Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο του Ντονέτσκ

Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο του Ντονέτσκ

Η Ενωση Ανθρακωρύχων ανακοίνωσε ότι 47 άνθρωποι αγνοούνται ενώ εξετάζει την πληροφορία ότι οι νεκροί είναι 77

Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο του Ντονέτσκ
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών σε ορυχείο του εμπόλεμου Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί με τα σωστικά συνεργεία να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος. 

Η Ενωση Ανθρακωρύχων ανακοίνωσε ότι 47 άνθρωποι αγνοούνται ενώ εξετάζει την πληροφορία ότι οι νεκροί είναι 77, ωστόσο, δεν διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό των ανθρακωρύχων που εγκλωβίστηκαν την ώρα της έκρηξης. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, Βολτντιμίρ Γκρόσιμα, δήλωσε ότι οι νεκροί από την έκρηξη είναι 32. Την ίδια ώρα, ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα φιλορώσους αντάρτες που ελέγχουν την περιοχή όπου βρίσκεται το ορυχείο Ζασιάτσκο, υποστηρίζουν πως την ώρα της έκρηξης στο ορυχείο βρίσκονταν 230 άτομα.Το δυστύχημα φαίνεται πως προκλήθηκε από έκρηξη μεθανίου. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε σε βάθος σχεδόν ενός χιλιομέτρου. Το ρωσικό πρακτορείο «Russia Today» αναφέρει ότι, περίπου 160 άτομα έχουν ήδη απομακρυνθεί από το ορυχείο. 

Στο ορυχείο Ζασιάτσκο έχουν σημειωθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια αρκετά δυστυχήματα τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρακωρύχους. Το Νοέμβριο του 2007, 101 ανθρακωρύχοι βρήκαν το θάνατο. Δύο εβδομάδες αργότερα, από δύο εκρήξεις σκοτώθηκαν πέντε άτομα. 

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 32 νεκρούς

Νωρίτερα οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 32 νεκρούς ενώ δεκάδες εκτιμάται ότι έχουν παγιδευτεί και 14 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Περίπου 70 ανθρακωρύχοι εργάζονταν στο ανθρακωρυχείο την ώρα του δυστυχήματος, δήλωσε αξιωματούχος του τοπικού υπουργείου εκτάκτων αναγκών στην υπηρεσία Τύπου των αυτονομιστών.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι. Οι διασώστες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο της έκρηξης, απομακρύνουν το δηλητηριώδες αέριο και στη συνέχεια θα κατέβουν», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Τσιμπαλένκο, ο επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας ασφάλειας των ανθρακωρυχείων.

Αρχικά, τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 70 ανθρακωρύχοι έχουν παγιδευτεί στις στοές. Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν από αυτούς κάποιοι αναφέρονται μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών.

Συγγενείς των ανθρακωρύχων έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Ζασιάντκο και ζητούν απεγνωσμένα να πληροφορηθούν για την τύχη των οικείων τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρίσκεται επί τόπου.

Ένας από τους ανθρακωρύχους που κατάφερε να βγει σώος είπε ότι άκουσε πως 45 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί παρότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας. Το Γαλλικό Πρακτορείο, ωστόσο, επικαλούμενο τις αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών και το ανεξάρτητο συνδικάτο των ανθρακωρύχων, κάνει λόγο για 47 αγνοούμενους.

Ένας οξυγονοκολλητής στο ανθρακωρυχείο, ονόματι Όλεγκ, είπε: «Αυτό που άκουσα είναι ότι υπάρχουν 45 παγιδευμένοι. Έναν έβγαλαν έξω». Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες διάσωσης περισσότερων ανθρακωρύχων, ο ίδιος είπε: «Δουλεύω στο ανθρακωρυχείο 23 χρόνια και αυτή είναι η τέταρτη έκρηξη που θυμάμαι. Αν δεν τους βγάλουν αμέσως έξω, τότε αργότερα θα ανασύρουν μονάχα πτώματα. Είναι τρομακτικό πράγμα η έκρηξη».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης