Δεν είναι μόνο η επικοινωνία, είναι και η ουσία!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Δεν είναι μόνο η επικοινωνία, είναι και η ουσία!

Ομολογώ πως τις τελευταίες μέρες, έχω μπερδευτεί με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης. Χωρίς να ξέρω τι είναι σωστό και τι λάθος, τι πρέπει να γίνει και τι δεν έγινε από μόνα τους κάποια γεγονότα στέλνουν ακατάληπτα και δυσνόητα μηνύματα στην ελληνική κοινωνία.

Για παράδειγμα, όταν έκλεισε η οικονομία και αυστηροποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα, στις ΜΕΘ υπήρχαν 277 ασθενείς και 1.200 κρούσματα ημερησίως. Κτύπησε καμπανάκι και για να προληφθεί το κακό έκλεισαν σχεδόν τα πάντα. Δυστυχώς δεν προλάβαμε την επιθετική εξάπλωση και σήμερα βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο με το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία και σχεδόν 650 ασθενείς στις ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Κι όμως τούτες τις ώρες, οι επιστήμονες σκέφτονται να εισηγηθούν μερική χαλάρωση των μέτρων και επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων της οικονομίας.  Χώρια που εδώ και μια εβδομάδα χαλάρωσαν τα μπλόκα  και οι έλεγχοι της αστυνομίας. Κανείς όμως, δεν μπορεί να μας εξηγήσει πειστικά αν ήταν λάθος και πρόωρο το κλείσιμο της οικονομίας ή αν είναι λάθος οι τωρινές εκτιμήσεις για χαλάρωση. Δηλαδή ήταν επικίνδυνη λειτουργία των μικροκαταστημάτων με ραντεβού τον Φεβρουάριο αλλά δεν είναι τώρα; 

Δεν μπορεί  ή τότε ή τώρα υπάρχει κάποιο λάθος και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη από τους εκλεκτούς επιστήμονες της επιτροπής που εισηγούνται. Αντιλαμβάνομαι πως κι αυτοί έχουν κουραστεί και νοιώθουν και την κούραση της κοινωνίας πως φθάνει στα όρια της απείθειας και της αγανάκτησης. Όση όμως κι αν είναι η πίεση της κοινωνίας ενδεχομένως και της κυβέρνησης που στο κάτω-κάτω αυτή επωμίζεται το πολιτικό κόστος, είναι δυσεξήγητο να κλείνεις τη χώρα με 1200 κρούσματα και να την ανοίγεις με 3000!

Ένα άλλο δυσεξήγητο είναι το πρόβλημα που ανέκυψε με το εμβόλιο της Astra zeneca.  Όταν 17 χώρες της ΕΕ, ανάμεσα τους και οι μεγαλύτερες παίρνουν την απόφαση να αναστείλουν τους εμβολιασμούς μέχρι να αποφανθεί εκ νέου ο EMA, υπάρχει ένα θέμα εμείς ως χώρα να συνεχίζουμε κανονικά. Πιθανότατα  αύριο  ο ΕΜΑ να δώσει εκ νέου το πράσινο φως για τη συνέχιση, πλην όμως η αγωνία αυτών των χιλιάδων πολιτών που έχουν κλείσει τα ραντεβού και το κάνουν αυτές τις μέρες, ενώ κάποιοι αναβάλλουν από φόβο το ραντεβού, δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν;

Μαθαίνουμε πως πίσω από όλο αυτό το θόρυβο υπάρχει τεράστιο παρασκήνιο τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη εταιρεία με τη στάση της  “ταπείνωσε” την ΕΕ και τώρα που μπαίνουν στα παιγνίδι τα εμβόλια της Johnson&Johnson  και το Sputnik  με παραγωγή στο έδαφος της Γερμανίας, της Ιταλίας κλπ ενδεχομένως κάποιοι ισχυροί της Ευρώπης αποφάσισαν να της δώσουν ένα μάθημα.

 Άλλο αυτό όμως κι άλλο να παίζουν με την αγωνία των πολιτών για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Με άλλα λόγια δεν θα παθαίνουμε κι εμείς τίποτα αν μεταθέταμε για  3-4 μέρες  αυτά τα ραντεβού μέχρι να ξεκαθαρίσει το  τοπίο από τον ΕΜΑ.

 Ένα τρίτο όχι τόσο επικοινωνιακό αλλά κυρίως ουσιαστικό είναι  η δημόσια συμπεριφορά και εικόνα ορισμένων  κυβερνητικών στελεχών  που αποπνέουν έντονα την αλαζονεία της εξουσίας. Φαινόμενα από τα οποία δυστυχώς δεν μπορεί να ξεφύγει καμιά κυβέρνηση.

Όμως όταν ο πρωθυπουργός καλεί τον Τσίπρα να μαζέψει τους Πολλάκηδες, θα έπρεπε να μαζέψει πρώτα και τους δικούς τους βουλευτές, νονούς και υπουργούς που εκτίθενται διαρκώς στα μέσα ενημέρωσης και στα social media και στο τέλος αναγκάζεται να απολογείται για λογαριασμό τους ο ίδιος. Αν ορισμένοι δεν έχουν την αίσθηση του μέτρου, κάποιος πρέπει να τους την επιβάλλει. Διαφορετικά θα αρχίσει μια φθορά η οποία μπορεί να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα καθώς δεν βοηθά ούτε η κατάσταση της οικονομίας ούτε η εξέλιξη της πανδημίας και του ρυθμού των εμβολιασμών.

 Το μόνο ευτύχημα για την κυβέρνηση στην παρούσα φάση είναι πως  οι απέναντι, απλώς κάνουν περισσότερα λάθη και γκάφες. Αν σοβαρευτούν όμως;
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα