vgontzas_antonis

Προς Ρουβίκωνες και κουκουλοφόρους

Αντώνης Ν. Βγόντζας

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, δεν τολμώ να υποδείξω σε κανέναν να πάει ή να μην πάει. Ολοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Οποιαδήποτε πρόταση προς τρίτον εμπεριέχει βία. Φραστική και ιδεολογική.

Αλλο πράγμα με ενδιαφέρει, όμως, αυτές τις δύσκολες στιγμές πια. Δεν με ενδιαφέρουν οι χαρακτηρισμοί. Δεν με απασχολούν οι επιθετικοί προσδιορισμοί γι’ αυτούς που θα πάνε και γι’ αυτούς που θα μείνουν σπίτι τους. Πολύ λίγο με ενδιαφέρει η ανταλλαγή ύβρεων. Στα μεγάλα γεγονότα ή στα μικρά, που σημαδεύουν ιστορικές εξελίξεις, τα προτελευταία λόγια πολύ λίγο μετράνε. Τα τελευταία ζυγίζουνε πιο βαριά.

Αυτό, όμως, που με απασχολεί και με βασανίζει είναι η ανοχή -πολιτική, ιδεολογική και δικαστική- απέναντι σε φαινόμενα αναβίωσης της πρακτικής και της λογικής του «δεξιού μετεμφυλιακού παρακράτους».
Οφείλω να το εξηγήσω αμέσως.

Οι πιο παλιοί θυμόμαστε τη μέθοδο και τον τρόπο που αντιμετώπιζε το μετεμφυλιακό δεξιό παρακράτος την ανερχόμενη δύναμη της ηττημένης στρατιωτικά Αριστεράς. Και, κυρίως, την κινηματική λειτουργία της. Η Αριστερά μάζευε κόσμο προδικτατορικά. Πολύ μεγαλύτερο και πιο πλατύ από την εκλογική της απήχηση και αποτύπωση. Με πάμπολλες αιτίες και αφορμές. Η πιο συχνή; Η Ειρήνη, η «συνεργασία μεταξύ των λαών» μέσα σ’ έναν διπολικό, ψυχροπολεμικό κόσμο. Και ο πολιτισμός! Στις «παρελάσεις» και στις μεγάλες μαζικές λαϊκές συνάξεις τρέχανε χιλιάδες συμπολίτες μας. Απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Για να διατρανώσουν την ειρήνη. Και την απόλαυση απ’ τη γεύση στα ανεκτίμητα αγαθά του πολιτισμού.

Τι είχαν φοβηθεί και σκεφθεί οι «παρακρατικοί» του μετεμφυλιακού κράτους; Ο φόβος τους; Μήπως και μέσα από τη συνοδοιπορία αυτή και την προσωρινή συνεύρεση η κουμμουνιστική Αριστερά θα στράτευε περισσότερους οπαδούς και «στρατιώτες». Και, τελικά, μαχητές. Και το φρικτό σχέδιό τους; Η δημιουργία αντισυγκεντρώσεων με επεισόδια σε βάρος των πιο αθώων. Για να φοβίσουν τον απλό νοικοκύρη.
Διάβασα, όπως και άλλοι συμπολίτες μας, ανακοινώσεις μελών (πρώην ή νυν, δεν έχει σημασία) του «Ρουβίκωνα», αλλά και άλλων στοιχείων του αντεξουσιαστικού χώρου. Προαναγγέλλουν αντισυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο της Κυριακής. Ακόμα και στα «ιερά» Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και υπαινίσσονται επεισόδια. Και αίμα.

Ως εδώ καλά, θα μπορούσε να ισχυριστεί ένας ήρεμος πολίτης. Μολονότι θορυβώδης, όλος αυτός ο χώρος παραμένει στο ιστορικό και πολιτικό περιθώριο της χώρας μας. Αυτό που ξεχωρίζει με το μέτρο των πολιτικών και ιστορικών ευθυνών είναι το γεγονός ότι ο φιλοκυβερνητικός τύπος έδωσε μεγαλύτερη δημοσιότητα σ’ αυτές τις ανακοινώσεις απ’ ό,τι στο ίδιο το συλλαλητήριο. Και δεν βγήκε ούτε μία λέξη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να αποδοκιμαστεί αυτό το φαινόμενο. Και να αντιμετωπιστεί πρακτικά.

Ομολογώ ότι θύμωσα. Αγανάκτησα! Και ταξίδεψα πάλι πίσω. Στα προδικτατορικά χρόνια. Και στα χρόνια της δικτατορίας. Σε κάθε προαναγγελία της Αριστεράς για σύγκληση συγκέντρωσης ή συλλαλητηρίου η Αστυνομική Διεύθυνση της Αθήνας εξέδιδε μια πανομοιότυπη κάθε φορά ανακοίνωση: «Οι Αρχές έχουν πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης (ή του συλλαλητηρίου) διάφορα αναρχικά στοιχεία θα προκαλέσουν επεισόδια, θα προκληθούν καταστροφές και θα χυθεί αίμα». Και για να μη διαψευσθούν οι κρατικοί κασσανδρισμοί, το μετεμφυλιακό δεξιό παρακράτος αναλάμβανε στην πράξη την εκπλήρωση της προφητείας. Κορυφαίο ιστορικό παράδειγμα η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη κατά τη διάρκεια λαϊκής συγκέντρωσης για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη.

Σε τίποτα δεν υστέρησε στον ίδιο τομέα και η δικτατορία. Δεν θα ξεχάσω την ταυτόσημη προειδοποίηση του υπουργού, τότε, Προπαγάνδας την ημέρα του τελευταίου ταξιδιού του Γέρου της Δημοκρατίας, του Γιώργου Παπανδρέου. Κανένα επεισόδιο δεν δημιούργησε ο δημοκρατικός λαός τότε. Τα μόνα επεισόδια προκλήθηκαν από τις δυνάμεις «Ασφάλειας και Τάξης».

Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαία στελέχη της να ισχυρίζονται ότι η κυβερνώσα ομάδα αποτελείται από αριστερούς.

Το ερώτημα, όμως, είναι αμείλικτο. Δεν έχουν διδαχθεί τίποτα; Δεν έχουν αφομοιώσει τους μεγάλους ιστορικούς νόμους και αναντικατάστατες εμπειρίες; Οι ίδιοι δεν τα έζησαν και, προφανώς, δεν τα βίωσαν. Δεν τους μεταλαμπαδεύτηκε η ιστορική γνώση της προηγούμενης γενιάς; Δεν επεδίωξαν να μεταλάβουν από τις ατόφιες πηγές της ιστορίας; Επιτέλους, δεν σκέπτονται πώς θα αφιππεύσουν;

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Κώστας Σπανός

Έχει δίκιο ο Ερντογάν. Είμαστε σε ΟΛΑ μια τελειωμένη και χρεωκοπημένη χώρα.

Θ. Γ.

Θα διαφωνήσω πως αυτός ο χώρος παραμένει στο ιστορικό και πολιτικό περιθώριο γιατί: α) εδώ και δεκαετίες καίνε το το πολυτεχνείο και το κέντρο της πρωτεύουσας με την ανοχή όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. β) ο χώρος τους έχει άμεσες σχέσεις με τη τρομοκρατία γ) εδώ και χρόνια αποτελούσαν και αποτελούν τα τάγματα ασφαλείας του σημερινού κυβερνώντος κόμματος και άλλων ακροαριστερών κομμάτων δ) ευθύνονται για τις δολοφονίες των εργαζομένων της Marfin ε) έχουν στενές σχέσεις με ποινικούς εγκληματίες στ) έχουν ιδρύσει άβατο στο κέντρο μιας (υποτίθεται) ευρωπαικής πρωτεύουσας Όσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση και συνεχίζουν να δυναμώνουν με την κυβερνητική ανοχή και την αδιαφορία των πολιτών κάποια στιγμή θα ζήσουμε τραγικές με την κυριολεκτική έννοια του όρου καταστάσεις.

Πέτρος Παύλου

οι Ρουβικοτες ανηκουν στο αναρχικο συριζοκλαμπακι του indymedia. Σκοπευουν μαλιστα να ανοιξουν και υποκαταστηματα, σε ολη την Ελλάδα , ειπανε. Οργανωμενο εγκλημα.

ΔΙΚΑΣΤΗΣ DRED

ΥΠΟΜΟΝΗ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΚΟ ΤΟΥ GEORGE SORROS ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΗΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ "ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΟΝΤΑΙ". ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ. Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΡΑΒΒΙΝΟΣ ΦΡΙΖΗΣ, ΕΧΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΕ ΒΓΟΝΤΖΑ, ΩΣ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ, ΕΚΘΡΕΨΑΤΕ ΚΑΙ ΑΝΕΧΤΗΚΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ SORROS. ΕΧΕΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ, ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ ΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑΡΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΝΘΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Ο ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ ΤΙ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΙΧΕ ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΕ ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ;; ΑΝΤΕ ΚΥΡΙΕ ΒΓΟΝΤΖΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ....

Δικαιο εχει ο Ραββινος

Μηπως αυτη ειναι η λυση? Να βαλουμε αρχηγους ασφαλειας και ταξης εβραιους που θα καταστελουν τους αναρχοαπλυτους και δεν θα μπορουνε να τους πουνε φασιστες?

ΔΙΚΑΣΤΗΣ DRED

ΑΚΡΙΒΩΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΦΑΣΙΣΤΑ, ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ, -ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ -ΝΑ "ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙ" ΡΟΥΒΙΚΩΝΕΣ, ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ, ΑΝΤΙΦΑ-ΚΕΕΡΦΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ.

ΔΙΟΝ

Η μονομερης ειρηνη της αριστερας: Εξω οι κακοι polaris, μεσα οι καλοι S-20.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία