vasilis-dalianis1

Η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Βασίλης Δαλιάνης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ επισκέπτεται την Ουάσιγκτον. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλάει στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρεται στις ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις της πολιτείας της Καλιφόρνια με το Μεξικό και καλεί τις ΗΠΑ να σεβαστούν την ιστορία, τη γλωσσική συνέχεια και τη σταθερότητα της περιοχής και να επιτρέψουν στην Καλιφόρνια να αποτελέσει την 32η ομόσπονδη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού

Κάπου εδώ τελειώνει η φαντασία και ξεκινά η πραγματικότητα. 

Κανένας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα τολμούσε, φυσικά, να πει κάτι τέτοιο στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για τους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ο τελευταίος, μιας μεγάλης σειράς Προέδρων που «ζήτησε»  την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξακολουθούν να βλέπουν την Ε.Ε. με το μικροσκόπιο παρελθουσών δεκαετιών. Και δεν είναι η μόνη χώρα…

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» και τους Κούρδους, θα μπορούσε να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει μια και έξω η Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που υποστηρίζουν –σε καμία περίπτωση δημόσια-οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι Τούρκοι. Πως η Τουρκία δεν έχει καμία, μα καμία, θέση στην Ε.Ε. 

Δεν πρόκειται για αντί – τουρκικά αισθήματα από την Ευρώπη. Απλώς για κοινή λογική. Η Ε.Ε. δεν είναι η νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ούτε η Eurovision. Για ποιον λόγο τα ευρωπαϊκά σύνορα να επεκταθούν μέχρι τη Συρία και το Ιράκ; Αν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε, γιατί όχι το Ισραήλ; Άλλωστε το Ισραήλ, πολιτισμικά, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ευρώπη. Συνεπώς γιατί όχι και η Αίγυπτος ή το Μαρόκο; 

Η Ε.Ε. δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που ήταν πριν 20 χρόνια. Δεν είμαστε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, όπως για παράδειγμα η NAFTA. Η Ε.Ε είναι μια οικονομική, κυρίως, ένωση, με την νομισματική ένωση να αποτελεί την πρώτη ταχύτητα, η οποία εξελίσσεται σε μια sui generis πολική ένωση. 

Παρόλα τα δομικά της προβλήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Αρκετά μεγαλύτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οικονομικός γίγαντας σε σχέση με την Κίνα. Οικονομικός Τιτάνας σε σχέση με τη Ρωσία. 

Η διαρκής μεγέθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν γίνεται παρά να την μετατρέψει σε φούσκα. Η οποία αντί να ασχοληθεί με τα εσωτερικά της ζητήματα συνεχίζει να πλησιάζει μια χώρα, η οποία επιλέγει διαρκώς να απομακρύνεται. 

Πρόκειται για καλούς λογαριασμούς, εφόσον φυσικά θέλεις να έχεις καλούς φίλους στη γειτονιά σου. 

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Η Ευρώπη δεν έχει σταθερά σύνορα

Καθαρά γεωγραφικά,οικονομικά και πολιτιστικά κριτήρια δεν υπάρχουν.ουτε κοινή ιστορια . Τι σχέση έχει η Κύπρος με την Αυστρία; το Ισραήλ άνετα θα μπορούσε να ανήκει στην ΕΕ αλλα δεν το θέλει. η Τουρκία πάλι αν συνεχίσει να αναπτύσσεται έχει και στρατηγική και οικονομική σημασία. δίπλα στα πετρέλαια που χρειάζεται η Δύση βρίσκεται αλλα και απέναντι της Ρωσίας. γιαυτο δεν συμφέρει στην ΕΕ να έρθει σε ρήξη με μια περιφερειακή υπερδύναμη με σύντομα 90.000.000 κατοίκους. Συμφέρει μια Τουρκία σαν ανάχωμα της Ευρώπης στην Ευρασιατικής που να προστατεύει δυτικά συμφεροντα

ΑΣΤΟΣ

Οπως έχει αποδειχθεί πολλάκις ιστορικά, η Τουρκία ΔΕΝ συμφέρει ποτέ και κανέναν εκτός από τους Τούρκους. Αιντε αλλού γιά φιλο-Τουρκική Προπαγάνδα.... Tamam kardash?

Λεωνίδας Στραγάλης

Το μέλλον -και η επιβίωση- είναι η ένωση, αλλά με ποιο τρόπο και με ποια κριτήρια θα γίνει αυτό έχουν πολύ σημασία. Η ένωση έχει να κάνει και με την πρόσμιξη και πως θα μπορέσεις στην ίδια κατσαρόλα να βάλεις έναν τόσο διαφορετικό πολιτισμό όπως της Τουρκίας; Το οτι τρώμε και οι δύο μπακλαβάδες δεν στοιχειωθετεί κανενός είδους ομοιότητα με τον πολιτισμό της Τουρκία είτε με εμάς έιτε με τις άλλες δυτικές χώρες. Στην κυρίως βάση των κοινωνικών απόψεων η Ελλάδα και λοιπές χώρες μοιράζονται τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες φιλοσοφίες-από έννοια της ελευθερίας μέχρι την αντιμετώπιση των γυναικών και του ίδιου το έρωτα. Ναι, οι γλώσσες διαφέρουν, η καθημερινότητα είναι αλλιώς όπως και το ήφος του κάθε λαού μέσα στην ΕΕ, όμως κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ως προς την ενιαία γλώσσα που "μιλάνε" οι Ευρωπαίοι όταν το αυτονόητο πρέπει να εφαρμοστεί. Πολλά από τα αυτονόητα μας δεν είναι και τόσο στην γείτονα χώρα.. Το χάσμα είναι μεγάλο και προς το παρόν αγεφύρωτο. Αν θέλουμε κάποια στιγμή να φτάσουμε σε μια μορφή "federation" της Ευρωπαικής Ένωσης τέτοια κράτη δεν έχουν θέση ανάμεσα στην υπάρχουσα μορφή. Δεν έχει να κάνει με ρατσισμό, ανωτερισμό, ξενοφοβία ή φόβο "μόλυνσης". Είναι απλά κοινή λογική.

Κομνηνος

Ειναι ιστορικα λαθος η Ευρωπη να δεχτει την Τουρκια.Δεν υπαρχει ουδεμια κοινη πολιτιστικη κληρονομια. Η Ευρωπη δεν ειναι μονο οικονομικη ενωση .Για να επιβιωσει χρειαζεται και στοιχειωδη πολιτιστικη συναφεια.

Καράντη Μαρία

Η Κίνα έχει γίνει φέτος η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη: ενημερώσου!

Βασίλης Δαλιάνης

Σας ευχαριστώ για την προτροπή να ενημερώνομαι καλύτερα. Το προσπαθώ. Ίσως οι πηγές μου να μην είναι τόσο καλές όσο ο ιδικές σας. Διότι ας πούμε σύμφωνα με τις δικές μου πηγές, όπως η Eurostat, η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με ονομαστικό ΑΕΠ 17,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή περίπου το 30% του παγκόσμιου πλούτου. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 16,7 τρισ. Η Κίνα με 9,4 και κάπου στο βάθος η Ρωσία με μόλις 2, 016. Φυσικά αν δεν υπάρξει όντως μια πραγματική πολιτική ένωση, τουλάχιστον της Ευρωζώνης, αυτά τα στοιχεία θα έχουν αλλάξει άρδην τα επόμενα 30 χρόνια.

κ

Μαρια, αυτο που λες ειναι σε εισοδημα εκφρασμενο σε εσωτερικη αγοραστικη δυναμη. Εχει λιγο μελλον ακομα η κινα μεχρι να φερει 17 τρις. Και σε αυτα τα μεγεθη, οι γραμμικες προβλεψεις δεν ειναι ο,τι καλυτερο.

αντικειμενικα και ανθρωπιστικα

Η τουρκια ΔΕΝ εχει κανεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεενα δικαιωμα διοτι................εχει κανει -και συνεχιζει-δισεκατομυρια εγκληματα στην ανθρωποτητα. Γενεοκτονιες πολλων λαων και δεν εχει ζητησει ποτέεεεεεεεεεεε συγνωμη, δεν εχει υποστει ποτέ κυρωσεις για τιποτα ....και αν θελει να σκεφτεται ευρωπες και μεγαλεια ΑΣ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ κι ας μας παραδωσει οσα αρπαξε με βια, πχ ιμβρο τενεδο χαλκη Πολη. Ποντο,Μικρα Ασια και μετα τα λεμε ....αν θα μπει στην Ευρωπη.μια 10ετια δοκιμασια αν θα εχει καλη συμπεριφορα=αν θα σεβεται το διεθνες δικαιο. και να κοψει τις παραβιασεις εντελωωωωωωωωωωωωωως.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία