Σουηδικό πλοίο της Frontex παραλίγο να βυθίσει Ιταλικό σκάφος της Ακτοφυλακής

Σουηδικό πλοίο της Frontex παραλίγο να βυθίσει Ιταλικό σκάφος της Ακτοφυλακής

Σε μία επιχείρηση στα ανοιχτά της Λιβύης, οι Σουηδοί ανοιξαν πυρ σε ιταλικό διασωστικό σκάφος που θεώρησαν ως δουλεμπορικό και μόνο από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

Σουηδικό πλοίο της Frontex παραλίγο να βυθίσει Ιταλικό σκάφος της Ακτοφυλακής
Ήταν σχεδόν σίγουρο ότι με τέτοια... κυκλοφορία στα νερά μεταξύ Μάλτας και Λιβύης ότι αργά ή γρήγορα θα φτάναμε σε ένα τέτοιο επεισόδιο. Ένα σουηδικό πλοίο της Frontex άνοιξε πυρά εναντίον ενός φουσκωτού της Ιταλικής ακτοφυλακής θεωρώντας ότι ανήκει σε δουλέμπορους και θέλοντας να το σταματήσει για έλεγχο. Ευτυχώς τα πυρά δεν βρήκαν στόχο και κανείς δεν τραυματίστηκε. Ενώ μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις το περιστατικό θεωρήθηκε λήξαν και σε διπλωματικό επίπεδο.

Η σκληρή πραγματικότητα όμως που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι αναφέρει ότι το Σουηδικό πλοίο δικαιολογημένα βρέθηκε σ' αυτή την θέση. Καθώς σε δύο αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν, αφού έσωσαν τους μετανάστες, οι Λίβυοι δουλέμποροι προσπάθησαν με βία και πυροβολισμούς να πάρουν πίσω τα σκάφη με τα οποία τους μετέφεραν. 

Κλείσιμο
Πάντως το περιστατικό είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα αυτών των αποστολών στην Μεσόγειο, αν εξαιρέσει κανείς τα γνωστά προβλήματα που εντοπίζονται στο Αιγαίο ανάμεσα στις Ελληνικές και Τουρκικές ακτοφυλακές για τους προφανείς λόγους. Όπως και να έχει όμως εγείρει σημαντικές ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η φύλαξη στις θάλασσες και ποιός είναι αυτός που έχει τον κεντρικό έλεγχο των επιχειρήσεων. 

Οι υπεύθυνοι πάντως -κυρίως από Ιταλικής πλευράς- εύχονται να παραμείνει ένα μεμονωμένο περιστατικό. Και ότι μέσα στην γενική αναταραχή που επικρατεί στην περιοχή (πάνω από 180.000 μετανάστες έχουν διασχίσει από διάφορα σημεία την Μεσόγειο για φέτος) δεν θα υπάρξουν και θύματα από την κακή οργάνωση των διασωστικών αρχών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης