Βενεζουέλα: Απαγορεύτηκαν οι ουρές έξω από τα καταστήματα!

Βενεζουέλα: Απαγορεύτηκαν οι ουρές έξω από τα καταστήματα!

Το μέτρο αφορά στις βραδινές ώρες -  «Είναι επικίνδυνο για τους πολίτες», ισχυρίζεται ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπολίβαρ

Βενεζουέλα: Απαγορεύτηκαν οι ουρές έξω από τα καταστήματα!
Μετά τη ντιρεκτίβα του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ότι τα ψώνια επιτρέπονται για τους πολίτες μόνο δύο φορές την εβδομάδα, οι κυβερνήτες τριών πολιτειών της χώρας απαγόρευσαν τις ουρές έξω από τα καταστήματα τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβερνήτρια της πολιτείας Φάλκον, Στέλα Λούγκο, κι οι κυβερνήτες της πολιτείας Μπολίβαρ και Γιαρακούι ανακοίνωσαν ότι απαγορεύεται οι πολίτες να στήνονται έξω από εμπορικά καταστήματα τη νύχτα, προκειμένου να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως εξήγησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπολίβαρ, Φρανσίσκο Ράνχελ «οι ουρές τη νύχτα είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους», ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας Σούλια εξετάζει την εφαρμογή του μέτρου.

«Θα απαγορεύσουμε τις ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει τις σχετικές οδηγίες», είπε χαρακτηριστικά ο Ράνχελ.

Οι ελλείψεις σε διάφορα είδη, από το γάλα μέχρι το χαρτί τουαλέτες, επιδεινώθηκαν μετά την προσωρινή διακοπή στη διανομή τους, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Πολλοί Βενεζουελάνοι περιμένουν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα πεζοδρόμια -κάποιοι στήνουν ακόμη και αιώρες για να ξεκουράζονται- μέχρι να ανοίξουν τα μαγαζιά για να προμηθευτούν τα αναγκαία.
Κλείσιμο

Οι πανταχού παρούσες ουρές και το σπρώξιμο όταν ανοίγουν οι πόρτες των καταστημάτων προκαλούν αμηχανία και εκνευρισμό σε πολλούς, σε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Έχουν επίσης αναφερθεί περιστασιακές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, σε μερικές περιοχές οι αρχές επιβάλλουν περιορισμούς στην πρόσβαση στα καταστήματα, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να ψωνίζουν μόνο συγκεκριμένες ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό της ταυτότητάς τους.

Σύμφωνα με την τοπική εταιρεία δημοσκοπήσεων Datanalisis, η δημοτικότητα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο πέφτει εξαιτίας των ελλείψεων και τον Δεκέμβριο είχε μειωθεί στο 22%. Οι αντίπαλοι του προέδρου κατηγορούν τον ίδιο και τον προκάτοχό του, τον Ούγκο Τσάβες, για την οικονομική ύφεση, τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Αμερική και τις ελλείψεις, τα οποία θεωρούν απόρροια των 15 ετών σοσιαλιστικής διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο 52χρονος Μαδούρο υποστηρίζει ότι η εύπορη ελίτ, τα ξένα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση, με την ενθάρρυνση της Ουάσινγκτον, έχουν εξαπολύσει «οικονομικό πόλεμο» στη χώρα του. «Είναι μια στρατηγική για να αναστατώσουν τους ανθρώπους, να τους ωθήσουν στα άκρα και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα» υποστήριξε μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης από την Αλγερία στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSUR.

Ο Μαδούρο και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησής του πραγματοποιούν περιοδεία στην Κίνα, τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για να βρουν επενδύσεις και να ζητήσουν από τον ΟΠΕΚ να αναλάβει δράση και να ανακόψει τη συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ένα γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης