Σε δίκη παραπέμπεται Αμερικανός υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους

Σε δίκη παραπέμπεται Αμερικανός υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους

Κατηγορείται ότι βοήθησε τζιχαντιστές να ταξιδέψουν στη Συρία και αποπειράθηκε να δολοφονήσει Αμερικανούς στρατιώτες - Οι εξτρεμιστές στρατολογούν και γυναίκες για να τις μετατρέψουν σε «αναπαραγωγικές μηχανές», λένε οι ειδικοί

 

Σε δίκη παραπέμπεται Αμερικανός υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους

Τη στιγμή που ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Βαγδάτη πλήττοντας στόχους τζιχαντιστών, σε δίκη παραπέμπεται ένας 30χρονος Αμερικανός πολίτης με την κατηγορία ότι υποστήριξε και βοήθησε εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μουφίντ Ελφγκί από το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές πως βοήθησε τρεις ανθρώπους να ταξιδέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών του ΙΚ, ενώ σχεδίαζε να δολοφονήσει και Αμερικανούς στρατιώτες μόλις θα επέστρεφε στις ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία ο 30χρονος που έχει καταγωγή από την Υεμένη, βοήθησε τους εξτρεμιστές να μεταβούν στη Συρία το 2013 και στις αρχές του 2014, ενώ τους παρείχε και υλικό σχετικά με το ΙΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Ελφγκί σκόπευε να δολοφονήσει Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν επιστρέψει από το Ιράκ και για το σκοπό αυτό είχε αποκτήσει δύο όπλα με σιγαστήρες, καθώς και πυρομαχικά.

Κλείσιμο

Έπειτα από έρευνα της αντιτρομοκρατικής ομάδας του FBI ο 30χρονος παραπέμφθηκε σε δίκη, όπου αν καταδικαστεί αναμένεται να του επιβληθεί ποινή πολυετούς φυλάκισης

«Με τις σημερινές απαγγελίες των κατηγοριών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δείχνει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να νικήσει το ΙΚ», δήλωσε ο Ουίλιαμ Χότσουλ, δικηγόρος για τη Δυτική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Στο μεταξύ, στον υπολογιστή του εντοπίστηκε υλικό που αφορά στην Αλ Κάιντα και σε σουνιτικές οργανώσεις της Συρίας.

Την ίδια στιγμή, καταγράφηκε τηλεφωνική συνομιλία του, στην οποία φέρεται να σχεδίαζε τη δολοφονία κάποιου, πιθανώς στρατιωτικού, στις ΗΠΑ.

«Θα μπορούσε να συμβεί τώρα την ημέρα. Θα μπορούσα να πάω πίσω και να τον περιμένω όταν φεύγει από το γκαράζ και να πλησιάσω σιγά σιγά και μπουμ, μπουμ, μπουμ μέσα στο γκαράζ», ακούγεται να λέει ο 30χρονος.

Την ίδια στιγμή, ο συνομιλητής του τον ρώτησε αν θα δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει και εκείνος απάντησε: «Όταν φτάσουμε τις πέντε, ή τις 10, τις 15 τότε θα πούμε κάτι».

Όλα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι τουλάχιστον 300 είναι οι Αμερικανοί πολίτες που έχουν ταξιδέψει ως το Ιράκ και τη Συρία για να γίνουν μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες με αμερικανικά διαβατήρια που είναι μέλη του ΙΚ στη Συρία ή το Ιράκ. Είναι δύσκολο να πούμε αν βρίσκονται στη Συρία ή πήγαν στο Ιράκ», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται μόνο για άνδρες μαχητές του ΙΚ, αλλά και για γυναίκες από τις ΗΠΑ που έχουν μεταβεί στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, τουλάχιστον τρεις οικογένειες από τη Σομαλία που ζουν στην Μινεάπολη, έχουν δηλώσει πως γυναίκες συγγενείς τους έχουν φύγει από την Αμερική στο όνομα της τζιχάντ.

Η Μία Μπλούμ από το Κέντρο για την Τρομοκρατία και την Ασφάλεια του Πανεπιστήμιου της Μασαχουσέτης δήλωσε στο Reuters πως το ΙΚ στρατολογεί γυναίκες για να γίνουν «αναπαραγωγικές μηχανές» ώστε να γίνει ακόμα πιο πολυπληθής η οργάνωση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης