Βρετανία: Εκλογές στη «σκιά» της τρομοκρατίας

Βρετανία: Εκλογές στη «σκιά» της τρομοκρατίας

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν ζητά την παραίτηση της Τερέζα Μέι - «Άνοιξε» η συζήτηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους για το αν και κατά πόσο είναι ικανή να εγγυηθεί την ασφάλεια των Βρετανών

Βρετανία: Εκλογές στη «σκιά» της τρομοκρατίας
Ο λόγος που η Τερέζα Μέι
«έσυρε» σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση τη Βρετανία, ήταν το Brexit. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός φάνταζε πανίσχυρη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και επιθυμία της ήταν να το «εισπράξει» και σε επίπεδο Βουλής, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και άνεση κινήσεων, ενόψει της έναρξης των κρίσιμων συνομιλιών με τις Βρυξέλλες για την έξοδο. Το τελευταίο διάστημα όμως, ένας κρίσιμος παράγοντας προστέθηκε στο ψηφιδωτό, ο οποίος δεν είναι άλλος από την
τρομοκρατία. Η Βρετανία οδηγείται την Πέμπτη σε εκλογές στη «σκιά» των τελευταίων τρομοκρατικών χτυπημάτων, τα οποία έχουν σαφή επιρροή τόσο σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, όσο και σε επίπεδο αποφάσεων από την κεντρική κυβέρνηση και διοίκηση.

Κλείσιμο
Η επίθεση στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ήταν το πρώτο πλήγμα, το οποίο, ωστόσο, δεν επέφερε σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της Τερέζα Μέι.

Το δεύτερο χτύπημα στο Μάντσεστερ Αρίνα, στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, προκάλεσε αναταράξεις. Ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε ζήτημα ασφάλειας, καθώς ένα από τα επιχειρήματα για το
Brexit, ήταν και η αθρόα εισροή ξένων στο Νησί, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, δημιουργήθηκε μία σύγχυση. Άλλοι χρέωναν το θέμα της μετανάστευσης στις Βρυξέλλες και άλλοι έθεταν το ζήτημα της ασφάλειας την επόμενη ημέρα της εξόδου. Μπορεί να βέλη να μην είχαν στόχο απευθείας την Τερέζα Μέι, ωστόσο η συζήτηση μόλις είχε ξεκινήσει.

Η επίθεση στο Λονδίνο, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του τελικού του Champions League στο Κάρντιφ, λειτούργησε, επί της ουσίας, ως το χέρι που άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου». Αυτή τη φορά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δέχθηκε απευθείας τα βέλη, εξαιτίας της απόφασής της να χαλαρώσουν τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ και να αποσύρει τον στρατό από τους δρόμους.

Οι εκλογές στη Βρετανία θα διεξαχθούν την Πέμπτη. Το μεγάλο ερώτημα που θέτουν οι Βρετανοί μεταξύ τους, δεν είναι πλέον το Brexit, αλλά το αν και κατά πόσο η Τερέζα Μέι, μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Ένα ερώτημα υπερκομματικό. Τα τρία απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα (δύο στο Λονδίνο και ένα στο Μάντσεστερ), δείχνουν να «τραυματίζουν» την εικόνα της Τερέζα Μέι. Το αν και κατά πόσο θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, θα το δείξουν οι κάλπες.

Ενδεικτική, πάντως, του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, είναι μία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία η Τερέζα Μέι είναι η δεύτερη πιο «συζητημένη» πολιτικός στο Νησί, με 35%, πίσω, ωστόσο, από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει την πρωτοκαθεδρία με 55%.



Ο Κόρμπιν ζητά την παραίτηση της Μέι

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έσπευσε να εκμεταλλευθεί το τρομοκρατικό χτύπημα και να ενισχύσει την πολιτική κρίση στη Βρετανία. Ο ηγέτης της Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να παραιτηθεί εξαιτίας των περικοπών που έκανε στην αστυνομία τα έξι χρόνια που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, αλλά και των αποφάσεων που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες και την απόσυρση του στρατού από τον δρόμο.

Ο Κόρμπιν όταν ρωτήθηκε αν στηρίζει τις εκκλήσεις που γίνονται προς τη Μέι να παραιτηθεί, απάντησε: «Πραγματικά τις στηρίζω. Διότι έχουν γίνει εκκλήσεις από πολλούς ιδιαίτερα υπεύθυνους ανθρώπους σχετικά με το θέμα, οι οποίοι ανησυχούν πολύ από το γεγονός ότι ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών όλον αυτόν τον καιρό, ηγήθηκε των περικοπών στους αριθμούς των αστυνομικών και τώρα λέει ότι έχουμε πρόβλημα». «Ναι, έχουμε πρόβλημα, δεν θα έπρεπε να έχουμε περικόψει τον αριθμό των αστυνομικών», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν μετανιώνει που μείωσε τον αριθμό των αστυνομικών κατά περίπου 20.000 όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών από το 2010 ως το 2016. Απάντησε ότι ο προϋπολογισμός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας προστατεύθηκε και πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει λάβει τις εξουσίες που χρειαζόταν.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν αποκλείει νέα επίθεση

Η ίδια, σε συνέντευξή της στο BBC, δήλωσε ότι το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής θα παραμείνει «κρίσιμο» στη Βρετανία μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο που κόστισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους, χαρακτηρίζοντας την επίθεση πλήγμα στον ελεύθερο κόσμο. Εξάλλου εφαρμόζονται επιπλέον μέτρα ασφαλείας σε πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων και αρκετές γέφυρες στο κεντρικό Λονδίνο, επεσήμανε η Μέι.

«Το Ανεξάρτητο Κέντρο Ανάλυσης της Τρομοκρατίας επιβεβαίωσε ότι το εθνικό επίπεδο απειλής παραμένει κρίσιμο, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή μια τρομοκρατική επίθεση», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, έπειτα από σύσκεψη που είχε με την επιτροπή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, δυστυχώς, τα θύματα έχουν διάφορες εθνικότητες. Ήταν μια επίθεση εναντίον του Λονδίνου και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης ήταν μια επίθεση εναντίον του ελεύθερου κόσμου», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης