Ο Τζόν Μέιτζορ προειδοποιεί: Κίνδυνος για την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία η συμφωνία Μέι-DUP

Ο Τζόν Μέιτζορ προειδοποιεί: Κίνδυνος για την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία η συμφωνία Μέι-DUP

Ο Τζον Μέιτζορ, ο οποίος άρχισε τις εργασίες συνομιλιών με τον IRA, για τον τερματισμό της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι ακόμη «εύθραυστη», ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια

Ο Τζόν Μέιτζορ προειδοποιεί: Κίνδυνος για την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία η συμφωνία Μέι-DUP
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, σερ Τζον Μέιτζορ προειδοποίησε ότι η διαφαινόμενη συμφωνία από την Τερέζα Μέι με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) θα μπορούσε να απειλήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και να κοστίσει στους Συντηρητικούς «ένα κουβά ψήφους».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος άρχισε τις εργασίες συνομιλιών με τον IRA, για τον τερματισμό της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι ακόμη «εύθραυστη», ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια και προειδοποίησε ότι η συμφωνία με την Αρλίν Φόστερ, θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς να πουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να θεωρηθεί αμερόληπτη.

Κλείσιμο
Ο ίδιος δήλωσε στο BBC Radio 4: «Οι άνθρωποι σέβονται την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία κερδήθηκε με πολύ σκληρό αγώνα, εδώ και πολύ καιρό, από πολλούς ανθρώπους, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τη θεωρούν δεδομένη, δεν είναι σίγουρη, είναι υπό δοκιμασία, είναι εύθραυστη».

«Αν και δεν περιμένω ξαφνικά να καταρρεύσει, γιατί υπάρχει μια ευρεία συναίνεση και επιθυμία να συνεχίσει να υπάρχει, νομίζω όμως ότι πρέπει να προσέξουμε με αυτό το θέμα και να φροντίσουμε ώστε όλα όσα κάνουμε δεν υπερβαίνουν τις βασικές διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται εκεί στην κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας».

Οι δηλώσεις του Μέιτζορ έγιναν με αφορμή συνομιλίες που διεξάγονται για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας εμπιστοσύνης και προσφοράς, μεταξύ του DUP και των Συντηρητικών, ώστε να διασφαλιστεί η κυβέρνηση έχει Commons πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο σερ Τζον πιστεύει ότι το DUP θα ζητήσει πάρα πολλά - και θα κοστίσει ψήφους στους Συντηρητικούς.

Είπε: «Το DUP, εντελώς κατανοητό, πρόκειται να ζητήσει μεγάλο αντάλλαγμα για την υποστήριξη της κυβέρνησης, κατά κύριο λόγο, υποψιάζομαι, ότι θα ζητήσει χρήματα. Αν ζητήσουν χρήματα, πώς πρόκειται να εκληφθεί αυτό στην Ουαλία ή στη Σκωτία, ή παντού σε όλη τη Βρετανία;».

«Πρόκειται να δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό τους. Θα το δούμε, ως η κυβέρνηση να καταβάλει λύτρα για τις ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα μπορούσε κάλλιστα να κοστίσει ψήφους στη χώρα για το Συντηρητικό κόμμα, σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Γι 'αυτό και έχω πολιτική ανησυχία».

Ωστόσο, ο σερ Τζον είπε ότι «ανησυχεί» για τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, λέγοντας ότι ήταν «επιφυλακτικός» και ότι «αμφιβάλλει» γι 'αυτήν, «τόσο για την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και για άλλους λόγους».

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών είπε ότι η Τερέζα Μέι ήθελε να «πετύχει» και να «μείνει» πρωθυπουργός, και ότι κατάλαβε και συμμερίστηκε την επιθυμία της να «εδραιώσει την κοινοβουλευτική θέση της», αλλά «κύρια ανησυχία» του ήταν η ειρηνευτική διαδικασία.

Και πρόσθεσε: «Ένα θεμελιώδες μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να είναι αμερόληπτη μεταξύ όλων των αντικρουόμενων συμφερόντων στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Ο κίνδυνος είναι ότι όσο οποιαδήποτε κυβέρνηση προσπαθεί, δεν θα φαίνεται να είναι αμερόληπτη και αν είναι εγκλωβισμένη σε μια κοινοβουλευτική συμφωνία στο Westminster με ένα από τα κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας, και ποτέ δεν ξέρεις με ποιον απρόβλεπτο τρόπο τα γεγονότα θα εξελιχθούν, και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η αμεροληψία πρόκειται να είναι ζωτικής σημασίας σε κάποια φάση στο μέλλον».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης