στην κόψη του ξυραφιού.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά την άμεση και ουσιαστική ενίσχυσή του.
Κλείσιμο
Για να είναι, όμως, η ενίσχυση αυτή ουσιαστική χρειάζεται να είναι στοχευμένη και πολυεπίπεδη. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα της μικρομεσαίας, κυρίως, επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πραγματική συγκράτηση των τιμών είναι να μπει άμεσα πλαφόν στη λιανική. Ευελπιστούμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εξίσου σημαντική είναι η ταχύτητα υλοποίησής τους, πριν «δείξει τα δόντια του» ο χειμώνας.

Άμεση, όμως, πρέπει να είναι η παρέμβαση της Πολιτείας και για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω εγχώριων αλλά και κοινοτικών πηγών χρηματοδότησης. Κομβικός είναι ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, από τα κονδύλια των οποίων αποκλείεται το 85% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της σύνδεσής τους με το τραπεζικό σύστημα και των κριτηρίων που θέτουν εκτός χρηματοδότησης τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων.

Πρέπει, επομένως, εξευρεθεί τρόπος συμπερίληψης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αξιοποίηση των σημαντικών αυτών πόρων, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα επιβίωσης αλλά και να μπουν οι βάσεις ανάπτυξής του την επόμενη μέρα.
Μείζον είναι και το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, που ξεπερνά τα 260 δισ. ευρώ, με τις οφειλές να αυξάνονται διαρκώς και την αδυναμία αποπληρωμής να μεγαλώνει. Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε τονίσει την ανάγκη μιας ενιαίας ρύθμισης 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών. Με αυτόν τον τρόπο και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πάρουν πραγματική ανάσα και χρήματα θα μπουν στα δημόσια ταμεία. Διαφορετικά… «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Περιμένουμε, δε, να ακούσουμε επιτέλους, μετά και από την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, την άρση μνημονιακών μέτρων, όπως το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και μέτρα φοροελάφρυνσης των επιχειρήσεων.

Δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνάμε ότι οι τζίροι των επιχειρήσεων, συνδέονται άμεσα με το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των πολιτών, που διαρκώς συρρικνώνεται. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε προτείνει από την απαρχή της κρίσης ακρίβειας, τη λήψη μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου  είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα