Η μάστιγα του ακραίου συντηρητισμού
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Η μάστιγα του ακραίου συντηρητισμού

Ένα μαύρο σύννεφο πλανιέται πάνω από τη χώρα. Και, όχι, δεν είναι του χειμωνιάτικου καιρού, που μας βρήκε καταμεσής του Ιουνίου. Είναι το σκοτάδι του νεοσυντηρητισμού, της άγριας οπισθοδρόμησης που έχει ενσκήψει τελευταία και απειλεί να μας πάει πολλές δεκαετίες πίσω.

Το λεγόμενο «συνέδριο για τη γονιμότητα», που αναβλήθηκε τελικά, είναι απλώς το τελευταίο κρούσμα μίας ανατριχιαστικής διολίσθησης στον αναχρονισμό, για να μην πούμε ένα μέρος από το όνειρο του εθνικού εσμού για «τεχερανοποίηση» της χώρας.

Η φαντασίωση για έλεγχο της γονιμότητας των γυναικών, που υποκρύπτει και μία ακραία συντηρητική αντίληψη για το ρόλο της γυναίκας, ως σκεύος αναπαραγωγής, πάει αγκαζέ με την άλλη εκστρατεία για την απαγόρευση των αμβλώσεων – θυμάστε το χαμό που είχε γίνει.

Πατριδέμποροι, ιδεοληπτικοί θρησκόληπτοι και υποκριτικές οικογενειολάτρες βγήκαν παγανιά και όχι απλώς πουλάνε, αλλά θέλουν και να επιβάλλουν «εθνικά ιδεώδη» και ηθικολογία, ανακατεμένα όλα στο μίξερ ενός παρανοϊκού, υπερορθόδοξου σοβινισμού και προσκόλλησης σε μία παραδοσιακή αντίληψη περί καθαρότητας της φυλής και προστασίας του «ανώτερου DNA» – μιλάμε για γελοία όσο και επικίνδυνη ακροδεξιά, σε απλά ελληνικά.

Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτές οι αντιλήψεις και όλη αυτή η εθνορθόδοξη φαντασίωση ξεφεύγει από το χώρο των ακραίων, ενίοτε και γραφικών στοιχείων και συναντά την επίσημη Πολιτεία, τροφοδοτείται και ενισχύεται από τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν είναι απλά ότι το «συνέδριο» της γονιμότητας γινόταν χωρίς ντροπή από τους διοργανωτές του, αλλά είχε αρχικά την αιγίδα και τη στήριξη της Προεδρίας της Δημοκρατίας– σε λίγο η απομείωση του κύρους της θα καταστήσει κάθε δραστηριότητά της να αντιμετωπίζεται όπως εκείνες επί Σαρτζετάκη –, πολλών υπουργών και κρατικών φορέων. Διόλου παράξενο.

Μην ξεχνάμε, για παράδειγμα, ότι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο, που οδήγησε σε τραγωδία με χιλιάδες απώλειες ζωών στη Βόρεια Ελλάδα, οφείλεται στην επιλογή της κυβέρνηση να μην δυσαρεστήσει την εκκλησία, απαγορεύοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου.

Αν τα βάλει κανείς όλα αυτά δίπλα στην αποθέωση της καταστολής, σε διάφορες θεωρίες και κηρύγματα για «ατομική ευθύνη», «υποχρεωτικότητες» και… «κανονικότητες», καταλαβαίνει ότι μπλέξαμε – ή ότι αλλάξαμε ήπειρο και η Ελλάδα έχει μετακινηθεί προς τα ανατολικά.

Τους… μαδουροσυριζαίους κατηγορούσαν για βορειοκορεατισμό και θα μας προκύψει τελικά ο ολοκληρωτισμός από τους δήθεν «φιλελεύθερους» και πολύ δήθεν τελικά, «ευρωπαϊστές»…

Όσο γι’ αυτό καθαυτό το «συνέδριο», η απορία είναι γιατί το ονόμασαν «επιστημονικό», ενώ θα μιλούσαν δέκα δεσποτάδες; Τι σχέση έχει η εκκλησία με την επιστήμη είναι ένα καλό ερώτημα, αλλά όχι για τον 21ο αιώνα – η απάντηση έχει δοθεί πολύ καιρό πριν: καμία! Δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να την θεωρούν «αξιόπιστο» συνομιλητή επί επιστημονικών πραγμάτων, ξεχνώντας ότι όσες φορές η εκκλησία μπλέχτηκε στα πόδια της επιστήμης και είχε άποψη γι’ αυτά, είχαμε μέχρι και καύσεις στην πυρά.

Κλείσιμο
Το θέμα όμως δεν είναι τι κάνουν οι ακραίοι συντηρητικοί στη χώρα. Αλλά το γεγονός ότι τελικά κάνει θραύση ο κλασικός δεξιός λαϊκισμός – ναι αυτοί που έχουν κάνει καραμέλα τον πόλεμο κατά του λαϊκισμού, είναι οι μεγαλύτεροι λαϊκιστές, καθώς αγκαλιάζουν ό,τι καθυστερημένο κυκλοφορεί στη χώρα για να κερδίσουν ψηφαλάκια.

ΥΓ: Έτσι όπως το σκέφτομαι, μερικές ωραίες ιδέες για συνέδρια, τύπου γονιμότητας, είναι οι εξής: Διατήρηση της παρθενίας προ του γάμου και η σημασία της σφαγμένης κότας, η επαναφορά της προίκας και η κατάρα του ΕΝΦΙΑ, η επίπεδη γη και η ανάγκη οχυρωματικών για να μην χυθούν οι θάλασσες στο έρεβος, τα σερνικοβότανα και άλλες τεχνικές απόκτησης γιων, κανόνες για τα ονόματα των τέκνων προς αποφυγή οικογενειακών παρεξηγήσεων στα βαφτίσια και άλλα θέματα «επιστημονικής» προσέγγισης, ανάλογης με αυτή του συνεδρίου των γυναικολόγων/καθηγητών στα Γιάννενα! Πες και συ Κατερίνα…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ