Βρετανία: Η Άντρεα Λίντσομ αποσύρθηκε από την κούρσα για την πρωθυπουργία

Βρετανία: Η Άντρεα Λίντσομ αποσύρθηκε από την κούρσα για την πρωθυπουργία

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Τερέζα Μέι χωρίς... μάχη

Βρετανία: Η Άντρεα Λίντσομ αποσύρθηκε από την κούρσα για την πρωθυπουργία
Μετά την απολογία της για την γκάφα περί μητρότητας, η υποψήφια των Συντηρητικών για την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, Άντρεα Λίντσομ, ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την κούρσα.

Η Λίντσομ πραγματοποίησε δηλώσεις κατά τις οποίες δήλωσε ότι εγκαταλείπει την κούρσα και υποστήριξε την Τερέζα Μέι για την πρωθυπουργία.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο από το να ηγηθείς του Συντηρητικού Κόμματος στην κυβέρνηση και θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα να το πράξω. Αλλά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντα της χώρας μας είναι καλύτερα με τον άμεσο διορισμό ενός ισχυρού πρωθυπουργού με ισχυρή υποστήριξη. Γι' αυτό αποσύρομαι από την εκλογή ηγεσίας και εύχομαι στην Τερέζα Μέι καλή επιτυχία
», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η Λίντσομ το συμφέρον της χώρας την ενέπνευσε να θέσει την υποψηφιότητά της.
Κλείσιμο
Όσο για το Brexit εξήγησε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αντιπροσωπεύει μία ξεκάθαρη επιθυμία για αλλαγή.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως μία εκστρατεία εννέα εβδομάδων σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα δεν είναι επιθυμητή και συμπλήρωσε πως για το συμφέρον της Βρετανίας είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ισχυρού πρωθυπουργού.

Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την στήριξή της στην Τερέζα Μέι και της ευχήθηκε καλή επιτυχία. 

Η υπουργός Ενέργειας, παράλληλα, είπε πως δεν πίστευε ότι είχε αρκετή στήριξη για να σχηματίσει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι αντιμετώπισε κύματα οργής μετά τα σχόλιά της για τη μητρότητα και στις δηλώσεις της.

Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι ξέσπασε σε κλάματα τις περασμένες ημέρες έπειτα από τις επιθέσεις που δέχθηκε από συναδέλφους, κατηγορώντας την για «σκληρότητα και απειρία». 

Μπορεί να ανοίγει δρόμος για την Τερέζα Μέι, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν αποκλείεται οι Συντηρητικοί να θέσουν εναλλακτική υποψηφιότητα μετά την απόσυρση της Λίντσομ, ώστε να επιτραπεί στα 150.000 μέλη του κόμματος να επιλέξουν. 

Η απόφαση για το αν τελικά η Μέι αυτομάτως θα «στεφθεί» πρωθυπουργός θα αποφασιστεί από την επιτροπή 1922, με τον επικεφαλής της, Γκράχαμ Μπράντι, να ανακοινώνει σε λίγες ώρες τα επόμενα βήματα. 

Μετά την απόσυρση της Λίντσομ, ο επίσης παραιτηθείς Μάικλ Γκόουβ δήλωσε πως πρέπει να διαβεβαιωθεί ότι η Τερέζα Μέι θα αναλάβει το συντομότερο δυνατό, ενώ σχετικά με την υπουργό Ενέργειας είπε ότι «σήμερα μίλησε με αξιοπρέπεια και θάρρος» και της ευχήθηκε καλή επιτυχία για το μέλλον.

«Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να διαβεβαιώσουμε ότι η Τερέζα Μέι θα αναλάβει ως ηγέτης. Έχει την πλήρη στήριξή μου ως την επόμενη πρωθυπουργό μας», είπε ο Γκόουβ.

Από την άλλη, ο πρωτεργάτης της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, σε δηλώσεις του είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η Μέρι θα είναι μία εξαιρετική επικεφαλής κόμματος και πρωθυπουργός και κάλεσε σε άμεση τοποθέτησή της. 

«Με ενθαρρύνει το γεγονός ότι το ξεκαθάρισε πως το Brexit σημαίνει Brexit, ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να σεβαστούμε τη βούληση του λαού και να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε νέες ευκαιρίες για αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο Τζόνσον. 


Από την άλλη, ο πρώην επικεφαλής του UKIP και κεντρική φιγούρα της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Νάιτζελ Φάρατζ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Λίντσομ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Απογοητευμένος που η Άντρεα Λίντσομ αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης