Οι σούπερ σταρ και οι μεγάλοι απόντες των Ολυμπιακών

Οι σούπερ σταρ και οι μεγάλοι απόντες των Ολυμπιακών

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πριν το Μπιγκ Μπεν χτυπήσει 42 φορές και σημάνει την έναρξη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος - Στις 23:00 (ώρα Ελλάδος) η τελετή έναρξης

Παραιτήθηκε  ο πρόεδρος των  Ελλ.Πε. κ. Τίμος Χριστοδούλου
Οι σούπερ σταρ και οι μεγάλοι απόντες των Ολυμπιακών
Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την έναρξη των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων και τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι Βρετανοί έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην ασφάλεια και η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει ακόμα και τον στρατό μετατρέποντας το Λονδίνο σε φρούριο. Ο Πύργος του Ρολογιού, στο βόρειο άκρο των Ανακτόρων του Ουεστμίνστερ, το γνωστό Μπιγκ Μπεν, θα προαναγγείλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου σήμερα, Παρασκευή. Το Μπιγκ Μπεν θα χτυπά επί τρία λεπτά (από τις 20:12 έως τις 20:15 ώρα Λονδίνου), δηλαδή 42 συνολικά φορές. Στις 21:00 ώρα Λονδίνου θα χτυπήσει μία καμπάνα. 27 τόνων, φτιαγμένη στο 442 ετών Whitechapell Bell Foundry, που θα σημάνει και την έναρξη της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών.  Οπως κάθε 4 χρόνια έτσι και φέτος στο σπουδαίο αθλητικό γεγονός δίνουν ραντεβού οι μεγαλύτεροι αθλητές του πλανήτη. Ποιοι είναι αυτοί, όμως, που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και ποιοι είναι αυτοί που δεν κατάφεραν να δώσουν το «παρών» στην κορυφαία διοργάνωση.

Οι σούπερ σταρ

Σερένα Γουίλιαμς
Κλείσιμο



Η 30χρονη κυριάρχησε στο φετινό Γουίμπλεντον και είναι σίγουρο πως θα πρωταγωνιστήσει στους Ολυμπιακούς καθώς εκπροσωπεί την εθνική ομάδα τένις των ΗΠΑ.



Κέρι Γουόλς και Μίστι Μέι Τρέινορ



Η 33χρονη Κέρι και η 34χρονη Μίστι είναι το κορυφαίο ζευγάρι στο μπιτς βόλεϊ. Οι Αμερικανίδες αθλήτριες κατέκτησαν χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του 2004 και του 2008. Τα δύο κορίτσια πάνε για το τρίτο χρυσό, αλλά οι Βραζιλιάνες είναι τα φαβορί αυτήν τη φορά.



Μάικλ Φελπς



Ο 26χρονος κολυμβητής ήταν ο αθλητής που κατέκτησε τα περισσότερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και του Πεκίνου. Ο Φελπς θέλει να επαναλάβει το θρίαμβο και το Λονδίνο. Έχει 16 μετάλλια (14 χρυσά) και αν κατακτήσει τρία- στα επτά αγωνίσματα που θα συμμετάσχει- θα περάσει τα  18 μετάλλια που έχει πάρει η Λαρίσα Λατίνινα και θα είναι ο πολυνίκης της διοργάνωσης. Αλλά πώς θα νικήσει τον Ράιαν Λόχτε, που του έχει πάρει τον αέρα στα 200μ. και στα 400μ. μεικτή ατομική.  



Τζέσικα Ένις



Η 26χρονη Βρετανίδα έχει την καλύτερη επίδοση στα 100 μέτρα με εμπόδια. Είναι, επίσης, πρωταθλήτρια στο πένταθλο και μία από τις μεγάλες ελπίδες της χώρας για εθνική εορτή.



Γιουσέιν Μπολτ



Τα λόγια είναι περιττά για τον ταχύτερο άνθρωπο του πλανήτη στα 100 και στα 200 μέτρα. Ο 25χρονος Τζαμαϊκανός έχει βγει πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ενώ στη συλλογή του έχει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Το όνομά του αλλά και οι επιδόσεις του έκαναν τα ΜΜΕ να του αποδώσουν τα προσωνύμια «The Lightning Bolt» (Αστροπελέκι). Εντούτοις, οι μονομαχίες με τον συμπατριώτη του, Γιόχαν Μπλέικ, ο οποίος είναι εξαιρετικά απειλητικός, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά η κούρσα των 100μ. στις 5 Αυγούστου (23:50 ώρα Ελλάδος).



Εκατερίνα Γκάμοβα



Με ύψος 2,06μ. η 31χρονη Ρωσίδα είναι η πιο ψηλή βολεϊμπολίστρια του κόσμου αλλά και η πιο ακριβοπληρωμένη. Εχει συμβόλαιο που ξεπερνάει τα 1,6 εκατ. ευρώ το χρόνο και ήταν από τις κορυφαίες παίκτριες της ρωσικής ομάδας η οποία είχε κατακτήσει το χρυσό στα παγκόσμια του 2006 και του 2008. Η Γκάμοβα ήταν σαν ηρωίδα αρχαίας τραγωδίας μετά την ήττα από την Κίνα στον τελικό των Ολυμπιακών της Αθήνας και ψάχνει. περιπαθώς το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση.



Φεντερίκα Πελεγκρίνι



Η 23χρονη Ιταλίδα είναι η νεαρότερη χρυσή Ολυμπιονίκης της χώρας της. Το 2008 στο Πεκίνο είχε κερδίσει το χρυσό σπάζοντας το δικό της ρεκόρ στα 200 ελεύθερο. Στην Κίνα έκανε το νταμπλ και στα 400μ. Αναμένονται με μεγάλη αγωνία και οι. πανηγυρισμοί της «Σούπερ Φέντε» μετά τα γκόθικ στιγμιότυπα μετά τις νίκες της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης το 2011.



Αλίσια Κόουτς



Η 24χρονη Αυστραλέζα κολυμπάει πάντα για ένα εκλεκτό πρόσωπο: Τον πατέρα της, ο οποίος πέθανε όταν ήταν μικρή. Μάλιστα την ημέρα που έφυγε ο πατέρας της εκείνη είχε αγώνες. Μετά την κηδεία κολύμπησε δύο φορές βγήκε πρώτη και έκτοτε συνεχίζει να αγωνίζεται στην μνήμη του.



Μάρτα Βιέιρα ντα Σίλβα



Να και μια γυναίκα που ξέρει να παίζει βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Εκ των. σπλάχνων της σάμπας, βεβαίως βεβαίως. Η 26χρονη ψηφίστηκε από τη FIFA ως η καλύτερη αθλήτρια για την 5ετία 2006- 2010. Η Μάρτα ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην αντρική ομάδα της πόλης της Ντόις Ριάτσος γιατί δεν υπήρχε άλλο κορίτσι που να παίζει ποδόσφαιρο. Η Βραζιλιάνα επιθετικός τιμάει το περίφημο jogo bonito των Βραζιλιάνων, δηλαδή το «όμορφο παιχνίδι».



Τέντι Ρίνερ



Φόβος και τρόμος ο 23χρονος Γάλλος. Ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του τζούντο έχει προσόντα. Με ύψος 2.03 και βάρος 138 κιλά ο «Teddy Bear» ή «Teddy Winner» όπως τον αποκαλούν φαντάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κατηγορία του.



ΛεΜπρόν Τζέιμς



Ο 27χρονος μπασκετμπολίστας προσφέρεται ως καυτό φαβορί για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και είναι ούτως ή άλλως πολύ αλτρουιστής και θα αφήσει το φόρτο του σκοραρίσματος στην καλαθομηχανή Κόμπε Μπράιαντ, φροντίζοντας για οτιδήποτε άλλο για λογαριασμό των ΗΠΑ. Ο ΛεΜπρόν είναι από μόνος του σταρ και αναμένεται να καθηλώσει τους μπασκετόφιλους του πλανήτη.



Πόλα Ράντκλιφ



Μετά το Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης 2009, και 15 μήνες με τραυματισμούς αλλά και τη γέννα του γιού της Ράφαελ, η Πόλα Ράντκλιφ επιστρέφει για να τρέξει στο Λονδίνο. Η 38χρονη ήθελε να τρέξει στους Ολυμπιακούς της πατρίδας της και εποφθαλμιά το χρυσό.



Μάθιου Μίτσαμ



Ο 24χρονος ήταν ο πρώτος Αυστραλός που κέρδισε χρυσό στις καταδύσεις από το 1924. Μάλιστα ο Μάθιου είναι από τους λίγους αθλητές που έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος, ούτως ή άλλως οι καταδύσεις έχουν παρελθόν και, μάλιστα, με τον σπουδαιότερο που ανέβηκε ποτέ σε βατήρα, δηλαδή τον Ελληνοαμερικανό Γκρεγκ Λουγκάνις.



Αλισον Φέλιξ



Η 26χρονη Αμερικάνιδα έχει αυτή τη στιγμή τον καλύτερο χρόνο στα 200μ. Το 2004 σε ηλικία 18 ετών είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο, επιτυχία που επανέλαβε και στο Πεκίνο. Τώρα έχει βάλει πλώρη για τρίτο ολυμπιακό μετάλλιο, μόνο που αυτή τη φορά θέλει το χρυσό. Η Φέλιξ θα λάβει μέρος στα 100μ. μετά από μία αμφιλεγόμενη πρόκριση στα τράιαλς των ΗΠΑ, αφού στο photo finish φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τζενίμπα Τάρμοχ τερμάτισε πρώτη.



Τάισον Γκέι



Ο 30χρονος Αμερικανός ήταν ο σπρίντερ που είχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. πριν το καταρρίψει ο Γιουσέιν Μπολτ στο Πεκίνο. Ο Γκέι συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σπρίντερ όλων των εποχών, έχει κατακτήσει τρία χρυσά σε Παγκόσμιο ανοικτού στίβου, αλλά δεν έχει μετάλλιο από Ολυμπιακούς, αφού έπεσε πάνω στον Μπολτ.



Οι μεγάλοι απόντες
Από την άλλη όμως πολλά είναι οι αθλητές που δεν θα δώσουν το παρών στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Άλλοι γιατί δεν έπιασαν τα όρια, άλλοι γιατί πιάστηκαν με απαγορευμένες ουσίες και άλλοι γιατί τραυματίστηκαν.

Ράφαελ Ναδάλ
O Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις θα παρακολουθήσει τους αγώνες από τις κερκίδες, καθώς η τενοντίτιδα που έπαθε στο Γουίμπλεντον τον ανάγκασε να ματαιώσει ένα ματς επίδειξης με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και να δηλώσει ότι δεν κατεβαίνει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Ο Ναδάλ δεν θα υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο απλό ανδρών στο Πεκίνο.



Αλμπέρτο Κονταδόρ
Αν και ο Κονταδόρ δήλωνε ότι είναι αθώος το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης τον έθεσε εκτός για δύο χρόνια καθώς στο Γύρο της Γαλλίας του 2010 βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία «κλενβουτερόλη». Το αποτέλεσμα ήταν ο Ισπανός ποδηλάτης να μην αγωνιστεί στο Λονδίνο καθώς εκτίει την ποινή στις 6 Αυγούστου. Θα αγωνιστεί όμως στο γύρο της Ισπανίας που αρχίζει την ίδια ημέρα.



Αργεντινή
«Χρυσή» στην Αθήνα και στο Πεκίνο, η εθνική ποδοσφαίρου των ανδρών της Αργεντινής δεν θα υπερασπιστεί τη θέση της στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Λονδίνο καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση. Εκτός των Ολυμπιακών του Λονδίνου έμειναν και οι δύο φιναλίστ των δύο προηγούμενων Ολυμπιακών, η Παραγουάη στην Αθήνα και η Νιγηρία στο Πεκίνο.



Μπλάνκα Βλάσιτς
Η κορυφαία αθλήτρια στον κόσμο στο ύψος τέθηκε νοκ άουτ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω τραυματισμού, οι οποίοι την καταδιώκουν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού. Η πρωταθλήτρια από την Κροατία, που πήρε το όνομά της από την Καζαμπλάνκα, αφού ο πατέρας της πληροφορήθηκε την εγκυμοσύνη της μητέρας της όταν νικούσε στους Βαλκανικούς, ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να δώσει το «παρών» στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του καλοκαιριού, λόγω των ενοχλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει στον αστράγαλο.


Ιαν Θορπ
Ο άλλοτε κορυφαίος κολυμβητής του κόσμου, με πέντε χρυσά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και του 2004 (μεταξύ αυτών και η νίκη στην κούρσα του αιώνα, τα 200μ. το 2004 με αντίπαλους τον Πιέτερ φαν ντερ Χούγκεμπαντ και τον Μάικλ Φελπς) δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε σε ένα αγώνισμα στα Αυστραλιανά trials στην Αδελαΐδα και ως εκ τούτου απώλεσε την ευκαιρία να βρίσκεται, στην επιστροφή του στην κολύμβηση, στην ομάδα της Αυστραλίας για το Λονδίνο.


Τσενγκ Φέι

Η ρήξη στον αχίλλειο τένοντα εμπόδισε την Τσενγκ Φέι να γίνει η πρώτη Κινέζα αθλήτρια της γυμναστικής με συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Τσενγκ είναι μία από τις μεγαλύτερες γυμνάστριες στην ιστορία της Κίνας με τρία Ολυμπιακά μετάλλια και εννέα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.


Κούβα (βόλεϊ ανδρών και γυναικών)
Από το 1972 στο Μόναχο, η Κούβα δεν είχε απουσιάσει ποτέ από Ολυμπιακό Τουρνουά βόλεϊ μέχρι σήμερα. Τρεις φορές «χρυσή» ολυμπιονίκης στις γυναίκες και μία φορά χάλκινη στους άνδρες (Μόντρεαλ 1976), η Κούβα δεν κατάφερε να προκριθεί στο Λονδίνο ούτε στις μεν, ούτε στους δε. Ένα δράμα για ένα νησί που λατρεύει σαν θρησκεία το άθλημα του βόλεϊ. Η απουσία του Βιλφρέντο Λεόν, ενός εκ των κορυφαίων αθλητών βόλεϊ στον κόσμο, θα γίνει σίγουρα αισθητή στο Λονδίνο.


Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ
Ονειρευόταν την 5η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, αλλά η ομοσπονδία της πατρίδας του δεν τον επέλεξε ως μέλος της αποστολής. Ο αθλητής «μύθος» της Αιθιοπίας κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ στο Μαραθώνιο με 2:03:59 από το 2008 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2011, οπότε στο Βερολίνο ο Κενυάτης Πάτρικ Μακάου Μουσιόκι τερμάτισε σε 2:03:38. Δεν του δόθηκε ούτε η ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση στα 10.000 μέτρα, αγώνισμα στο οποίο αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης τόσο το 1996 στην Ατλάντα, όσο και το 2000 στο Σίδνεϊ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης