Η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
vasilis-dalianis1

Βασίλης Δαλιάνης

Η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ επισκέπτεται την Ουάσιγκτον. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλάει στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρεται στις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις της πολιτείας της Καλιφόρνια με το Μεξικό και καλεί τις ΗΠΑ να σεβαστούν την ιστορία, τη γλωσσική συνέχεια και τη σταθερότητα της περιοχής και να επιτρέψουν στην Καλιφόρνια να αποτελέσει την 32η ομόσπονδη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού

Κάπου εδώ τελειώνει η φαντασία και ξεκινά η πραγματικότητα. 

Κανένας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα τολμούσε, φυσικά, να πει κάτι τέτοιο στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για τους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ο τελευταίος, μιας μεγάλης σειράς Προέδρων που «ζήτησε»  την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξακολουθούν να βλέπουν την Ε.Ε. με το μικροσκόπιο παρελθουσών δεκαετιών. Και δεν είναι η μόνη χώρα…

Κλείσιμο
Η στάση της Τουρκίας απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» και τους Κούρδους, θα μπορούσε να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει μια και έξω η Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που υποστηρίζουν –σε καμία περίπτωση δημόσια-οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι Τούρκοι. Πως η Τουρκία δεν έχει καμία, μα καμία, θέση στην Ε.Ε. 

Δεν πρόκειται για αντί – τουρκικά αισθήματα από την Ευρώπη. Απλώς για κοινή λογική. Η Ε.Ε. δεν είναι η νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ούτε η Eurovision. Για ποιον λόγο τα ευρωπαϊκά σύνορα να επεκταθούν μέχρι τη Συρία και το Ιράκ; Αν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε, γιατί όχι το Ισραήλ; Άλλωστε το Ισραήλ, πολιτισμικά, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ευρώπη. Συνεπώς γιατί όχι και η Αίγυπτος ή το Μαρόκο; 

Η Ε.Ε. δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που ήταν πριν 20 χρόνια. Δεν είμαστε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, όπως για παράδειγμα η NAFTA. Η Ε.Ε είναι μια οικονομική, κυρίως, ένωση, με την νομισματική ένωση να αποτελεί την πρώτη ταχύτητα, η οποία εξελίσσεται σε μια sui generis πολική ένωση. 

Παρόλα τα δομικά της προβλήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Αρκετά μεγαλύτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οικονομικός γίγαντας σε σχέση με την Κίνα. Οικονομικός Τιτάνας σε σχέση με τη Ρωσία. 

Η διαρκής μεγέθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν γίνεται παρά να την μετατρέψει σε φούσκα. Η οποία αντί να ασχοληθεί με τα εσωτερικά της ζητήματα συνεχίζει να πλησιάζει μια χώρα, η οποία επιλέγει διαρκώς να απομακρύνεται. 

Πρόκειται για καλούς λογαριασμούς, εφόσον φυσικά θέλεις να έχεις καλούς φίλους στη γειτονιά σου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK