Φόβος και σιωπή για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν
nea_2

Εύα Παυλάτου

Φόβος και σιωπή για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν οι γυναίκες έχουν εξαφανιστεί από τους δρόμους της Καμπούλ ενώ ΕΕ, ΗΠΑ και 20 ακόμα χώρες συνυπογράφουν κοινή δήλωση στην οποία εκφράζουν την βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν

Οι δρόμοι στην Καμπούλ ξαναβρήκαν τους κανονικούς τους ρυθμούς δύο ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Όμως, υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή από την Κυριακή, που οι ακραίοι Ισλαμιστές μπήκαν στην πόλη, χωρίς να βρουν αντίσταση από κυβέρνηση και στρατό... οι γυναίκες έχουν εξαφανιστεί.

Αν και οι Ταλιμπάν στην πρώτη ιστορική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη υποσχέθηκαν επανειλημμένα πως οι γυναίκες θα έχουν όλα τα δικαιώματα και τα νεαρά κορίτσια θα μπορούν να συνεχίσουν το σχολείο, αρκεί να ακολουθούν τις αξίες του Ισλάμ, φαίνεται πως οι Αφγανές δεν πείστηκαν έχοντας κατά νου την προηγούμενη διακυβέρνηση των ακραίων Ισλαμιστών από το 1996 μέχρι το 2001. Εκείνη την ζοφερή περίοδο οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα, τα κορίτσια μπορούσαν να πάνε στο σχολείο μέχρι την ηλικία των 10 ετών ενώ η τιμωρία για την μοιχεία ήταν ο δημόσιος λιθοβολισμός συχνά μέχρι θανάτου.

Τώρα, όσες γυναίκες είναι τολμηρές και κυκλοφορούν ακόμα στους δρόμους φροντίζουν να καλύπτουν με μπούρκα το πρόσωπο και το σώμα τους ενώ ένας ιδιοκτήτης σε κατάστημα ρούχων της Καμπούλ δηλώνει ικανοποιημένος στο CNN, αφού μετά την εγκαθίδρυση των Ταλιμπάν στην εξουσία, άντρες συρρέουν στο κατάστημά του για να αγοράσουν μπούρκα για τις συζύγους, τις κόρες τους και τα άλλα θηλυκά μέλη της οικογένειας, καθώς θεωρούν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κυκλοφορούν με ασφάλεια οι γυναίκες και πάλι στους δρόμους.

Πριν 20 χρόνια ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου πως «Το καθεστώς των Ταλιμπάν τελείωσε αλλά η ευθύνη που φέρουμε για τον λαό του Αφγανιστάν δεν έχει τελειώσει. Εργαζόμαστε για μια νέα εποχή με ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια για αυτή την χώρα». Αυτή ήταν μια υπόσχεση που έκανε τον αφγανικό λαό να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον. Δυστυχώς, αυτό το όνειρο γκρεμίστηκε όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ και μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο. Εικόνες χάους στην αφγανική πρωτεύουσα είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά η εικόνα ενός μαχητή των Ταλιμπάν που κάλυψε με μπογιά διαφημιστικές αφίσες με νύφες έξω από ένα ινστιτούτο ομορφιάς είναι ενδεικτική για το τι περιμένει τις γυναίκες στην πολύπαθη χώρα από δω και πέρα.

Την Τετάρτη η ΕΕ, οι ΗΠΑ και 20 ακόμα χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν. Στην δήλωση εκφράζεται η βαθιά ανησυχία για τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, την εργασία και την ελεύθερη κυκλοφορία. Σε τι μπορούν να ελπίζουν οι Αφγανές για να μην επιστρέψουν στον Μεσαίωνα; Είναι οι Ταλιμπάν του 2021 οι ίδιοι με τους Ταλιμπάν του 2001;

Στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε πως επιθυμούν την βοήθεια και την χρηματοδότηση της διεθνούς κοινότητας. Αν η νέα γενιά των Ταλιμπάν αναζητά συμμάχους και όχι την απομόνωση, με δεδομένη και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, ίσως να χορηγήσουν στις γυναίκες κάποια δικαιώματα «για τα μάτια της Δύσης». Όμως, η παρακολούθηση από την διεθνή κοινότητα της διασφάλισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των γυναικών είναι η μόνη ελπίδα για να έχουν μια ασφαλή ζωή και να συνεχίσουν να ονειρεύονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ