Δεν είναι μόνον η ναυτιλία και ο τουρισμός
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Δεν είναι μόνον η ναυτιλία και ο τουρισμός

Η Ελλάδα ξεχωρίζει για τις επιδόσεις στην ηλιακή ενέργεια και το 2023 ήταν πρώτη στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά (18,4%) με ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (8,6%) και υπερτριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (5,4%)

Εκτός από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία, μια ακόμη οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται ραγδαία -και η χώρα μας διακρίνεται- είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με τη Εurostat, το 2022, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας διαμορφώθηκε σε 43% υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ΕΕ, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 41%.

Προφανώς και υπάρχουν χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία ή η Αυστρία όπου τα ανάλογα ποσοστά είναι αισθητά υψηλότερα, αλλά πρόκειται για διαφορετικές οικονομίες με άλλη δυναμική και πόρους. Επιπλέον η Ελλάδα κάνει συνεχώς πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα και μάλιστα με σημαντικά βήματα καθώς έναν χρόνο πριν, δηλαδή το 2021, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν στο 37,8%.

Στην Ευρώπη είναι μεγάλη η συμμετοχή στις ΑΠΕ της αιολικής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Όμως η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή, καθώς το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ και σήμερα είναι στο 18,2%.

Η Ελλάδα, λόγω καιρικών συνθηκών, ξεχωρίζει για τις επιδόσεις στην ηλιακή ενέργεια και το 2023 ήταν πρώτη στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά (18,4%) με ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (8,6%) και υπερτριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (5,4%). Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, πέρυσι η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών εγκατέστησε περισσότερα μεγαβάτ (MWp) από κάθε άλλη τεχνολογία και τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 74% όλης της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ στη χώρα.

Ως τα τέλη του 2023 σε όλη τη χώρα ήταν εγκατεστημένα περισσότερα από 72.500 συστήματα όλων των μεγεθών, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς. Μόνον το 2023, επενδύθηκαν στην Ελλάδα 1,11 δισ. ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών, ανάπτυξη που συνοδεύτηκε από 15.730 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, στον τομέα των ΑΠΕ η Ελλάδα διαθέτει πλέον ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους με δραστηριότητες και εκτός συνόρων, όπως η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κατασκευαστή και ανάδοχο έργων ηλιακής ενέργειας και έργων αποθήκευσης ενέργειας με έργα σε 30 χώρες, η ΔΕΗ που αναπτύσσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και επεκτάθηκε στην αγορά της Ρουμανίας, η ΤΕΝΕΡΓΑ που στοχεύει μέχρι το 2029 σε συνολική εγκατεστημένη ισχύς που θα προσεγγίζει τα 6 GW, η ΑΝΕΜΟΣ της Motor Oil, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες που επενδύει με στόχο να έχει το 2025 σε λειτουργία 600 MW ΑΠ κ.ά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK