Εκλογές στη Βρετανία: Τρομοκρατία, πύρρειος νίκη Μέι και στο βάθος Brexit

Εκλογές στη Βρετανία: Τρομοκρατία, πύρρειος νίκη Μέι και στο βάθος Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δέχεται πυρά μετά την αποκάλυψη ότι ο ένας από τους τρομοκράτες του Λονδίνου ήταν γνωστός στις αρχές - «Μπελάδες» για το ίδιο θέμα και για τον Κόρμπιν - Αναπάντεχος σύμμαχος της Μέι οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Εκλογές στη Βρετανία: Τρομοκρατία, πύρρειος νίκη Μέι και στο βάθος Brexit
Η Βρετανία μπαίνει στην τελική ευθεία των εθνικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, καθώς ένα μόλις εικοσιτετράωρο την χωρίζει πια από τις κάλπες. Υποψήφιοι και ψηφοφόροι παλεύουν να επιστρέψουν στους ρυθμούς των εκλογών. Ο φόβος και η διάχυτη ανασφάλεια που εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά και από το χθεσινό περιστατικό στην καρδιά του Παρισιού έχει διασαλέψει κάθε ίχνος regularity που θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξωνες.

Τα ποσοστά των συντηρητικών Τόρις έχουν καταβαραθρωθεί, ενώ οι δημοσκοπήσεις «καίνε» το αλλοτινό «άλογο κούρσας» που ακούει στο όνομα
Τερέζα Μέι. Μία ανάσα πριν την τελική έκβαση, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 304 έδρες στο κοινοβούλιο, 22 λιγότερες από τις απαιτούμενες 326 για αυτοδυναμία. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όταν η Μέι τον περασμένο Απρίλη αιφνιδίασε τους πολιτικούς της αντιπάλους, εξαγγέλλοντας πρόωρες εκλογές, φερόταν να εξασφαλίζει 330 έδρες με ιδιαίτερη ευκολία. Την Δευτέρα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov ανακοίνωσε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιεί, οι Τόρις θα κερδίσουν 305 έδρες. Η ανακοίνωση, όμως, της Αστυνομίας ότι ο 27χρονος δράστης Κουράμ Μπάτ, ήταν ήδη γνωστός στην αστυνομία και στις μυστικές υπηρεσίες MI5, αλλά λόγω ανεπαρκών πόρων δεν είχε κριθεί ως σημαντική απειλή ώστε να παρακολουθείται στενά
, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την Μέι. Πόσο μάλλον μετά την αποκάλυψη ότι αυτή ήταν που από την θέση του υπουργού Εσωτερικών το διάστημα 2010-2016 ενέκρινε τη μείωση 20.000 αστυνομικών σε Αγγλία και Ουαλία. Από την άλλη, ούτε ο αρχηγός των Εργατικών δείχνει σε θέση να κεφαλαιοποιήσει ιδιαίτερα αυτή τη διαρροή. Ο ίδιος δέχεται κριτική επειδή ψήφισε κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και εξέφρασε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στην αντίδραση των αστυνομικών απέναντι σε επιθέσεις με την εντολή να πυροβολούν για να σκοτώσουν.

Έναν αναπάντεχο σύμμαχο, όμως, έχει βρει η Μέι στους Ευρωπαίους ηγέτες που ποντάρουν στη δική της επικράτηση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα διαπραγματευθεί σκληρά στο επικείμενο
Κλείσιμο
Brexit. Εξάλλου, στις Βρυξέλλες δεν έχουν ξεγράψει ακόμα την Μέι,  σχολιάζοντας ότι η Βρετανή πρωθυπουργός δεν τα παρατάει έτσι εύκολα, ούτε μένει με δεμένα χέρια.

Πράγματι, στις απογοητευτικές δημοσκοπήσεις απαντάει με ακόμα πιο λυσσαλέα διεκδίκηση και της τελευταίας ψήφου. Για τον λόγο αυτό επισκέφτηκε- ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες- παραθαλάσσιες πόλεις που όλη τους η οικονομία στηρίζεται στην αλιεία, φάρμες, φούρνους, καφετέριες, μιλώντας με πελάτες και εργαζόμενους. Εξάλλου, η ίδια και το επιτελείο της γνωρίζουν ότι μετά τις απανωτές τραγωδίες η κοινωνία ζητάει από εκείνη ένα «πιο ανθρώπινο πρόσωπο». Αυτό αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο για την πολιτικό που ζώντας όλα αυτά τα χρόνια στον μικρόκοσμο του κόμματος, δεν έχει μάθει να κάνει πολιτικές εκστρατείες, να συναναστρέφεται πολύ κόσμο και να πρέπει να απαντά σε δύσκολες ερωτήσεις και άσχημα δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ.

Όποιο και αν είναι πάντως το αποτέλεσμα-όσο απρόβλεπτο ή αναμενόμενο- και αν αποδειχθεί, οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν σ’ ένα σημείο: Ούτε η τρομοκρατία, ούτε οι εκλογές δεν θα ανατρέψουν το δημοψήφισμα και το επικείμενο Brexit. Εξάλλου και οι συντηρητικοί και οι εργατικοί έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε αυτό. Το θέμα είναι ότι το κάθε κόμμα έχει την δική του οπτική σε σχέση με την εφαρμογή του και τις αποφάσεις που η Βρετανία πρέπει από εδώ και πέρα να πάρει ως προς την συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα όπως ασφάλεια, μεταναστευτικό και οικονομικά. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται προκειμένου οι συνομιλίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσουν τη 19η Ιουνίου, αλλά περιμένουν την επιβεβαίωση της ημερομηνίας αυτής μετά την Πέμπτη.

Όπως δείχνουν τα πράγματα λοιπόν η Μέι έχει μπροστά της μία πύρρειο νίκη. Το πιθανότερο είναι να επιβιώσει πολιτικά, μόνο και μόνο για να επιστρέψει άσχημα λαβωμένοι από το πεδίο μάχης και χωρίς την εμπιστοσύνη του λαού της. Οι Βρετανοί εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στην σκληρή γλώσσα που εκ των υστέρων χρησιμοποιεί. Στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της προσπάθησε να παρουσιαστεί πιο αποφασισμένη από ποτέ, προαναγγέλλοντας μεγάλες αλλαγές σε ζητήματα ασφάλειας. Ωστόσο με αυτό τον τρόπο ανοίγει και μία παράλληλη συζήτηση για ζητήματα δημοκρατικότητας. Η προάσπιση αυτών, τη στιγμή που δρουν επιβεβαιωμένα πια εντός της χώρας ομάδες ακραίων ισλαμιστών μοιάζει σαν παζλ για γερούς λύτες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης