O ρόλος του design στη ζωή μας

O ρόλος του design στη ζωή μας

Η καθηγήτρια της σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Μαρία Πόλη, εξηγεί  πώς το design επηρεάζει την καθημερινότητά μας, αλλά και πώς  συνδυάζεται αρμονικά με τον βιομηχανικό σχεδιασμό

portrait_14
Πώς μπορεί ο βιομηχανικός σχεδιασμός να συνδυαστεί αρμονικά με την εσωτερική αρχιτεκτονική και το design; Και πώς οι τεχνολογικές και οι καλλιτεχνικές επιρροές από διάφορους τομείς μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά σε ένα περιβάλλον;

Στη σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, οι απαντήσεις τεκμηριώνονται στον κύκλο σπουδών του εργαστηρίου του Βιομηχανικού Σχεδιασμού, υπό την καθοδήγηση της διακεκριμένης εκπαιδευτικού, κυρίας Μαρίας Πόλη.

Βιομηχανικός σχεδιασμός, όπως εξηγεί η κυρία Πόλη, είναι η επαγγελματική υπηρεσία της δημιουργίας και εξέλιξης ιδεών και χαρακτηριστικών που βελτιώνουν τον τρόπο λειτουργίας, την αξία και την αισθητική των προϊόντων και συστημάτων προϊόντων, με σκοπό την εξίσου μέγιστη ωφέλεια, τόσο του χρήστη όσο και του κατασκευαστή. Η κεντρική ιδέα αυτής της πράξης, από την έμπνευση της ιδέας μέχρι το αποτέλεσμα του προϊόντος χρήσης είναι ο σχεδιασμός της μορφής (design) και συγκεκριμένα ο βιομηχανικός σχεδιασμός, που περιέχει όλη την εξειδικευμένη γνώση για την απόδοση της μορφής, αλλά και το σχεδιασμό των λειτουργιών των σύγχρονων χρηστικών αντικειμένων.
portrait_14
Η φωτογραφία είναι από την πτυχιακή εργασία της κας Ιωάννας Τσιντάρη

Φέροντας εμπειρία από διεθνή ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δίκτυα συνεργασίας, αλλά και από μια διευρυμένη γκάμα ερευνητικών δραστηριοτήτων, η κυρία Πόλη μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις της γύρω από τον τομέα του design, σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μυηθούν στον κόσμο της καλής αισθητικής, καθώς όπως λέει η ίδια: «Το design είναι τρόπος ζωής. Eίναι οτιδήποτε κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Ο σκοπός του σχεδιασμού στην εποχή μας είναι τίποτα περισσότερο από το απαραίτητο και τίποτα λιγότερο από το όμορφο. Η προσπάθεια του designer είναι να εντυπωσιάσει με το απλό κι όμορφο. Τα αντικείμενα είναι μηνύματα τα οποία έχουν πάρει μία φυσική φόρμα. Ο σχεδιασμός αντικατοπτρίζει την καθημερινότητα και πολλές φορές είναι αυτός που οδηγεί σε ταχύτερους κύκλους καινοτομίας καθώς και σε μικρότερες ωφέλιμες ζωές για τα προϊόντα. Εν γένει δημιουργείται μια εντελώς νέα μορφή μαζικού καταναλωτισμού, καθώς το περιβάλλον των καταναλωτών ψηφιοποιείται με βίαιο ρυθμό κυρίως λόγω των νέων τεχνολογιών».

Ποια είναι τα εφόδια με τα οποία προικίζονται όσοι φοιτούν στη σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής; «Η διδασκαλία του Βιομηχανικού Σχεδίου (Design) στο Τμήμα Eεσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Design στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διαρκεί τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το πρόγραμμα σπουδών αρχίζει με την εισαγωγή στη θεωρία και την ιστορία της Βιομηχανικής Μορφοδοσίας, συνεχίζεται με την θεωρία και την πρακτική του Βιομηχανικού Σχεδιασμού των χρηστικών προϊόντων και την κατασκευή πρωτότυπου μοντέλου στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εργονομική και κιναισθητική μελέτη του. Στο τελευταίο εξάμηνο πραγματοποιούνται και συμμετοχές των φοιτητών μας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.Το πρόγραμμα της προπτυχιακής σπουδής του εργαστηρίου δίνει τη δυνατότητα για απόκτηση ικανοτήτων από τους απόφοιτούς μας που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον του επαγγέλματος και τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με επιτυχία προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό» απαντά η κυρία Πόλη.

Αναφερόμενη στις τάσεις του σύγχρονου design σημειώνει: «Οι αξίες της εποχής μας και οι ανάγκες αλλάζουν. Εξελίσσονται και ακολουθούν τις αλλαγές σε παγκόσμιο και σε περιβαντολλογικό επίπεδο. Αξίες όπως η βιωσιμότητα και η οικολογία εμφανίζονται στο προσκήνιο.Εάν κάποιος αισθάνεται μία συναισθηματική σύνδεση με το αντικείμενο τότε προάγουμε τη βιωσιμότητα. Το design στη σημερινή του εκδοχή αντιμετωπίζει θέματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα, προτείνει πρακτικές λύσεις, αναδεικνύει την ευρηματικότητα, τις καινοτόμες λύσεις, προάγει τον εναλλακτικό και ανθρωποκεντρικό τρόπο ζωής.

Οι μορφές των αντικειμένων συνθέτονται με αφηρημένες και ταυτόχρονα αυστηρά γεωμετρικά σχήματα, αναδεικνύοντας την αίσθηση της κίνησης και προβάλλοντας την αρχική ιδέα σκέψης. Απευθύνονται στον σύγχρονο χρήστη, επισκέπτη ταξιδιώτη, πολίτη του κόσμου, που έχει την ανάγκη για προσιτή πολυτέλεια και υπηρεσίες βασισμένες στα νέα τεχνολογικά μέσα».

Who is Who

Κλείσιμο
IMG_2978
Η Μαρία Πόλη ακαδημαϊκή υπότροφος και υπεύθυνη εργαστηρίου από το 2001 έχει να δείξει αρκετές διακρίσεις εργασιών  σπουδαστών του μαθήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού Αντικειμένων καθώς και πτυχιακών εργασιών που ήταν επιβλέπουσα καθηγήτρια στις περισσότερες από αυτές και διακρίθηκαν σε παγκόσμιους κι Ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς:

2019: Η τελευταία από αυτές είναι η ανάδειξη πτυχιακής εργασίας σπουδάστριας στις 10 καλύτερες παγκόσμια με διάκριση Talent Designer 2019 και συμμετοχή με περίπτερο στη διεθνή έκθεση Ambiente -Messe Frankfurt Exhibition, με παγκόσμια προβολή. Η Ambiente είναι η μεγαλύτερη έκθεση design στον κόσμο, με εκατομμύρια επισκέπτες, που προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικόνα στις περιοχές Dining, Giving and Living και παρουσιάζει τις καινοτόμες δυνατότητες αυτού του παλλόμενου τομέα.

2017: Διάκριση εργασίας (jcube) σε Διεθνή διαγωνισμό FABBIAN contest (the best lamp of Fabbian) στην 5η θέση ανάμεσα σε 479 συμμετέχοντες.

Δημοσίευση πτυχιακής εργασίας ‘labiko’ Μάρτιος 2017 στην ιστοσελίδα: greekarchtitects.gr

2016: Επιλογή εργασίας σπουδαστή στο μάθημα Μοντελοποίηση εργασίας ‘sensitive glass’ στις 30 καλύτερες από 5.000 συμμετέχοντες σε παγκόσμιο διαγωνισμό και δημοσίευση στο site August 2015 NEU/NOW Amsterdam ONLINE Festival. http://www.elia-artschools.org/festival

2014: Πρωτιά σπουδαστή σε παγκόσμιο διαγωνισμό Tempo 2014. Συμμετοχή 5.000 υποψηφίων.

2011-2013: INDEX (European Design Forum) . Σχεδιασμός ιδεών με θεματικές ενότητες σώμα, σπίτι, μεταφορά, επικοινωνία.

• Ένας φορέας για άστεγους
• Μια ειδική βούρτσα μαλλιών
• Ένα διπλό λουτρό που χρησιμοποιείται για μωρά
• Θήκη κοσμημάτων

Competition works awarded : Δημοσιεύσεις εργασιών Cumulus, Output, Design Forum

• ένα κολιέ mp3 player
• ένα έξυπνο φορητό καθρέφτη
• μια λειτουργία hapoloy,  ένα αντικείμενο που συνδυάζει ευχάριστα το  ελληνικό  κομπολόι με θήκες αποθήκευσης φαρμάκων.
• Armadillo ως απλό φορτηγάκι ...
• Σχεδιασμός φαγητού, προϊόντα που επαναχρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά.
• το Volta ένα μικρό έξυπνο οικολογικό αυτοκίνητο για τους στενούς ελληνικούς δρόμους.

2011 Ottagono design magazine δημοσίευση: a smart gadjet for absent minded people.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης