Ολοι οι εναλλακτικοί δρόμοι για σπουδές μετά το Λύκειο

Ολοι οι εναλλακτικοί δρόμοι για σπουδές μετά το Λύκειο

Τους εναλλακτικούς δρόμους ήδη αναζητούν όσοι δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ή όσοι δεν κατάφεραν να να εισαχθούν στα τμήματα των πρώτων επιλογών τους. Σπουδές σε δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης , Κολέγια που συνεργάζονται με εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού, Πανεπιστήμια στην Κύπρο ή το εξωτερικό αποτελούν τους καλύτερους “δρόμους” για όλους όσους θέλουν να σπουδάσουν αναζητώντας μία θέση στην αγορά εργασίας.

 Ολοι οι εναλλακτικοί δρόμοι για σπουδές μετά το Λύκειο
Οσοι ασχολούνται χρόνια με την μεταλυκειακή εκπαίδευση υπογραμμίζουν οτι ο “κωδικός” για καλές σπουδές είναι η επιθυμία για μάθηση αλλά και η έρευνα των προσφερομένων σπουδών και η μελέτη των γνωστικών αντικειμένων και των πτυχίων που χορηγούνται, πριν ο νέος να κάνει την εγγραφή.

Το “Big Fish”, όπως κάθε χρόνο θα βρίσκεται κοντά στους νέους που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να “ανοίξουν τα φτερά τους” , καθώς στη συγκε
κριμένη χρονική συγκυρία απαιτείται εξειδικευμένη γνώση για την εύρεση μία εργασίας.
Κλείσιμο
Ενας “δρόμος” που προτιμούν κάθε χρόνο περίπου 5000 νέοι είναι τα Κολέγια . Συγκεκριμένα , οι απόφοιτοι των λυκείων που εγγράφονται κάθε στα Κολέγια σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, υπολογίζεται ότι είναι 5.000, εκ των οποίων περίπου οι 3.500 παρακολουθούν προπτυχιακές σπουδές και οι υπόλοιποι μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών .Ενας ακόμα λόγος που τα κολέγια βρίσκονται “ψηλά” στις προτιμήσεις χιλιάδων νέων είναι οτι παρακολουθούν σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που λόγω κρίσης η διαβίωση σε μία χώρα του εξωτερικού είναι για πολλούς νέους απαγορευτική.

“Πόλο έλξης” αποτελούν τα τελευταία χρόνια και τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, με πλεονέκτημα τη γλώσσα αλλά και την κοντινή απόσταση από τη χώρα. Οι περισσότεροι Ελληνες που σπουδάζουν σε κυπριακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα επιλέγουν Ιατρικές και Νομικές σπουδές και ακολουθούν οι Παιδαγωγικές , Ψυχολογικές και Πολυτεχνικές σχολές
Σταθερή αξία για χιλιάδες νέους αποτελούν και τα ΙΕΚ , τα οποία δημόσια και ιδιωτικά έχουν πολλές ειδικότητες που οδηγούν σύντομα σε εξειδικευμένες θέσεις στην αγορά εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια τα ΙΕΚ εμπλουτίζονται με πρωτότυπες και μοντέρνες ειδικότητες , τις οποίες επιλέγουν αρκετοί νέοι που θέλουν να έχουν μία άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι εξής: βοηθός φυσικοθεραπείας, βοηθός βρεφονηπιοκόμων, τεχνικός κομμωτικής τέχνης, βοηθός φαρμακείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ, τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής .

Μια ακόμα επιλογή που έχουν οι νέοι είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), το οποίο ιδρύθηκε το 1992, και είναι δημόσιο Πανεπιστήμιο, ισότιμο με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας. Κάθε χρόνο περίπου 50.000 άτομα καταθέτουν αιτήσεις στο ΕΑΠ αναζητώντας διέξοδο για πανεπιστημιακές σπουδές.

Χιλιάδες νέοι έχουν ήδη κάνει μία έρευνα αγοράς και προσπαθούν να απαντήσουν όσο καλύτερα μπορούν στην κλασσική πλέον ερώτηση “Μετά το λύκειο τι” .Οι νέοι θέτουν ερωτήματα, όπως τι επιλογές σπουδών έχω, τι πρέπει να προσέξω κατά την επιλογή Κολεγίου ή ΙΕΚ, ποιες είναι οι περιζήτητες ειδικότητες, ποιες ειδικότητες χορηγούν άδεια άσκησης επαγγέλματος, τι γίνεται με την αναγνώριση των πτυχίων, τι ενέργειες πρέπει να κάνω για να σπουδάσω στο εξωτερικό, ποιο το κόστος των σπουδών . Τις απαντήσεις πρέπει να τις δουν προσεκτικά με τις οικογένειές τους προκειμένου να κάνουν τις καλύτερες επιλογές.

Οι νέοι πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα, προκειμένου να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι προσφέρεται στην μεταλυκειακή εκπαίδευση και να οδηγηθούν στον σωστό δρόμο. Παλαιότεροι σπουδαστές επισημαίνουν οτι ο κάθε νέος πρέπει προσέξει κατά την επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευτηρίου, τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τις ειδικότητες και το πτυχίο που χορηγείται στο τέλος των σπουδών.

Πρέπει να είναι προσεκτικός στη συγκέντρωση πληροφοριών για τις δυνατότητες που έχει με το πτυχίο που θα του χορηγηθεί στην αγορά εργασίας και ποιες “πόρτες” μπορούν να να του ανοίξουν με τα εφόδια που θα αποκτήσει. Στον “Οδηγό Σπουδών” που παρουσιάζουμε υπάρχουν όλες οι επιλογές και οι δυνατότητες προκειμένου να βρει ο ενδιαφερόμενος τις σπουδές που τον ενδιαφέρουν. Οπως λένε οι ειδικοί “κλειδί” για μία επιτυχημένη πορεία στην αγορά εργασίας θεωρείται και το ενδιαφέρον που δείχνει ο νέος για το αντικείμενο σπουδών του καθώς πρέπει να βρει ποιες είναι οι δυνατότητές του αλλά και η κλίση και η δεξιότητα που έχει για να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών.

Κάθε Σεπτέμβριο οι απόφοιτοι λυκείου που έχουν σχέδια για το μέλλον τους και θέλουν να περάσουν από την πόρτα κάποιου Ιδρύματος , προκειμένου να ξεκινήσουν σπουδές θέτουν ερωτήματα σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων και γενικότερα με το τι ισχύει για τις σπουδές. Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν αναλυτικά πριν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους στοιχεία όπως: Περιγραφή Επαγγέλματος,Συνθήκες Εργασίας, Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες Επαγγελματικά Δικαιώματα, Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας
Ο μεγάλος Οδηγός Σπουδών του “Big Fish” δίνει όλες τις απαντήσεις για μία επιτυχημένη πορεία.
Καλές σπουδές σε όλους!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης