papageorgiou

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει πλούσια χώρα;

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία, για το οποίο οι περισσότεροι θεωρητικά συμφωνούν, είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Οπως δείχνουν όμως τα δεδομένα των τελευταίων ετών, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο και έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει.

Ακόμα και πριν από την κρίση, το μεγαλύτερο κομμάτι των επενδύσεων αφορούσε τις κατασκευές και ιδιαίτερα τις κατοικίες, ενώ οι ξένες επενδύσεις ήταν διαχρονικά σε χαμηλά επίπεδα - από τα χαμηλότερα του ΟΟΣΑ.

Το 2007, λίγο προτού σκάσει η παγκόσμια πιστωτική φούσκα, το σύνολο των επενδύσεων στην Ελλάδα έφτανε τα 63 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. αφορούσαν τον τομέα της κατοικίας, τα 9 δισ. σε κατασκευές και τα 26 δισ. άλλα στοιχεία (εξοπλισμός, μηχανήματα κ.λπ.). Πέρυσι οι επενδύσεις σε κατοικίες ήταν μόλις 1,1 δισ. ευρώ, σε άλλες κατασκευές περίπου 8 δισ. ευρώ, ενώ εκείνες σε εξοπλισμό κ.λπ. έφτασαν τα 11 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αφενός το μέγεθος της κατασκευαστικής φούσκας, η οποία τροφοδοτήθηκε από εκείνη του τραπεζικού δανεισμού στο παρελθόν, και αφετέρου το τεράστιο επενδυτικό κενό που υφίσταται μετά το ξεφούσκωμα, το οποίο δεν είναι ορατό από πού μπορεί να καλυφθεί. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν στο υψηλότερο σημείο το 2006 και διαμορφώθηκαν συνολικά στα 6,9 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 3,4 δισ. ευρώ.

Ακόμα λοιπόν και κάτω από ιδανικές συνθήκες, είναι πολύ αμφίβολο ότι υπάρχει προοπτική να εισρεύσουν στην Ελλάδα ξένες επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων για να καλύψουν το τεράστιο κενό που έχει αφήσει το σκάσιμο της φούσκας, ενώ, από την άλλη, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να γίνουν μαζικές δημόσιες επενδύσεις λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στον Προϋπολογισμό.

Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των πόρων κατευθύνεται σε δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν μπορούν να υπηρετήσουν τον στόχο της εξωστρέφειας και της δημιουργίας καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία.

Προκύπτει ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις στον κλάδο των λοιπών υπηρεσιών, που περιλαμβάνει επισκευές συσκευών και ειδών οικιακού εξοπλισμού, καθαριστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, καθώς και δραστηριότητες κάθε είδους οργανώσεων (επαγγελματικές, επιχειρηματικές κ.λπ.), έφτασαν το 2015 σε 1,3 δισ. ευρώ, περίπου όσο ήταν και εκείνες στη μεταποίηση χωρίς πετρελαιοειδή, που ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ.

Σχεδόν όλες οι πλευρές του πολιτικού φάσματος και του οικονομικού γίγνεσθαι -είτε μιλάνε για «παραγωγική ανασυγκρότηση» είτε για «επενδυτική έκρηξη και παραγωγή πλούτου»- υιοθετούν τον βασικό στόχο έστω και αν διαφωνούν στις μεθόδους. Ουδείς όμως έχει διατυπώσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα γίνει πλούσια χώρα.

Γιατί το μοντέλο του τουρισμού και των υπηρεσιών εσωτερικής κατανάλωσης αντιστοιχεί σε μια φτωχή χώρα.

Η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για τη μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι οι κόντρες με συνθήματα στη Βουλή για λόγους εντυπώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

ROBIN HOOD

Φυσικά και μπορεί η Ελλάδα να γίνει πλουσιότερη χώρα ακόμα και από την Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Μάλιστα, πολλοί με θεωρούν γραφικό που το ισχυρίζομαι αυτό. Η κύρια αιτία πτώχευσης της χώρας ήταν τα "εύκολα χρήματα" από τον τουρισμό... Χαλάρωση, σοσιαλισμός, δημόσιο, αποβιομηχάνιση της χώρας, υποτίμηση δραχμής και πληθωρισμός... η τέλεια πρέζα. Τώρα, φυσικά, έχουμε τα στερητικά σύνδρομα από την απότομη διακοπή της πρέζας, αλλά κάποτε θα περάσουν και αυτά... Θα αποστειρωθούμε και από τον κομμουνισμό, αλλά πρέπει να γίνει σωστή δουλειά, αλλιώς θα υποτροπιάσει ξανά ο κομμουνισμός. Η Ελλάς σε λίγα χρόνια θα είναι μια χώρα με αρκετούς Έλληνες κοσμοπολίτες κάτι που θα βοηθήσει πολύ την χώρα σε οικονομικό επίπεδο και νοοτροπία. Φοβού τους Έλληνες...

Βρε τι έχουμε πάθει.

Ε,βέβαια μπορούμε να γίνουμε πλούσια χώρα.Με τόσα που παράγουμε και εξάγουμε, αλίμονο! Το ζητούμενο είναι εμείς πως θα είμαστε. Και η Κίνα παράγει...και η Ινδία...αλλά πεινανε!!! Αν είναι έτσι,να "μας λείπει το βύσσινο"ευχαριστούμε πολύ ,δε θα πάρουμε.

Τίγκα στους κάφρους

Η Κίνα παράγει και δεν πεινάει - το αντίθετο. Η Ινδια δεν παράγει τίποτα για το μέγεθος της και είναι τίγκα στη διαφθορά.

προς 22:15

Εμείς καλέ μου που δε παράγουμε τίποτα σε σύγκριση με μια υπερδύναμη όπως η Κίνα,και ζούμε καλλίτερα!Τι μου γράφεις τώρα; Οι Ινδοί παράγουν αυτοκίνητα.Και πεινανε! Κόψτε λοιπόν αυτό το τροπάριο της παραγωγης και της δήθεν ανάπτυξης. Λέμε ναι στη παραγωγή.Ναι στις εξαγωγές...αλλά να υπάρχει ένα καλό βιοτικό επίπεδο για τον Έλληνα.Καλλιτερο!Όχι χειρότερο,και ούτε το ίδιο. Να βράσω την αναπτυξη...που οδηγεί στην εξαθλίωση του κόσμου.

Τεξανός

Αν το πακέτο Ελλάδα, με το καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη, παγκόσμιας κλάσης ναυτιλία, αξεπέραστη ιστορία, υπέροχη κουζίνα και αρκετά αλλα, το είχαν Αμερικανοί managers, θα έκαναν την Ελβετία να φαίνεται σε σχέση με την Ελλάδα όπως φαίνεται τώρα η Ελλάδα σε σχέση με την Ελβετία. Αλλά η δημιουργία πλούτου διώχνει τη μιζέρια και τα αριστεριλίκια, οπότε για πολλούς στην Ελλάδα δεν είναι επιθυμητή. Θα πάρει χρόνο - ο νεοέλληνας έφαγε κατήχηση από το αριστερό κατεστημένο (με τις δεξιότατες συνήθειες και τσέπες) 40 χρόνια τώρα - του έκαψε το μυαλό χωρίς να καταλάβει τίποτα.

Αγαπητέ πρέπει και εσυ να ζήσεις .

Δεν ξέρεις γιατι η Ελλαδα δεν θελει να γίνει πλούσια και αναπτηγμενη χώρα ;Αυτή είναι η δουλειά σου ,κάνε μια μελέτη ,τι εγεινε στην Ελλάδα με την λήξη του 2ου Παγκόσμιου Πολεμου μέχρι αυτή την στιγμή ,που γράφονται αυτές οι γραμμές.Ποσος πλούτος μπήκε στην Ελλάδα και ποιοι τον διαχειρίστηκαν .Αλλα να παρουσιάσεις όλα τα ονόματα μηδενος εξαιρουμένου .Ολη η Ευρώπη ήταν ερείπια .

ελλην βλαξ

Καλύτερα να γίνει ευτυχισμένη χώρα

Ο λαός δεν νοιάζεται, ουτε ντρέπεται

Για να γίνει η Ελλάδα πλούσια χώρα πρέπει να αλλάξει η μενταλιτέ του αριστεροστροφου ελληνικού λαού. Ο οποίος κοιμάται με τα τσαρούχια. Επι Ανδρέα είχαμε αποεπένδυση όπως και επι Τσιπρα. Επι εκσυγχρονιστών οι Αμεσες Ξενες Επενδύσεις ήσαν 1-2 δις/ετος, επι Κωστακη 3-4 δις παρά τα διετή αίσχη των αριστερών διαδηλώσεων κάθε Πέμπτη για τη Παιδεία και καθημερινά είτε από τους Κουρδους είτε για τον Γρηγορόπουλο, ειτε από την ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου, ειτε την ΑΔΕΔΥ, ειτε απο την νεοφανή Ενωση Ενταντικολόγων, ειτε από τον διετή αποκλεισμό του ΟΛΠ, ειτε από τους εργαζόμενους στην ΟΑ ή στον ΟΤΕ, ειτε από τους "επιστρατευμενους" Ναυτικούς του ΚΚΕ/Συριζα, ειτε για το ασφαλιστικό της Πετραλιά! Την ιδια δεκαετία στην Τουρκία ήσαν 20 δις/ετος. Ντρεπόντουσαν οι Ελληνες από αυτόν το δείκτη- ξεφτίλα; όχι. Στην Ελλάδα επενδυθηκαν 20 δις και στην Τουρκία 200 δις. ΞΕΦΤΙΛΕΣ (ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΙ).

ΟΒΑΜ

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι είναι έτσι όπως τα λες . Μόνο που έπρεπε να πεις κι άλλα. Όντως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ιδιοσυγκρασία του λαού της . Κάθε επιλογή ή "τοποθέτηση"του μέσου Έλλήνά στα προβλήματα της ζωής δείχνουν ποιός είναι . Ακόμη και η θρησκεία μας που δεν μας την επέβαλε κανείς - εμείς την υιοθετήσαμε -είναι εικόνα του εαυτού μας . Και γιαυτό πρέπει και αυτήν να την αλλάξουμε βελτιώνοντάς την . Δεν μπορεί να τα κάνεις όλα μπάχαλο σαυτή τη ζωή πιστεύοντας ότι με μια μεταμέλεια θα περάσεις καλά στην άλλη. Αυτά έχουν όμως νόημα μόνον για τις επόμενες γενεές , διότι οι ήδη ώριμοι Έλληνες είναι κατά βαση "καμμένοι" όπως και ο συνώνυμος κύριος . Αναφορικά με τις δυνατότητες της χώρας , έχω να παρατηρήσω τα εξής: Η Ελλάδα στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είχε να αντιμετωπίσει ένα κεφαλαιώδους σημασίας πρόβλημα που ξεκίναγε από την προπολεμική της καθυστέρηση και γινόταν εκρηκτικό μετά τις καταστροφές της Κατοχής και του Συμμοριτοπολέμου. Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία συνηγορούν στο ότι ήταν ορθή η επιλογή να στραφεί το ενδιαφέρον στις κατασκευές . Είναι βασικό στοιχείο η Εστία για τον Έλληνα ενώ ταυτόχρονα κατά συντριπτικό ποσοστό οι Έλληνες ηταν (όχι πλέον) εντελώς ανεκπαίδευτοι για οποιαδήποτε παραγωγική ενασχόληση. Αρα οι κατασκευές οικοδομλών ήταν όντως η λύση , διότι δεν απαιτούσαν ιδιαίτερες δεξιότητες. Είναι εντελώς άλλο θέμα οι κατασκευές στις υποδομές , που όμως και εκεί υπήρχαν τρομακτικές ανάγκες . Η φούσκα στην κατασκευή οικοδομών δημιουργήθηκε και έσκασε , απλά διότι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτές δεν έλαβαν υπόψη τους ποιές ήταν οι πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων. Απλά όλοι έχουν το σπίτι τους που κατά κανόνα είναι καλό.Άρα το πάρτυ εκεί έλαβε τέλος. Δεν πιστεύω ότι η προσέγγιση κάποιων στο τι "μέλλει γενέσθαι"πλέον είναι σωστή , διότι είναι άνθρωποι που προσεγγίζουν το θέμα συστηματικά από την "εμπορική" πλευρά του , που είναι α αγκαία αλλά όχι αρκετή. Άποψη μου αποτελεί το ότι πρέπει να κάνουμε κάτι που δεν κάνουμε, αλλά το κάνουν άλλοι .Να βάλουμε την επιστήμη μπροστά από το εμπόριο .Να παράγουμε δηλαδή πιο πολλά προιόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας συνδέοντας τα πανεπιστήμια με την παραγωγή και να αφήσουμε τα λάδια και τις ελιές. Εδώ ξαναγυρίζουμε βέβαια εκεί που το τοποθετεί ο προλαλήσας και να χάσουν οι αριστεροί την ψυχή τους και οι υπόλοιποι να διαγράψουν την αριστερά .Αλλοιώς δεν γίνεται τίποτα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία