Cyber Monday 2022: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις - Τι πρέπει να προσέξεις

Cyber Monday 2022: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις - Τι πρέπει να προσέξεις

Η Black Friday φεύγει και δίνει τη θέση της στη… Cyber Monday! Πάμε να δούμε όλα όσα θα ήταν καλό να ξέρεις

Plaisio-Cyber-Monday-header
Μπορεί η Black Friday να πέρασε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μαζί της τελείωσαν και οι δυνατές προσφορές! Γιατί το λέμε αυτό; Διότι έρχεται η… Cyber Monday! Αν ο όρος σου ακούγεται ξένος ή κάπως… μπερδεμένος πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι η Cyber Monday

Αρχικά, καλό θα ήταν να γνωρίσεις μερικά δεδομένα για την Black Friday. Φέτος, όπως ξέρεις ήδη, έπεσε στις 25 Νοεμβρίου, την τελευταία δηλαδή Παρασκευή του Νοεμβρίου. Ήταν, όπως είθισται κάθε χρόνο, μια ημέρα γεμάτη με δυνατές προσφορές σε διάφορα προϊόντα.

Η Black Friday έχει τις ρίζες της στις ΗΠΑ ενώ μια από τις διάφορες ιστορίες σχετικά με την προέλευσή της που λέγονται, τη θέλει να είχε ταυτιστεί με την πρώτη ημέρα έναρξης των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Όλα αυτά εν μέσω των εορτασμών της Ημέρας των Ευχαριστιών, γνωστότερη ως Thanksgiving. Ας μην επεκταθούμε όμως άλλο.

Η πρώτη λοιπόν Δευτέρα μετά την Black Friday και το Σαββατοκύριακο του Thanksgiving, ονομάζεται Cyber Monday. Πρόκειται για μια ημέρα εξίσου γεμάτη με πολύ δυνατές διαγραφές τιμών. Η πλειονότητα των καταστημάτων στην Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον θεσμό τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας πολύ σημαντικές εκπτώσεις στους καταναλωτές.
Plaisio-Cyber-Monday-1

Ξεκίνησε και αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά αρκετά χρόνια αργότερα. Ειδικότερα, φέρεται να πρωτοξεκίνησε το 2005 στις ΗΠΑ ως μια προσπάθεια των εμπόρων να αναζωπυρώσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο. Έχε το νού σου πως εκείνη την εποχή, η κύρια πηγή αγοράς προϊόντων για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια των ημερών του Thanksgiving ήταν τα φυσικά καταστήματα. Επομένως, φαντάζεσαι πώς θα πήγαιναν οι πωλήσεις στο e-commerce.

Έτσι, η προσπάθεια έγινε στενευμένα και πέτυχε! Ο όρος Cyber λοιπόν, κάθε άλλο παρά τυχαία δεν δόθηκε στην πρώτη Δευτέρα μετά το Black Friday. Η ενέργεια αυτή στέφθηκε πολύ γρήγορα με επιτυχία. Μετατράπηκε με αστραπιαίους ρυθμούς σε μια από τις μεγαλύτερες ημέρες για τις online αγορές. Όπως ξέρεις, δεν έμεινε μόνο στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, άρχισε πολύ γρήγορα να υιοθετείται από αρκετές χώρες παγκοσμίως.

Για να αποκτήσεις και μια μικρή ιδέα για τα νούμερα, οι πωλήσεις στη Cyber Monday στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια άγγιξαν αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ! Ενώ φέτος, αναμένεται γενικά ένας αριθμός ρεκόρ 166.3 εκατομμυρίων καταναλωτών να ψωνίσει από και μετά τη μέρα των Ευχαριστιών.

Κλείσιμο
Η φετινή Cyber Monday πέφτει στις 28 Νοεμβρίου 2022 και όπως λέγεται, αρκετά ηλεκτρονικά - και όχι μόνο - καταστήματα θα παρουσιάσουν πολλές και σημαντικές προσφορές σε διάφορα προϊόντα. Είναι αρκετά πιθανό, όπως και πέρυσι αλλά και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, οι προσφορές να διαρκέσουν περισσότερο από μια ημέρα. Μιλάμε πλέον για Cyber Days ή ακόμη και για Cyber Week. Άλλωστε το ίδιο γίνεται και με την ημέρα της Black Friday. Η πλειονότητα των καταστημάτων ξεκινάει με εκπτώσεις αρκετές ημέρες πριν, ενώ ανήμερα, παρουσιάζουν συνήθως τα πιο… «καυτά» offers τους.
Plaisio-Cyber-Monday-2

Τι να προσέξεις

Όπως ισχύει για κάθε περίοδο εκπτώσεων, έτσι και για αυτή της Cyber Monday, ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους καταναλωτές. Αυτό άλλωστε αναφέρει και φέτος με σχετική της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Υπάρχουν δέκα βασικά πράγματα που πρέπει να έχει ο καθένας μας στο πίσω μέρος του μυαλού του, πριν αρχίσει να προσθέτει το ένα μετά το άλλο προϊόν στο ηλεκτρονικό του καλάθι.

Εμείς, θα στα αναφέρουμε συνοπτικά για να έχεις μια γρήγορη εικόνα. Αρχικά, δώσε ιδιαίτερη βάση στην επιλογή των καταστημάτων που θα διαλέξεις για να κάνεις τις αγορές σου. Σου προτείνουμε να επιλέξεις είτε μια μεγάλη αλυσίδα είτε ένα κατάστημα το οποίο γνωρίζεις καλά ή τουλάχιστον έχεις ψωνίσει κάποιο προϊόν ξανά στο παρελθόν. Αν πρόκειται να αγοράσεις από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα διάβασε προσεκτικά τους όρους χρήσης ώστε να έχεις ιδέα από τα.. «ψιλά» γράμματα.

Μην την «πατήσεις» με παραπλανητικές προσφορές. Έλεγξε όλες τις λεπτομέρειες του προϊόντος και της συναλλαγής που πρόκειται να κάνεις όπως η τιμή, η εγγύηση, το κόστος μεταφοράς, η διαθεσιμότητα και ο χρόνος παράδοσης. Πρόσεξε τις πρωτοεμφανιζόμενες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις και δείξε ιδιαίτερη προσοχή στην παροχή ευαίσθητων προσωπικών σου στοιχείων.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε. Καλές αγορές και με.. προσοχή!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης