Τι συμβαίνει όταν Ευρωπαίοι και πρόσφυγες κοιτιούνται στα μάτια για τέσσερα λεπτά

Τι συμβαίνει όταν Ευρωπαίοι και πρόσφυγες κοιτιούνται στα μάτια για τέσσερα λεπτά

Ανάμεσά τους δημιουργείται μια οικειότητα που μπορεί να γκρεμίσει και τα πιο ανυπέρβλητα εμπόδια

Τι συμβαίνει όταν Ευρωπαίοι και πρόσφυγες κοιτιούνται στα μάτια για τέσσερα λεπτά
Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο χωρίς να τρέξει ένα δάκρυ από τα μάτια σας. Περιστρέφεται γύρω από μια απλή αλλά οδυνηρή θεωρία, που αναπτύχθηκε από τον ψυχολόγο Arthur Aron, το 1997: Τέσσερα λεπτά χωρίς διακοπή είναι αρκετά για ανθρώπους που κοιτιούνται στα μάτια να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο.

Το βίντεο με τίτλο Look Beyond Borders - 4 minutes experiment (Δείτε πέρα από τα σύνορα- To πείραμα των 4 λεπτών) γυρίστηκε σε μια αποθήκη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στο Βερολίνο και δείχνει πρόσφυγες από τη Σομαλία και τη Συρία να κοιτιούνται στα μάτια με Ευρωπαίους πολίτες. Το κλιπ έδωσε στη δημοσιότητα το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας της Πολωνίας.

Στο βίντεο πρωταγωνιστούν γυναίκες, άνδρες, μικρά παιδιά πρόσφυγες και κάτοικοι χωρών από το Βέλγιο, την Ιταλία, την Γερμανία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κοιτούν ο ένας τον άλλον στα μάτια και εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος ότι σε λιγότερο από 4 λεπτά αναπτύσσεται ανάμεσά τους μια οικειότητα που μπορεί να γκρεμίσει ακόμα και τα πιο ανυπέρβλητα εμπόδια.

«Χρειάζεται μια καρδιά από πέτρα για να δει αυτό το βίντεο και να μην δακρύσει. Τη στιγμή που ο κόσμος είναι γεμάτος από συγκρούσεις και πολέμους αξίζει τον κόπο να δούμε τα πράγματα από την οπτική γωνία κάθε ατόμου», λέει ο Draginja Nadażdin, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Πολωνίας και συνεχίζει:

«Πολύ συχνά, αυτό που χάνεται στους αριθμούς και τα πρωτοσέλιδα είναι η ταλαιπωρία των πραγματικών ανθρώπων, οι οποίοι, όπως και εμείς, έχουν οικογένειες, φίλους, τις δικές τους ιστορίες, τα όνειρα και τους στόχους του. Γιατί να μην σταματήσουμε για μια στιγμή να δούμε ποιος είναι ο καθένας πραγματικά; Υπάρχουν σύνορα μεταξύ των χωρών, όχι μεταξύ των ανθρώπων. Είναι επιτακτική η ανάγκη οι κυβερνήσεις να αρχίζουν να βάζουν τους ανθρώπους πάνω από τα σύνορα και τα δικά τους βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης