Πάσχα στο χωριό: 5 οικιακές συσκευές που χρειάζεσαι

Πάσχα στο χωριό: 5 οικιακές συσκευές που χρειάζεσαι

Το Πάσχα πλησιάζει και στο μυαλό όλων βρίσκονται οι διακοπές, η ξεκούραση, τα φαγητά και η φύση. Όλα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν το ιδανικό Πάσχα στο χωριό. Όμως, πέρα απ’ αυτά, χρειάζεσαι και ορισμένες απαραίτητες οικιακές συσκευές.

xorio_copy
Το Πάσχα στο χωριό αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια από τις παραδόσεις του Πάσχα. Προφανώς, δεν μιλάμε με την αυστηρή έννοια της λέξης παράδοσης, αλλά κάνουμε μια αναφορά στο πλαίσιο μιας αγαπημένης συνήθειας της ελληνικής οικογένειας τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πασχαλινές διακοπές στο χωριό βρίσκονται χαραγμένες στη μνήμη της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, καθώς η αστικοποίηση που συντελέστηκε κυρίως από τις δεκαετίες του 1950 και έπειτα, δημιούργησαν αυτό που λέμε σήμερα Πάσχα στο χωριό.

Κάθε οικογένεια είχε και μπορεί να έχει και σήμερα, έναν γονιό ή συγγενή όπως παππού και γιαγιά που μεγάλωσαν σε κάποιο χωριό και αποφάσισαν κάποτε να μεταναστεύσουν στις πόλεις, κυρίως για βιοποριστικούς λόγους. Έτσι, το χωριό έμεινε σε δεύτερη μοίρα αλλά ποτέ δεν λησμονήθηκε. Και αυτό, διότι με κάθε ευκαιρία γιορτής και διακοπών, η επίσκεψη στο χωριό και στις ρίζες, φάνταζε ως την καλύτερη και οικονομικότερη λύση για μια οικογένεια.

Κακά τα ψέματα όμως, τα σπίτια στο χωριό, αρκετές φορές δεν είναι πλήρως εξοπλισμένα με οικιακές συσκευές τις οποίες έχουμε συνηθίσει όλοι να χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, αρκετά δεν διαθέτουν καν ορισμένες συσκευές, άκρως απαραίτητες για μια περίσταση όπως το Πάσχα. Τι εννοούμε; Πάμε να δούμε τις συσκευές με τις οποίες θα ήταν καλό να εξοπλίσεις το σπίτι σου στο χωριό!

pasxa_xorio_plaisio__1_

1 - Ψυγείο
Το Α και το Ω σε μια κουζίνα είναι το ψυγείο. Αν δεν διαθέτεις ψυγείο τότε δεν μπορείς να κάνεις και πολυήμερες διακοπές. Δεν θα μπορείς να συντηρήσεις τα κρέατα, τα λαχανικά ή το οποιοδήποτε φαγητό που μαγείρεψες ενώ δεν θα έχεις και άμεσα διαθέσιμες παγωμένες μπίρες! Το τελευταίο είναι σημαντικό στοιχείο στο ελληνικό Πάσχα! Επομένως, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι υπάρχει ένα άκρως λειτουργικό ψυγείο στο σπίτι στο χωριό.

pasxa_xorio_plaisio_2

2 - Κουζίνα
Μπορεί μεν να αγαπάς να ψήνεις στον ξυλόφουρνο τις παραδοσιακές χωριάτικες πίτες ή να μαγειρέψεις ένα νοστιμότατο κοτόπουλο με πατάτες αλλά την ευκολία και την άνεση που σου παρέχει μια καλή κουζίνα δεν θα τη βρεις ποτέ στον ξυλόφουρνο. Συνεπώς, μια ηλεκτρική κουζίνα με μεγάλο φούρνο και με εστίες είναι η πλέον σημαντική συσκευή για το σπίτι στο χωριό. Γι’ αυτό σιγουρέψου και εδώ πολύ καλά ότι η κουζίνα που υπάρχει ήδη στο σπίτι λειτουργεί καλά, αλλιώς η διαμονή σου εκεί θα γίνει αρκετά δύσκολη.

3 - Σκεύη & εργαλεία μαγειρικής
Κλείσιμο
Το να μαγειρεύεις σε άλλη κουζίνα δεν είναι και εύκολο task. Και αυτό διότι έχεις συνηθίσει τη δική σου με τις ανέσεις της και τα εργαλεία της. Ξέρεις πού βρίσκονται ακριβώς τοποθετημένα τα διάφορα σκεύη σου και τα υπόλοιπα εργαλεία μαγειρικής. Το να μη βρίσκεις μια βαθιά κατσαρόλα για να βράσεις τα μακαρόνια σου την ώρα που θες ή να μην υπάρχει καν ένα σουρωτήρι για να τα σουρώσεις είναι κάτι που θα σε δυσκολέψει. Σκέψου για παράδειγμα, να μην υπάρχει ούτε ένα μαχαίρι που να κόβει καλά. Επειδή κανείς δεν το θέλει, σε συμβουλεύουμε να έχεις εξακριβώσει πριν κάνεις βαλίτσες αν θα πρέπει να πάρεις μαζί σου ορισμένα σκεύη και εργαλεία που θα σου λύσουν τα χέρια. Αν και νομίζουμε ότι καλύτερη λύση να προμηθευτείς ό,τι θες ειδικά για το σπίτι στο χωριό. Άφησέ τα εκεί, διότι το να πηγαίνεις πέρα δώθε την προίκα σου κάθε φορά που θα πηγαίνεις στο χωριό δεν είναι και το ιδανικό.

pasxa_xorio_plaisio_3

4 - BBQ
Πάσχα και τσίκνα πάνε μαζί. Το BBQ αποτελεί μια… άτυπη ιεροτελεστία σε κάθε Πάσχα. Από το ψήσιμο του αρνιού και του κοκορετσιού μέχρι τα γρήγορα σουβλάκια ή ακόμα και ψαρικά που μπορείς μια μέρα να θελήσεις, μια ψησταριά BBQ είναι σημαντική. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ψησταριές υγραερίου ή εάν είσαι πιο παραδοσιακός να μείνεις στα κάρβουνα. Σου προτείνουμε να επενδύσεις σε μια καλή ψησταριά καθώς πέρα από το Πάσχα, μια βόλτα στο χωριό για πολλούς είναι ταυτόσημη και με το ψήσιμο.

pasxa_xorio_plaisio__4_

5 - Πλυντήριο πιάτων
Κάνε το εικόνα. Έχετε φάει όλη η οικογένεια τα πεντανόστιμα πασχαλινά φαγητά που ετοιμάσετε. Τι μένει πίσω πέρα από τυχόν φαγητά που περίσσεψαν; Μα φυσικά τα άπλυτα πιάτα! Αν είστε πολυμελής οικογένεια και μεγάλο σόι, τότε ο νεροχύτης δεν θα σε φτάνει καν για να στοιβάξεις όλα τα πιάτα! Φαντάσου τώρα να τα πλένεις κιόλας. Κουραστήκαμε και μόνο στην ιδέα! Τι χρειάζεσαι; Ένα καλό και μεγάλο πλυντήριο πιάτων. Αν η ιδέα του να το χρησιμοποιείς μόνο λίγες φορές το χρόνο σε αποθαρρύνει, τότε θυμήσου απλά πόσες φορές αναγκάστηκες να πλένεις για καμία ώρα ή και περισσότερο τα πιάτα. Το να τα βάζεις μόνο μέσα στο πλυντήριο και μετά να κάθεσαι ενώ αυτό κάνει τη δύσκολη δουλειά για εσένα, είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να βιώσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης