Ο σχεδιασμός της κουζίνας επηρεάζει το βάρος μας

Ο σχεδιασμός της κουζίνας επηρεάζει το βάρος μας

Πόσοι από εσάς έχουν σκεφθεί όμως ότι ο σχεδιασμός της κουζίνας μας και ο μεγάλος χώρος αποθήκευσης τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τον δείκτη ζυγαριάς;

Με πρωτιά ξεκίνησε η Θρασκιά
Ο σχεδιασμός της κουζίνας επηρεάζει το βάρος μας
Η ψυχολογική μας διάθεση και ο χώρος κατανάλωσης φαγητού είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τα κιλά μας και φυσικά την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Οι έρευνες που συσχετίζουν τα χρώματα του σερβίτσιου, το μέγεθος του πιάτου, τη μουσική στο εστιατόριο και ακόμη και τον φωτισμό με την όρεξή μας είναι πολλές και με ενδιαφέρουσες παραμέτρους.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Κάθε δέκα χρόνια, από το 1920 μέχρι σήμερα, οι γυναίκες προσθέτουν κατά μέσο όρο 1 εκ. στη περίμετρο της μέσης τους και των ισχίων τους. Είναι ή όχι σύμπτωση ότι την ίδια χρονική περίοδο, ο μέσος όρος μεγέθους της κουζίνας σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας να γίνει το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού;

Πριν από 100 χρόνια, οι περισσότερες κουζίνες ήταν ξεχωριστοί χώροι, και μετά από κάθε γεύμα η κουζίνα έκλεινε μέχρι το επόμενο γεύμα, γεγονός το οποίο περιόριζε το συνεχόμενο τσιμπολόγημα. Σήμερα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα από ό, τι οπουδήποτε αλλού, καθώς δεν είναι πλέον μόνο ένα μέρος για να κάνουμε τα γεύματά μας, αλλά να χαλαρώσουμε, να τηλεφωνήσουμε και να παρακολουθήσουμε τηλεόραση! Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα, και συχνά τρώμε χωρίς πραγματικά να πεινάμε.

Τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται αυξανόμενη τάση και για υπερ-μεγέθη ψυγεία.“Ένα τεράστιο ψυγείο συχνά σημαίνει και …ένα τεράστιο σώμα” (Edgson). Όσο μεγαλύτερο είναι το ψυγείο, τόσο μεγαλύτερες συσκευασίες τροφίμων θα αγοράσουμε, τις οποίες και θα καταναλώσουμε σύντομα. Ένα μικρότερο ψυγείο μας ενθαρρύνει να αγοράζουμε τρόφιμα σε μικρότερες συσκευασίες. Μια άλλη τάση στον σύγχρονο σχεδιασμό της μοντέρνας κουζίνας είναι να υπάρχουν πολλά ντουλάπια με μεγάλους χώρους αποθήκευσης για μαζική αγορά τροφίμων. Στόχος είναι να μειώσουμε τους λογαριασμούς των τροφίμων, αγοράζοντας οικονομικές συσκευασίες, στη πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με την ψυχολόγο Brian Wansink, συγγραφέας του Mindless Eating, το 50% των τροφίμων/σνακ που αγοράζονται, καταναλώνονται σε 6 μέρες από την αγορά. Επίσης, άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι προετοιμάζουν 23% περισσότερο φαγητό κατά το μαγείρεμα λόγω της μεγάλης συσκευασίας που ανοίγουν και φυσικά τρώνε σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα.

Οι ειδικοί λένε ότι οι μεγάλες και ελκυστικές κουζίνες συμβάλλουν στο αυξημένο σωματικό βάρος και στη λιγότερο ελκυστική… φιγούρα! Το μέγεθος, ο σχεδιασμός, η αποθήκευση και οι συσκευές στην κουζίνα σας μπορεί να είναι τελικά οι ένοχοι.
Κλείσιμο

Super-sized κουζίνες: Όταν η κουζίνα είναι ευρύχωρη ξοδεύουμε όλο και περισσότερο χρόνο σε αυτό το μέρος του σπιτιού μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και φίλους. Ως αποτέλεσμα, τρώμε περισσότερο! Μία μελέτη για την διατροφή και το περιβάλλον διαπίστωσε ότι η μετακίνηση ενός μπολ με γλυκά 2 μέτρα μακριά μας μείωσε την κατανάλωση των γλυκών κατά 50%. Αλλά ας το παραδεχτούμε – είναι δύσκολο να μεταφέρουμε τα τρόφιμα εκτός κουζίνας! “Εάν μια κουζίνα σας ‘κρατάει’ εκεί, τότε σίγουρα θα φάτε και περισσότερο!” λέει ο Mark Blegen, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. Katherine στη Μινεσότα, ο οποίος μελετάει γιατί οι άνθρωποι τρώνε.

Διαβάστε περισσότερα στο www.life2day.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης