Εγκώμια και αγκάθια
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Εγκώμια και αγκάθια

Τι θα ευχόταν για τη νέα χρονιά μια, επί ολόκληρη δεκαετία, ζορισμένη, ταλαιπωρημένη και εξουθενωμένη χώρα;

Τι θα προσδοκούσε, άραγε, για το 2024 αυτή που χαρακτηρίστηκε «μαύρο πρόβατο» και βρέθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης;

Μα τι άλλο από αλλαγή πίστας στη παγκόσμια κατάταξη; Με υψηλή οικονομική ανάπτυξη διεθνή αξιοπιστία, πολιτική σταθερότητα. Α ναι, και με μπόνους , σε ένα ζοφερά εμπόλεμο κόσμο με αυταρχικούς και εξτρεμιστές ηγέτες , την αμυντική θωράκιση της.

Μόνο που μια τέτοια διεθνή αναγνώριση δεν προκύπτει ξαφνικά από το πουθενά. Ούτε προέρχεται από το γενναιόδωρο σακούλι ενός γαλαντόμου Αι-Βασίλη. Δεν μοιράζονται τσάμπα τα εύσημα και τα εγκώμια. Δεν απονέμονται χάριν γούστου από εγκύρους κριτές έπαινοι και ύμνοι.

Σαν αυτούς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα από κορυφαία αλλοδαπά ΜΜΕ. ¨Όχι επειδή οι αναλυτές τους λάτρεψαν ξανά το μουσακά το ελαιόλαδο, τη Νάνα Μούσχουρη, το ντόπιο γιαούρτι, το συρτάκι και τα ελληνικά νησιά. Κάθε άλλο. Οι διαπιστώσεις τους απορρέουν ύστερα από έρευνα των επιτευγμάτων σκληρής δουλειάς και επίπονης αναδιάρθρωσης
Δεν ανέδειξε από σπόντα την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς για το 2023 το εγκριτο φιλελευθερο βρετανικό περιοδικό Economist . Δεν της χάρισε αυτή τη τιμή ανασύροντας τυχαία το όνομα της από ένα σάκο με επωνύμους κερδοφόρους λαχνούς.

Τσεκάρισε εξονυχιστικά τις 34 πλουσιότερες χώρες και βρήκε τη φωτεινή εξαίρεση. Αναγνώρισε και επιδοκίμασε αυτή που έχει βελτιωθεί περισσότερο. Αναπόφευκτα την κατέταξε στη στην κορυφή της ετήσιας ταξινόμησης του.

Το ίδιο διθυραμβικό για τις ελληνικές οικονομικές επιδόσεις εμφανίστηκες το δεξιόστροφο λαϊκιστικό γερμανικό ταμπλόιντ Bild Zeitung .Μετά από υπερδεκαετή προκλητική περιφρόνηση προς τους «τεμπέληδες, άπληστους, σπάταλους, συνταξιούχους πολυτελείας και ουζοπότες Έλληνες», υποχρεώθηκε να αποδεχτεί την αλήθεια για το σημερινό «γαλανόλευκο θαύμα».

Σε παρόμοιο πνεύμα ανταμοιβής των κόπων και των θυσιών της χώρας στρατευτήκαν και οι New York Times. Επιβράβευσαν την Ελλάδα ταυτόχρονα με την εκ νέου αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης Moody's , Fitch και S&P.

Το κυρίαρχο, ωστόσο, είναι ότι αυτός συντονισμός σε αισιόδοξα για τη χώρα σενάρια εδράζεται σε αναμφισβήτητα στοιχεία. ,Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα καταγράφει πρωτοφανή ανάπτυξη με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Και, για φαντάσου, το έλλειμμα του εγχώριου προϋπολογισμού είναι μικρότερο από εκείνο της Γερμανίας το 2023 και το 2024.

Κλείσιμο
Επί πλέον η Ελλάδα αποπληρώνει τις δανειακές τις υποχρεώσεις του τεράστιου, ως ποσοστού του ΑΕΠ, εθνικού χρέους της νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η ανεργία για πρώτη φόρα βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό ,εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε στενό εύρος.

Κι ακόμη, ο τουρισμός κτυπάει αλλεπάλληλα ρεκόρ. Το χρηματιστήριο υπεραποδίδει. Παρατηρείται κατασκευαστική φρενίτιδα και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Πολυεθνικές εταιρείες επενδύουν αναγνωρίζοντας τη χώρα ως ελκυστικό προορισμό. Οι τράπεζες που έχουν εξυγιανθεί δανείζουν ξανά ωφελώντας την ευρύτερη οικονομία. Η μείωση των φόρων και του δημόσιου χρέους τονώνει την ανάκαμψη.

Σε κάθε περίπτωση τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν την είσοδο σε μια κανονικότητα. Με δυναμική καλύτερων ημερών διαβίωσης. Αλλά δεν προϊδεάζουν αυτόματα σε μια φανταχτερή ευδαιμονία ώστε να αναρριχηθούν ενθουσιασμένοι οι πολίτες σε ροζ σύννεφα και να σύρουν σε ψυχική έξαψη επίγειους χορούς με νταούλια και ζουρνάδες.

Όπα μια στιγμή. Ας κάνουν λίγο κράτει οι αιθεροβάμονες. Πλάι στα ανακουφιστικά εγκώμια φυτρώνουν αγκάθια. Ανάμεσα στις καλλιεργημένες προοπτικές ευημερίας στριμώχνονται επιβλαβή ζιζάνια. Μη πάμε μακριά .Οι διεθνείς καθώς και οι εγχώριες οικονομικές ανασκοπήσεις σημειώνουν ότι τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα υποφέρουν από φαινόμενα αισχροκέρδειας. Στριμώχνονται από τις όλο και υψηλότερες τιμές για καθημερινά αγαθά και υπηρεσίες.

Επίσης, το υψηλό επίπεδο φοροδιαφυγής εξακολουθεί να αποτελεί «εθνικό σπορ». Η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει το ποσό των διαφυγόντων φόρων σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο μισό των κρατικών δαπανών.

Κι από κοντά παραμένουν αλώβητες οι αγκιστρώσεις σε χρόνιες παθογένειες που φρέναραν τα αναγκαία τολμηρά μεταρρυθμιστικά βήματα. Πόσο μάλλον όταν καραδοκούν άφθαρτες οι εκδηλώσεις διαχειριστικής και γραφειοκρατικής αλαζονείας.

Αλλά ας μη μιζεριάσουμε χρονιάρες μέρες. Η ρότα της χώρας είναι ευνοϊκή. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει ευημερία χωρίς βάσανα, και «στραβές» δίχως ελπίδες. Ας ευχηθούμε ολόψυχα για ένα αίσιο , ευτυχές, συμφιλιωμένο και δημιουργικό 2024.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK