makrigiannis_giannis

Περί πολέμου

Γιάννης Μακρυγιάννης

Ο Κλαούζεβιτς έλεγε ότι “κανείς δεν πρέπει να αρχίζει έναν πόλεμο αν δεν έχει ξεκαθαρίσει τους στόχους του, τι επιδιώκει με τον πόλεμο, πώς θα τον διεξάγει και τι θα κάνει αν τον κερδίσει. Κυρίως, δεν πρέπει να ξεκινήσει έναν πόλεμο αν δεν είναι βέβαιος ότι θα τον κερδίσει”.

Ο Σουν Τζου έγραφε ότι “θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει”.

Οι αδιαμφισβήτητης αξίας και εφαρμοσμένες με απόλυτη επιτυχία στην πράξη, θεωρίες περί πολέμου είναι ανεξάρτητες από το δίκαιο ή το άδικο. Εάν δηλαδή ένας εμπόλεμος έχει δίκαιους στόχους ή όχι.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν πρέπει να διαβάζει πολύ Κλαούζεβιτς – ούτε και Σουν τζου.

Ξεκίνησε έναν πόλεμο (με τον Σόιμπλε για το χρέος), χωρίς να είναι βέβαιη ότι θα τον κερδίσει και αδιαφόρησε για την αξία του να μην πολεμάς, όταν δεν είναι σίγουρη η νίκη σου!

Επιπλέον η κυβέρνηση αδιαφόρησε εντελώς για την αξία της υπομονής. Ξεκίνησε έναν πόλεμο γιατί ήταν ανυπόμονη.

Η επιλογή της να θέσει τον στόχο του χρέους στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και μοιραία να υποτάξει την οικονομία και τη συνολική διακυβέρνηση στην επίτευξή του, ήταν λάθος εξ αρχής.

Πίστεψε ότι οι Γερμανοί υπό την πίεση των εκλογών τους και τον φόβο μίας νέας αναταραχής γύρω από το ελληνικό ζήτημα θα άλλαζε τα συμφωνηθέντα τον Μάιο του 2016 και θα έτειναν χείρα βοηθείας στη χώρα μας. Περίεργη προσδοκία, με βάση την εμπειρία! Και πάντως λάθος εκτίμηση!

Πίστεψε ότι το ΔΝΤ θα πίεζε για ρύθμιση του χρέους, ώστε να μπει στο πρόγραμμα. Δεν κατάλαβε ότι ΔΝΤ και Γερμανία θα τα έβρισκαν σε βάρος της Ελλάδας – ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο!

Πίστεψε ότι τα λόγια συμπάθειας από Κομισάριους, Γάλλους, ...Πορτογάλους και διεθνή τύπο θα επηρέαζαν τους συσχετισμούς. Σαν να μην έμαθε τίποτα από το 2015.

Πίστεψε ότι ο Ντράγκι μπορεί να κινήσει θετικά την ΕΚΤ για τις ελληνικές θέσεις. Εντελώς αφελής προσέγγιση στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και στις τωρινές ισορροπίες στην ευρωζώνη.

Πίστεψε ότι το υπερβολικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, θα ήταν διαπραγματευτικό όπλο, υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους. Στην πραγματικότητα λειτούργησε αντίθετα!

Ακόμα πιστεύει δε ότι στο εσωτερικό, η διεξαγωγή και μόνο του πολέμου αυτού, θα την ευνοήσει, εμφανίζοντάς την ως τη δύναμη που διαπραγματεύεται και κοντράρει τους δανειστές. Μπορεί να έχει δίκιο. Θα φανεί από την πραγματική εξέλιξη των πραγμάτων.

Το κόστος του επτάμηνου “πολέμου” για το χρέος, είναι όμως μεγάλο: Σε χρόνο, σε κύρος, σε οικονομικά αποτελέσματα. Κάθε μάχη που χάνεται, οδηγεί σε νέες υποχωρήσεις!

Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να υπάρξει ανασύνταξη. Της χώρας, κατ' αρχάς που είναι και το πιο σημαντικό. Αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, που πρέπει τώρα να κάνει αυτό που όφειλε να θέσει ως προτεραιότητα τον τελευταίο χρόνο, αντί να κυνηγά δίκαιους μεν, ανέφικτους στόχους: την εφαρμογή πολιτικών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, τη διαχείριση των μικρών και μεγάλων θεμάτων, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Εκτός κι αν έχει κρατήσει από τον Σουν Τζου μόνο τη ρήση του ότι “όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση” και πιστεύει ότι θα την βγάλει και πάλι με αφηγήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

ΣΧΟΛΙΑ (16)

το μόνο σίγουρο.

Αρέσει δεν αρέσει,μαθηματικά βέβαιο ότι αν ο Τσίπρας συνεχίσει με τα ίδια μυαλά(σε ότι αφορά το επενδυτικό κομμάτι και την εργασία)το2019 ο Μητσοτάκης θα βγει με αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ευρωεκλογές στις 19 Μαίου 2019...

Σε 23 μήνες από σήμερα, στις 19 Μαίου 2019, θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, τις οποίες θα κερδίσει πανγηρικά η Νέα Δημοκρατία. Εάν η συγκυβέρνηση σύριζα - ανεξάρτητων ελλήνων δεν έχει καταρρεύσει εν των μεταξύ, ταυτόχρονα θα διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές, (ώστε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μην λειτουργήσει ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απομένουν 699 ημέρες μέχρις ότου ο λαός να διώξει με τις κλωτσιές τους άθλιους ψεύτες και του αχρείους απατεώνες.

Συγκυβέρνηση των γελοίων με τους ψεκασμένους...

Σήμερα συμπληρώνονται 876 ημέρες διακυβέρνησης της πατρίδας μας από τη συγκυβέρνηση σύριζα - ανεξάρτητων ελλήνων, (δηλαδή τη συγκυβέρνηση των γελοίων με τους ψεκασμένους).

Μετράνε αντίστροφα...

Οι επαγγελματίες πολιτικοί απατεώνες του σύριζα και των ανεξάρτητων ελλήνων!!!

Επικών διαστάσεων...

Είναι το αγγούρι το οποίο ετοιμάζει ο ελληνικός λαός για τον σύριζα, στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές.

Συριζόπουλα, βαζελίνη, βαζελίνη...

Τον πόνο σας να απαλύνει!

Μη τσιγγουνευθείτε συριζόπουλα...

Τη βαζελίνη!!! Αλλιώς θα βογγήξετε από τον πόνο...

Ο επιτυχημένος σχολιαστής...

Σχεδόν καθημερινά, ένας σχολιαστής αναρτά ένα πανομοιότυπο σχόλιο με το οποίο στην ουσία ενημερώνει για το πόσες ημέρες έχει συμπληρώσει στην εξουσία η συγκυβέρνηση Σύριζα - Ανεξάρτητων Ελλήνων και πόσες ημέρες της απομένουν μέχρι να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό εάν οι αμέσως προσεχείς εθνικές εκλογές διεξαχθούν στις 4 Νοεμβρίου 2018, στις 19 Μαίου 2019 ή στις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην πράξη, καταδεικνύει ότι έχουν ήδη παρέλθει σχεδόν 29 μήνες στην εξουσία από τη συγκυβέρνηση, ενώ της απομένουν αντίστοιχα 16,5 μήνες, 23 μήνες ή 27 μήνες... Η μεγάλη επιτυχία του συνίσταται στο ότι ανυψώνει το ηθικό των αντιπάλων αποδεικνύοντας ότι ο χρόνος της συγκυβέρνησης μειώνεται ταχύτατα και καταρρακώνει το ηθικό των υποστηρικτών της συγκυβέρνησης αποδεικνύοντας τους ότι δεν υπάρχει χρόνος για ανάκαμψή της.

Το τέλος πλησιάζει γοργά.

"Καθάρματα των σύριζα - αν. ελλ. Το τέλος πλησιάζει γοργά". (Αλιευθέν στο διαδίκτυο).

@Αμετανόητος ..ψοφοδεξιός!!!!

Ηθελα να'ξερα τι περιμένεις εσύ ακόμα...απο την γνωστή και μη ..εξαιρετέα Νεα(??) Δημοκρατία...Δεν σε "χόρτασε" με τα καλούδια της, των προηγούμενων διακυβερνήσεων της????

Άντε πια.Αρκετα.

Έλα μωρέ πίστεψε τούτο..πίστεψε εκείνο...πίστεψε το άλλο. Δηλαδή να πούμε ότι ήταν ηλίθιοι;;Άντε να το γράψω κομψά.Μειωμενης αντίληψης;Όχι κύριε!Ο Ελληνικός λαός δε τους πληρώνει για να σκέφτονται και να λειτουργούν όπως η γιαγιά μου η Μαριγουλα! Να φύγουν.Να πάνε σπίτια τους,και να πιστεύουν ότι σαχλαμαρα θέλουν!

κωστας

Θυμαται κανενας την τελευταια φορα που ο τσιπρας δεν χρησιμοποιησε παραπλανηση στις ανακοινωσεις της κυβερνησης; Παντα φταιει η αντιπολιτευση, για καποιο λογο, παντα θελουν συσστρατευση "για την Ελλαδα ρε γαμωτο", παντα δινουν μαχες για τον απλο πολιτη, και παντα η εξελιξη τους διαψευδει. Ο καθενας πρεπει να το σκεφτεται διπλα να πιστεψει κυβερνητικα νεα οπως τα λενε, ολοι πρεπει να ανησυχουν διπλα για το που πανε. Το μονο σιγουρο στην ολη υποθεση ειναι οτι ο τσιπρας θελει να μεινει στην εξουσια, δεν εχει κανενα ηθικο ενδοιασμο, και ο μονος του δηλωμενος στοχος που παραμενει σε οτι κανει ειναι να φερει την μπολιβαριανη επανασταση στην Ελλαδα.

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΚΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΕΝΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ...ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΡΗΤΡΕΣ .ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΜΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΚΙ ΩΣ ...ΣΚΕΤΗ ΑΠΑΤΗ αε ...ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚΟΙ ΠΟΥ ΞΕΛΑΣΠΩΣΑΝ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 3% ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΡΕΤΑΛΙΑ Η ΑΛΛΩΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΔΩΝ .ΕΤΣΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ ΨΗΦΩΝ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ .ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΡΑΙΧ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΑΤΑ .

ΚΟΜΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΜΥΘΑ

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ Η ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ ΠΗΓΕ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΜΠΛΟΦΕΣ ΚΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΙΤΗ ΜΕ ΕΝΑ... ΝΙ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΑΞΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΖΕΦΡΕΗ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΒΛΑΜΜΕΝΟΣ .ΤΩΡΑ ΜΑΘΑΜΕ ΠΩΣ Ο ΣΚΙΩΔΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡ ΑΓΑΣ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΠΑΤΕΩΝΑ ΑΓΡΙΟΦΛΩΡΟ ΒΟΥΤΥΡΟΜΠΕΜΠΕ ΠΡΩΗΝ ΚΝΙΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΛΟΓΙΟΚΟΜΜΕΝΗ ΜΑΝΤΑΜ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ... ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΑΝ...ΣΚΛΗΡΑ .ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ...ΓΙΑΤΙ ΜΟΛΙΣ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΡΙΧΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΤΟΥΣ . ΕΠΙΣΗΣ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΑΙΧΤΗΣ ΦΡΑΠΕΔΟΛΟΓΟΣ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΓΡΑΜΜΗ ΠΩΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΟΤΑΝ ΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΙ ΜΑΡΙΕΣ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕ 100 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ΚΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ...ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ .-

Ο επιτυχημένος σχολιαστής...

Σχεδόν καθημερινά, ένας σχολιαστής αναρτά ένα πανομοιότυπο σχόλιο με το οποίο στην ουσία ενημερώνει για το πόσες ημέρες έχει συμπληρώσει στην εξουσία η συγκυβέρνηση Σύριζα - Ανεξάρτητων Ελλήνων και πόσες ημέρες της απομένουν μέχρι να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό εάν οι αμέσως προσεχείς εθνικές εκλογές διεξαχθούν στις 4 Νοεμβρίου 2018, στις 19 Μαίου 2019 ή στις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην πράξη, καταδεικνύει ότι έχουν ήδη παρέλθει σχεδόν 29 μήνες στην εξουσία από τη συγκυβέρνηση, ενώ της απομένουν αντίστοιχα 16,5 μήνες, 23 μήνες ή 27 μήνες... Η μεγάλη επιτυχία του συνίσταται στο ότι ανυψώνει το ηθικό των αντιπάλων αποδεικνύοντας ότι ο χρόνος της συγκυβέρνησης μειώνεται ταχύτατα και καταρρακώνει το ηθικό των υποστηρικτών της συγκυβέρνησης αποδεικνύοντας τους ότι δεν υπάρχει χρόνος για ανάκαμψή της.

Αντίστροφη μέτρηση για τον σύριζα...

Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 Νοεμβρίου 2018, 19 Μαίου 2019 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην 1η περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 και δεν θα έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις συντάξεις, (οι οποίες προβλέπονται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019) , στη 2η περίπτωση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, (για να μη λειτουργήσουν ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές), ενώ η 3η περίπτωση είναι το ακρότατο χρονικό όριο διεξαγωγής εκλογών, (με την πλήρη συμπλήρωση της τετραετίας)... Aπό την 25η Ιανουαρίου 2015, (οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση ο σύριζα...), έχουν ήδη παρέλθει 874 ημέρες. Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 505 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 2η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 701 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 3η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 820 ημέρες, μέχρις ότου να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία