stefanakidis_vassilis

Τελικά εμείς είμαστε πιο μάγκες ή οι Κύπριοι;

Βασίλης Στεφανακίδης

Την περασμένη εβδομάδα η Κύπρος βγήκε στις αγορές με ένα 10ετές ομόλογο. Ζητούσε 1,5 δισ. και της προσφέρθηκαν 5,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή μεγάλη προθυμία προσφοράς χρήματος από τις αγορές. 

Και πώς διαμορφώθηκε το επιτόκιο δανεισμού; Στο 2,4%! Ενα επιτόκιο άκρως δελεαστικό, που με απλά λόγια καταδεικνύει ότι η Κύπρος επανήλθε στην κανονικότητα και πραγματοποιεί μια καθαρή έξοδο στην πράξη και όχι στα λόγια. Οι αγορές εμπιστεύονται την Κύπρο, τη θεωρούν φερέγγυα και αξιόχρεη και γι’ αυτό τοποθετούν τα κεφάλαιά τους.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη χώρα που έχει βγει κι αυτή από μνημόνια, η Πορτογαλία, βλέπει τα επιτόκια στη δευτερογενή αγορά ομολόγων να κυμαίνονται πέριξ του 1,8% και σε ανάλογα επίπεδα και για την Ιρλανδία, ενώ για εμάς οι αγορές είναι ακόμα κλειστές με τα απαγορευτικά επιτόκια του +4%.

Περιττεύει η αναφορά στην ανάπτυξη αυτών των χωρών και στις προοπτικές που σημειώνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης για τις οικονομίες τους. Με μια κουβέντα, ουδεμία σχέση με εμάς.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς κατάφεραν αυτές οι τρεις χώρες που μπήκαν μετά από εμάς σε μνημόνια να βγουν πολύ νωρίτερα, να τρέχουν τώρα με αξιοζήλευτους ρυθμούς ανάπτυξης και να μπορούν να διαχέουν αυτή την αύξηση στις κοινωνίες τους;

Τι παραπάνω έκαναν αυτοί και τι λιγότερο εμείς που συνεχίζουμε να ταλανιζόμαστε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας;

Είναι μήπως εξυπνότεροι ή εργατικότεροι από εμάς; Εργατικότεροι δεν νομίζω. Εξυπνότεροι όμως ναι, και αυτό προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Αυτοί οι λαοί επέλεξαν να τους κυβερνήσουν άνθρωποι που έβαλαν τα προσωπικά τους συμφέροντα, τους κομματικούς ανταγωνισμούς και τις διαφορές τους στην άκρη και δούλεψαν όλοι μαζί ώστε να απαλλαγούν μια ώρα αρχύτερα από τις τρόικες και τους δανειστές. Εφάρμοσαν τα μνημόνια χωρίς κουτοπονηριές και ήπιαν το φάρμακο που τους έδωσαν χωρίς περιττές αντιρρήσεις. Ναι, φτώχυναν κι αυτοί, έχασαν πολλά από τα κεκτημένα τους, τσαλακώθηκε η εθνική τους περηφάνια, πόνεσαν, μάτωσαν, αλλά στο τέλος βγήκαν νικητές από την περιπέτειά τους. Εφεξής μπορούν να σχεδιάζουν μόνοι το μέλλον τους και τα κόμματά τους να γίνουν ξανά αντίπαλοι, ξεδιπλώνοντας το καθένα το πρόγραμμα, το όραμα και τις ιδέες του ώστε να λειτουργήσει η Δημοκρατία τους με πολυφωνία. Οσο όμως βρίσκονταν υπό το καθεστώς μνημονίου, τουλάχιστον τα κόμματα εξουσίας αλληλοστηρίζονταν και δεν υπέσκαπταν το ένα το άλλο.

Τι συνέβη όμως στα καθ’ ημάς και αυτή η οδυνηρή περιπέτεια κράτησε 8 ολόκληρα χρόνια, η ουρά της, δε, θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα καθώς οι δεσμεύσεις επεκτείνονται μέχρι το 2060;

Ολοι το ξέρουμε αλλά δεν το ομολογούμε. Γιατί κι εμείς, ο λαός, έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας σε σχέση με το πολιτικό προσωπικό που μας εκπροσωπεί.

Από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο όλοι τάχθηκαν εναντίον όλων. Ακόμα και στο κυβερνητικό κόμμα που εξελέγη με 44%, οι περισσότεροι από τους βουλευτές του μάχονταν κατά των μέτρων που επιβλήθηκαν από τη σύναψη του μνημονίου που υπογράφηκε, ας μην το ξεχνάμε, προκειμένου να μη χρεοκοπήσουμε ατάκτως. Οσο για την αντιπολίτευση, η αξιωματική στα Ζάππεια «πετροβολούσε» τους δανειστές με απόψεις και προγράμματα που πόρρω απείχαν από την πραγματικότητα και η ελάσσων στην πλατεία των Αγανακτισμένων έστηνε κρεμάλες για τους «δωσίλογους γερμανοτσολιάδες». Και μετά, όταν τα Ζάππεια ήρθαν στην εξουσία και διαπίστωσαν ότι όσα έλεγαν πριν ήταν απλώς μπαρούφες και προσγειώθηκαν, γρήγορα ευτυχώς, στη σκληρή πραγματικότητα, άρχισε να αχνοφαίνεται κάποιο φως αισιοδοξίας ότι τελειώνει το μαρτύριό μας. Εμείς όμως, δηλαδή ο λαός, τότε αποφασίσαμε να αλλάξουμε κυβέρνηση και να δώσουμε την ηγεσία στους Αγανακτισμένους της πλατείας που μας υπόσχονταν ότι θα μας δώσουν πίσω όσα μας πήραν οι προηγούμενοι! Και μέχρι να μάθουν κι αυτοί πως τα ανώγεια και τα κατώγια δεν χτίζονται με λόγια, μας φόρεσαν ένα ακόμα μνημόνιο, το τρίτο και σκληρότερο. Τότε κατάλαβαν, βλέποντας και τις τρεις άλλες χώρες να εξέρχονται από τα μνημόνια, πως αν δεν το εφαρμόσουν κατά γράμμα σωτηρία δεν υπάρχει στον αιώνα τον άπαντα. Υποτακτικοί και πειθήνιοι για τρία χρόνια και αφού έδωσαν τα πάντα στους δανειστές, υπερηφανεύονται σήμερα ότι μας έβγαλαν από την κρίση και μας γλίτωσαν από τα νύχια τους.

Αν βγάλει κανείς τις κομματικές παρωπίδες, την προσωπική ιστορία και τις συμπάθειες - αντιπάθειες, νομίζω δεν θα διαφωνήσει πως τελικά οι επιλογές ημών των πολιτών έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ό,τι μας συμβαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Ξεχναμε βεβαια...

Ξεχναμε να αναφερουμε βεβαια οτι η Κυπρος εκανε ενα μεγαλοπρεπεστατο κουρεμα των καταθεσεων που εδωσε ανασα και ξεπληρωσε μεμιας ποσοστο του χρεους της....πραγμα που εδω στην Ελλαδα δεν εγινε για να μη χασουνε τα λεφτακια τους οι μεγαλοκαταθετες.....

Εν ολιγοις

Συγκριση με την Κυπρο που εχει πληθυσμο τρεις φορες το Περιστερι. Αυτο δεν ειναι μαγκια αλλα το αλλο με το φινιστρινι.

Τότε, δεν θα ζούμε

Και ετσι μένει αλωβητος ο πελατειακος φασισμός. Αφού δεν τον αναφέρει κανείς μένει στα αζήτητα. Άρα προβλέπεται όχι μόνο το 2060, αλλά έτη περαιτέρω. Μια και την χώρα την έχει καταλάβει ο στρατός κατοχής του δημοσιουπαλληλικου κατεστημένου. Το αποδειξε περίτρανα με το δημοψήφισμα του 62%.Με τους Κυπρίους μειαζαμε μέχρι την εισβολη του '74, όταν ο φασιστοκομμουνισμος με την γνωστή πλύση εγκεφάλου είχε την πλειοψηφια στο νησί. Ενώ σε μας ο πελατειακος φασισμός, ο προθάλαμος του φασιστοκομμουνισμου δεν έκανε το ίδιο λάθος. Δεν άλλαξε στρατοπαιδο να προκαλέσει την μηνιν των δημοκρατικών χωρών του δυτικού κοσμου .Ειδικά το Τσιπρακι έγινε αμερικανάκι. Ευτυχώς γιατί ο σκύλος από απέναντι έχει εκτραχυνθει. Έτσι ήμαστε στην φάκα. Το 62% να τρώει, να το ταΐζει ο ιδιωτικος τομέας, και να μην φθάνουν τα λεφτά και να δανειζομαστε αβέρτα. Το χρεος αλματωδως να ανέρχεται. Μέχρι που μπήκε το υπερταμειο, τα ασημηκα του έθνους. Ξεπουλωντας λίγα λίγα, θα ζουν σαν πρίγκιπες ο σκληρός πυρήνας του ερυθρού φασισμου. Του πελατειακου φασισμου. Της δικτακτοριας των κομμάτων της Βουλής. Βέβαια η ΝΔ αλληλοσυμπληρωνει την πιο πάνω θεωρεία, με την αναλλαγή στην εξουσία του πελατειακου φασισμου. Αν δεν το κανει δεν περνει ψηφους.Φοβάμαι ότι είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Και έχουμε μπει στο λούκι των συναιχων μειωσεων των εισοδημάτων, και αυξήσεων του κρατισμου, της φεουδαρχιας των κομμάταρχων με τους επιτηρητες επιστατες, τους δημόσιους υπαλληλους.Έτσι και μεχρι το '60 ,θα τρώμε από την λίστα του υπερταμειου και το ιδανικό του πελατειακου φασισμου, να μην δουλεύουμε και να πληρωνομεστε ,θα εκπληρωθει.Ζητώ.

Bill

Μια χαρά είναι η Κύπρος και δίνει δουλειές σε πολλούς Ελλαδίτες και έχει δώσει ευκαιρία σε άλλους τόσους να γλιτώσουν από τη μιζέρα της χώρας μας. Καμία σχέση με την Ελλάδα. Πέρα από τα δεινά που προκάλεσαν, οι Άγγλοι άφησαν ένα σοβαρό και οργανωμένο κράτος. Η ανεργία μειώνεται, υπάρχουν δουλειές και ανάπτυξη παντού. Είχα την τύχη να ζήσω στο πανέμορφο νησί και να δω πως λειτουργούν οι άνθρωποι εκεί. Απλά, καμία σχέση με εμάς στην Ελλάδα και μπράβο τους. Όσο για την κατοχή του νησιού, Μ-16, είναι 800.000 και οι Τούρκοι 80.000.000 εκκατομύρια. Να μην ξεχναμε τις τεράστες ευθύνες της Ελλάδας, για τη απώλεια, της Μ. Ασίας, του Ελληνικού πληθυσμού της Πόλης, την εγκατάλειψη των Ελλήνων της Β. Ηπείρου και τις ευθύνες στην Κυπριακή τραγωδία...μάλλον οι παλαιοελλαδίτες, δεν κατανοείτε καλά τα σφάλματα σας, από το 21 μέχρι και σήμερα...και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε...

kent

Νομιζω οτι καλυτερη απαντηση στον αρθογραφο απο το σχολιο του Κυπριου σχολιαστη δεν υπαρχει.Το βασικο προβλημα για το οποιο η χωρα μπηκε στα μνημονια δεν λυθηκε.Υπαρχει ακομα ενας τεραστιος ογκος μη εξυπηρετουμενων δανειων.Σε μια χωρα με 15 δις ΑΕΠ τα μη εξυπηρετουμενα δανεια ειναι γυρω στα 25 δις δλδ πανω απο 150% του ΑΕΠ της,για ποιο success story μιλαμε?Πριν λιγο καιρο το Κυπριακο Δημοσιο αναγκαστηκε να επεμβει για να διασωσει την Συνεργατικη Τραπεζα,μια εμβληματικη για την Κυπρο τραπεζα,με 100 χρονων ιστορια,η οποια τελικα δεν απεφυγε το λουκετο.Κι εκει οι ομολογιουχοι εχασαν τις περιουσιες τους,κι εκει υπαρχει υψηλοτατη ανεργια και μεταναστευση,κι εκει δυστυχουν οι ανθρωποι κι ευημερουν οι αριθμοι.Το ιδιο και στην Πορτογαλια το ιδιο και στην Ιρλανδια.Η διαφορα αυτων των χωρων ειναι οτι δεν εχουν τοσο υψηλο ΔΗΜΟΣΙΟ χρεος οσο εχει η Ελλαδα γι αυτο και το Κυπριακο ΔΗΜΟΣΙΟ μπορει να δανειζεται με χαμηλοτερα επιτοκια απ οτι το Ελληνικο.Καμμιας χωρας τα προβληματα δεν λυθηκαν απο τα μνημονια,πρεπει καποια στιγμη να παψουμε να αναπαραγουμε τις μπουρδες που μας σερβιρουν οι Βρυξελλες και τα παπαγαλακια τους.

ΑΡΗΣ

ΣΩΣΑΝΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΟΧΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

ξεχνασ το πιο σημαντικο

Απο ολους οσους αναφερες οτι φταινε, βαλε πρωτους τους δημοσιογραφους που αναπαραγουν τα παραμυθια των πολιτικων χωρις να τα κρινουν και γλυφουν τα αυτια του κοσμου σε αυτα που ξερουν οτι τους αρεσει να ακουνε, αυτοι προβαλανε τον καθε αχρηστο που "πουλαγε" τηλεοπτικα οπως βαρουφακη. Μην ξεχναμε οτι στην αρχη της κρισης για να μην ακουσουμε οτι φταινε οι πολιτικοι μας και εμεις που φοροδιαφευγαμε ακουγαμε οτι φταινε οι κακοι ξενοι και η τροικα. Μην ξεχναμε οτι προβαλαν τον καθε αχρηστο ψευτοοικονομολογο και πολιτικο απατεωνα που ελεγε οτι υπαρχει εναλλακτικη σε αυτα που εκαναν οι χωρες που τελικα βγηκαν απο την κριση.

ΚΥΠΡΙΟΣ

Οι Κύπριοι είμαστε ένας απαθής λαός με μειωμένα αντανακλαστικά που δεν αντιδρά σχεδόν σε τίποτα. Ο Κύπριος δεν αντέδρασε στο κούρεμα του 2013, όχι λόγω πολιτισμού αλλά λογω του ότι απάθειας. Ο νόμος για την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή πέρασε χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις. Η μειωμένη παραγωγικότητα, η κουμπαροκρατία και η διαφθορά στο δημόσιο καλά κρατεί. Η φοροδιαφυγή σε επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι δεν έχει παταχθεί ακόμη και μετά την κρίση του 2013. Η δημόσια παιδεία έχει υποβαθμιστεί και τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε χάος. Κανείς όμως δεν αντιδρά όσο τα καθαρά προσωπικά του συμφέροντα δεν επηρεάζονται. Οι Κύπριοι πάσχουμε από σοβαρή μορφή ραγιαδισμού! Για ποίες επιτυχίες μιλάμε και γιατί πανηγυρίζουμε;

Μ-16

Πατριώτη, ξέχασες και το σημαντικότερο που δείχνει την απάθειά σας: Οι Τούρκοι κατέχουν το μισό νησί σας και εσείς δεν κάνετε ούτε μια διαδήλωση , έτσι για τα μάτια του κόσμου. Είστε η μόνη χώρα του κόσμου με κατεχόμενο έδαφος της οποίας ο λαός δεν έχει ρίξει ούτε δυναμιτάκι για αντίδραση. Μάλλον φτιάχνεστε να βλέπετε φάτσα-κάρτα στον Πενταδάκτυλο (εκεί που πέθαναν κάποιοι ήρωες ΛΟΚατζήδες το 1974) την σημαία της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Οπότε τι να λέμε μετά για την απάθειά σας στα μνημόνια;; Υ.Γ. Εξαιρούνται από τα παραπάνω οι Ισαάκ και Σολωμού. Αλλά δυο άτομα σε 44 χρόνια είναι τραγική επίδοση..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία